info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 5. 2007

"New Architecture in Slovenia" kmalu v knjigarnah

Uredništvo
New Architecture in Slovenia (Nova arhitektura v Sloveniji) je prvi celovit pregled sodobne slovenske arhitekture in prva knjiga na to temo, ki bo izšla pri veliki mednarodni založbi. Knjiga predstavlja 45 najzanimivejših stavb in arhitekturnih ureditev, ki so nastale v zadnjih 10 letih v Sloveniji. Izšla bo v angleškem jeziku v avgustu 2007 pri založbi Springer WienNewYork na Dunaju, že danes pa jo je v prednaročilu mogoče kupiti v vseh večjih svetovnih spletnih knjigarnah.

Matevž Čelik, avtor monografije, ugotavlja, da “arhitektura v Sloveniji danes predstavlja nenavadno sobivanje pojmov nepretrganosti in preoblikovanja”. Temu ustrezno novo slovensko arhitekturo predstavlja v treh poglavjih: Continuity (Nepretrganost), Re-formulating (Preoblikovanje) in Adjustment (Prilagajanje). Nepretrganost predstavljajo arhitekti, ki si prizadevajo graditi na temeljih postmodernizma 80-ih in modernistične šole Edvarda Ravnikarja iz druge polovice 20. stoletja. Poleg njih ustvarjajo arhitekti, izšolani po osamosvojitvi, ki s svojimi načrtovalskimi strategijami preoblikujejo slovensko arhitekturo v skladu s spremenjenimi gospodarskimi in političnimi razmerami. Tretja skupina arhitektov s prilagajanjem skuša vzpostaviti harmonično ravnovesje v prostoru. V uvodnem eseju avtor knjige ugotavlja, da se danes “z bolj premišljenim pristopom k upravljanju prostora in s promocijo različnih arhitekturnih praks Sloveniji ponuja izjemna priložnost, da postane posebej prepoznavna kot država, ki inovativno povezuje grajeno okolje in neokrnjeno naravo.”

New Architecture in Slovenia predstavlja dela 30 arhitekturnih pisarn, samostojnih arhitektov in projektnih skupin, med katerimi so tako uveljavljeni ustvarjalci kot nova imena. Izbor zgradb, s katerimi se predstavlja nova slovenska arhitektura je pester. Najnovejše so bile dokončane komaj letos, druge pa so postale že prave ikone nove Slovenije. Med njimi najdemo zdaj že famozno zgradbo Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani (Sadar Vuga arhitekti, 1998), McDonaldosovo drive-in restavracijo v Mariboru (Njirić+Njirić, 2000), majhen gorski bivak na Kobariškem Stolu (Miha Kajzelj, 2002), ureditev Čufarjevega trga na Jesenicah (Scapelab, 2003), ljubljansko znamenitost Mladinski hotel Celica (Zorko, Rožič, 2003) in študentski dom v Ljubljani (Bevk Perovič arhitekti, 2006), ki je letos prejel Plečnikovo nagrado. Kljub gospodarskemu odpiranju je arhitekturni trg v Sloveniji do danes ostal relativno nedostopen za ustvarjalce iz mednarodnega okolja. Hrvaški tandem Njirć+Njirić je edina mednarodno uveljavljena arhitekturna pisarna, ki je s svojim delom v zadnjih desetih letih uspela zaznamovati arhitekturo v Sloveniji in je dobila svoje mesto v knjigi.

Knjiga obsega 355 barvnih fotografij in risb. Avtor večine objavljenih fotografij je Miran Kambič, vodilni arhitekturni fotograf v Sloveniji, poleg njega pa srečamo imena praktično vseh najboljših slovenskih arhitekturnih fotografov: Blaž Budja, Matevž Paternoster, Tomaž Gregorič in Bogdan Zupan; ter nekatera svetovna imena arhitekturne fotografije: Hisao Suzuki, Damir Fabijanić in Ramon Prat. Knjigo je oblikoval Domen Fras iz ljubljanskega studia Aparat. Podatki o posameznih projektih so 'zapakirani' v duhovite forme poštnih žigov tako, da otvoritvene strani predstavljenih arhitektur delujejo kot razglednice iz Slovenije.


Več:
>>SpringerWienNewYork
>>Amazon.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
odlično, 30.5. 2007, 06:00

Čestitke!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>SpringerWienNewYork
>>Amazon.com

Matevž Čelik
New Architecture in Slovenia

založba: SpringerWienNewYork
trda vezava, 192 strani, 24 x 27 cm
datum izida: avgust 2007

SpringerWienNewYork je vodilna svetovna založba na področju arhitekture in del skupine Springer science+business media, druge največje založniške hiše na svetu na področju znanosti, tehnologije in medicine. Skupina obsega 70 založb v Evropi, Aziji in ZDA. Dunajska izpostava Springerja letno izda 50 naslovov s področja arhitekture, skupina Springer pa izda vsako leto 5.500 novih naslovov in se med svojimi avtorji ponaša s kar 150 Nobelovimi nagrajenci.na vrh