info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 6. 2007

Kako vizualno komunicirajo sosedje?

Uredništvo
V ljubljanski Jakopičevi galeriji bo danes ob 18.00 otvoritev razstave 040506 - najboljših del hrvaškega oblikovanja v obdobju 2004–6. Pred otvoritvijo bo ob 18.00 predavanje Od nacije do korporacije uglednega strokovnjaka na področjih medijev, teorije kulture, oblikovanja in družbe, semiotike, Mirka Petrića. Gre za prvo podrobnejšo seznanitev slovenske javnosti s hrvaškimi ustvarjalci na področju vizualnih komunikacij. Triletni pregled, zasnovan na merilu dobrega oblikovanja, je hkrati tudi uvertura v 3. bienale vidnih sporočil Slovenije.

Potem ko je predstavila sodobno slovaško in češko oblikovanje, dela članov kluba art direktorjev BiH, tipografske priboljške izpod taktirke Type Directors Cluba iz New Yorka, bo Fundacija Brumen v Ljubljano pripeljala še jagodni izbor 4. razstave Hrvaškega oblikovalskega društva (HDD), poimenovane 040506.

Področje oblikovanja vizualnih komunikacij se tudi v sosednji Hrvaški hitro razvija – predvsem skokovito narašča produkcija, prostora za kritiko in teorijo pa je, podobno kot pri nas, malo. Mediji sicer namenjajo vse več prostora oblikovanju, a najpogosteje na nivoju predstavitve in poročanja o prejetih nagradah, zlasti v tujini. Tudi zato se je Hrvaško oblikovalsko društvo odločilo, da pregledno razstavo dosežkov v obdobju 2004–6 ne zasnuje zgolj kot javno promocijo oblikovalcev in revialni pregled njihovih del, ampak tudi kot dolgoročno pomoč pri vzpostavljanju meril stroke in strokovnega ovrednotenja oblikovalskega dela. Rezultat te odločitve je 100 reprezentativnih del, ki jih bo zunaj Hrvaške prvič moč videti na enem mestu prav v Jakopičevi galeriji. Razstava, ki jo spremlja izčrpen katalog, je vredna ogleda, saj omogoča natančen in aktualen vpogled na področje oblikovanja vizualnih komunikacij pri naši južni sosedi.

040506 se odpre v ponedeljek, 11. junija, ob 20. uri. Dve uri prej, ob 18 h, pa se v galeriji začne predavanje Od nacije do korporacije uglednega strokovnjaka na področjih medijev, teorije kulture, oblikovanja in družbe, semiotike, Mirka Petrića.

Predavanju bo sledila diskusija Sodobno hrvaško oblikovanje. Slovesnega odprtja razstave 20 h naj bi se udeležili ugledni gostje: predsednica Hrvaškega oblikovalskega društva, Ira Payer, župan Mesta Zagreb, Milan Bandić, župan MO Ljubljana, Zoran Janković.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Fundacija Brumen
>>www.brumen.org
E: info@brumen.org
T.: 040 427 659
na vrh