info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 5. 2007

Slovenska arhitektura v Lizboni

Andrej Hrausky
V četrtek 31. maja se v Lizboni odpira prvi mednarodni arhitekturni trienale. Organizacija trienala sovpada s predsedovanjem Portugalske EU (od 1. julija dalje) in se bo dogajala na isti lokaciji – na prostoru nekdanjega EXPO. Sama arhitekturna razstava bo v Portugalskem paviljonu, ki ga je zasnoval Alvaro Siza.

Trienale bo razdeljen na več sekcij, med katerimi so najvažnejše: portugalska razstava, razstave gostujočih držav, razstava krajinske arhitekture, razstava gostujočih arhitektov in razstava arhitekturnih univerz.

Poleg tega bo od 31. maja do 2. junija potekal tudi mednarodni simpozij, ki se ga bodo udeležili številni pomembni svetovni predavatelji (Zaha Hadid, Eduardo Souto de Moura, Dominique Perrault, Kengo Kuma in drugi).

Med gostujočimi državami: Čile, Francija, Irska, Japonska, Kanada, Kitajska, Mehika, Mozambik, Nemčija, Nizozemska, Španija nastopa tudi Slovenija. Selektorja José Mateus in Luís Tavares Pereira sta svoj izbor utemeljila z dejstvom, da je Slovenija država, ki preseneča s svojo novo in vzpodbudno arhitekturno produkcijo. Poleg tega Slovenija nastopa tudi v »trojčku«, skupaj z Nemčijo in Portugalsko, ki predseduje EU.

Slovensko predstavitev pripravlja arhitekturna galerija DESSA iz Ljubljane, selektor Andrej Hrausky pa je pripravil izbor 24 realiziranih del iz zadnjih osmih let. Od leta 1991 je to že četrta selekcija sodobne slovenske arhitekture, ki potuje po tujini. Zadnja je bila pripravljena leta 2004 za predstavitev v Akademide der Künste v Berlinu. V zadnjih treh letih pa je bilo v Sloveniji realiziranih toliko novih del, da je bilo potrebno razstavo pripraviti na novo. Posebej v zadnjem času se naša arhitektura tudi vse bolj uveljavlja v tujini, krona vsega pa je bila posebna nagrada za mlado (emerging) arhitekturo, ki jo podeljuje Evropska skupnost. Stavba matematične fakultete v Ljubljani, ki sta jo zasnovala Matija Bevk in Vasa J. Perović, je bila izbrana za najboljšo stavbo v Evropi v zadnjih dveh letih, ki so jo zasnovali mladi arhitekti. Če k temu dodamo še dve monografiji, ki sta izšli v Španiji, založba Gustavo Gilli je pripravila monografijo o studiu Ofis (Rok Oman in Špela Videčnik), ACTAR pa o Sadar Vuga arhitekti, lahko rečemo, da Evropa odkriva našo arhitekturo.

Da zanimanje za našo arhitekturo obstaja tudi na Portugalskem, smo videli lani, ko je bil Hrausky povabljen, da je o njej predaval v Portu (v Casa do Musica) in Viseu (katoliška univerza). To je bila priložnost svojevrstnega testiranja odziva tamkajšnje publike, kar je bilo zelo dragoceno pri tokratnem izboru.

Na razstavi je predstavljenih 24 različnih del: od prenove fasade pivovarne Union, Ljubljana (Aleš Prinčič), hiše Acman v Grižah pri Žalcu (Nande Korpnik) in nepogrešljive Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani (Sadar Vuga arhitekti), do najnovejših, Vzpenjače na Grad v Ljubljani (Kerin, Kregar, Ravnikar), Hotela Celjska koča (Krušec arhitektura) in univerzitetnega kompleksa v Kopru (plusminus30 arhitekti) Zasnova razstave v Lizboni je delo letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada Vesne in Mateja Vozliča, katalog pa je oblikoval Miljenko Liculj.


Več:
>>Trienal de Arquitectura de Lisboa

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Portugalski paviljon v Lizboni (Álvaro Siza Vieira, 1998), v katerem bo razstava sodobne slovenske arhitekture.
na vrh