info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 5. 2007

K kakšnemu sporazumu vabi ZAPS?

Matevž Čelik
Po zgledu podobnih partnerstev, ki so v zadnjem času očitno zelo priljubljena, se je tudi ZAPS odločila povabiti strokovna društva in ustanove k podpisu sporazuma o sodelovanju. Kljub temu, da ZAPS z istimi društvi in ustanovami ni bila pripravljena sodelovati v pobudi Dežnik arhitektura pred dvema letoma, zdaj pričakuje, da bodo pod njenim okriljem usklajevala poglede na razvoj arhitekture, pomagala organizirati program v ZAPS-ovem razstavnem prostoru in urejati bilten Arhitekt.

Poziv k podpisu sporazuma je ZAPS poslala ZDAS in DAL, Plečnikovemu skladu, Urbanističnemu svetu v Ljubljani, DKAS, DUPPS, Fakulteti za arhitekturo, BF - Oddelku za KA, Europanu Slovenija in Urbanističnemu inštitutu. Glede na ta seznam so za ZAPS očitno irelevantna ostala društva v Sloveniji: primorsko, dolenjsko, mariborsko in prekmursko ter mariborski Urbanistični svet in nastajajoča fakulteta v Mariboru.

Poleg znanih tem, natečajev in cenika, naj bi se podpisniki s podpisom sporazuma med drugim zavezali, da v prihodnje ob sprejemanju zakonodaje ne bodo zastopali drugačna stališča kot ZAPS. Ustanovili naj bi strokovni svet, ki bo usklajeval mnenja. Skratka, nihče več naj ne bi javno negodoval, ne da bi se poprej uskladil na Vegovi.

Sodelovali naj bi tudi pri oblikovanju programa v ZAPS-ovi Hiši arhitekture, ki jo je zbornica uredila v dvoriščni delavnici na Vegovi ter izdajanju biltena Arhitekt, ki ga trenutno ureja in grafično oblikuje kar eden od članov upravnega odbora. Za neugledno delavnico na dvorišču Vegove 8, kjer je sedež ZAPS, je zbornica seveda porabila sredstva, ki jih pridobiva iz naslova vse višjih članarin. Pristojbine za vodenje imenika, članarine in vpisnine so v nekaj letih zrasle, tako da so med najvišjimi v Evropi.

Poleg tega je podpis sporazuma namenjen izvedbi aktivnosti ob pripravi evropskega Foruma o arhitekturni politiki junija 2008 in Kongresa slovenskih arhitektov letos.


Več:
>>Sporazum o sodelovanju / predlog

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Rok
ZAPS uber alles, 29.5. 2007, 13:32

A kdo vidi sploh še karkoli pozitivnega v tem ZAPS-u?

Stanko
nič čudnega, 30.5. 2007, 06:15

Ve se, da je ZAPS v svoji veliki zmedenosti, dezorientaciji in iskanju "višje" vloge, povsem podrejen trenutnim razmeram v resorju, zato vabilo, zelo analogno nekemu drugemu, ni nenavadno.
Nenavadno je, da se strokovno organizacijo tako politizira, pri tem pa nihče ne protestira. Čudaško je, da članov ne zanima, kako se porabljajo sredstva in da sploh prepuščajo svoj denar tej druščini, ki tako razmetava z njim. Hkrati seveda to vse opozarja, da je duh stroke še kako šibak in potreba po takem ali drugačnem uveljavljanju na meji zdrave. Najprej precej za lase privlečeno ustvarjanje številnega aparata, organov, skupin, dogodkov odgovornih itd, nato delitev položajev in nekkašna mala dela kot so oblikovanja revije, vabil za razstave, revije, nagrad... potovanja v tujino... vse za dodaten zaslužek in ustvarjanje nekakšne čudaške pomembnosti.
Na novi skupščinim bi člani vendar morali pogledati globje! ZAPS potrebujemo za razovj kakovstne prakse, ne za lažen lišp in blišč.


jože
sporazum, 30.5. 2007, 09:55

Upam, da ga ne bodo podpisali vse do takrat, ko g. Pust in co. ne umakne iz sporazuma točke 1.

br
arhiforum, 4.6. 2007, 22:18

... naj ZAPS za zacetek zrihta svoj homepage!

kritik
anarhiforum, 5.6. 2007, 13:28

...ZAPSov homepage je res katastroficen... zanimivo bi bilo vedeti, komu in koliko evrov ZAPS placuje za to sranje?!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Sporazum o sodelovanju / predlog
To naj bi bila slovenska Hiša arhitekture?
(Foto: arhiv ZAPS)

na vrh