info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 6. 2007

Iz Benetk na Lopud
V Dubrovniku bo 20. junija 2007 potekal mednarodni simpozij "Pokroviteljstvo nad prostorom". Simpozij se bo odvijal v dubrovniških Lazaretih in je del projekta umetniških paviljonov sklada Thysen-Bornemisza in njegove predsednice Francesce von Habsburg. Del projekta je tudi postavitev paviljona Davida Adjayeja, v katerem bodo na ogled svetlobne instalacije umetnika Olafura Eliassona, na Lopudu.

Zbirateljica sodobne umetnosti Francesca von Habsburg, predsednica sklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary z Dunaja je na področju Dubrovnika že v preteklosti večkrat sodelovala v različnih projektih varovanja zgodovinske dediščine in v projektih povezanih s sodobno umetnostjo. Otok Lopud, nedaleč od Dubrovnika, zgodovinski in naravni dragulj, ki je potreben revitalizacije je postal prostor niza pilotnih projektov, ki bi lahko odigrali vitalno vlogo v tem procesu. O Lopudu se v zadnjem času govori, kot o mogoči lokaciji za postavitev enega od dolgoročnih razstavnih paviljonov sklada, skozi raziskave, povezane s prej omenjenimi projekti, pa je posebej potrebno razjasniti določena druga vprašanja.

Ednega od teh projektov predstavlja Your Black Horizon / Art Pavilion, ki že stoji na Lopudu. Enkratno svetlobno instalacijo dansko-islandskega umetnika Olafura Eliassona, ki jo je ustvaril v tesnem sodelovanju z londonskim arhitektom Davidom Adjayem, je sklad Thysen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21) naročil in svečano ter z velikim uspehom med kritiki javnosti predstavil v juniju 2005 v sklopu uradnega programa 51. bienala likovne umetnosti v Benetkah in kot del ambicioznejše vizije niza modularnih pavilijonov na posebnih lokacijah širom sveta. Thyssen-Bonemisza Art Contemporary pavilijoni so zamišljeni kot prostori, ki iščejo nove oblike umetniškega in arhitekturnega odnosa do določenih lokacij, ki ne obstajajo v muzejih in galerijah sodobne umetnosti. Prostorski koncept združuje naravno lepoto lokacije, oblikovanje paviljona in razstavljena umetniška dela v enkratno doživetje. Umetnik in arhitekt si delita isti metaforični studio, se dopolnjujeta in reagirata eden na drugega, posebej pa na izbrano lokacijo. Paviljon naj bi v duhu poslanstva promoviranja pomena in vrednot sodobne umetnosti v krajih, ki so teže dostopni in manj izpostavljeni vzpodbudil tudi delovanje lokalnih inštitutov sodobne umetnosti ter partnerstev z lokalnimi nevladnimi organizacijami.

Medtem ko po eni strani pavilijoni ponujajo možnost eksperimentiranja s pogosto problematičnim prežemanjem arhitekturnega načrtovanja in umetniške inovacije, dediščine in varstva okolja, po drugi strani ustvarjajo tudi novo dinamiko in odpirajo pomembna vprašanja. Zato bi si z vsem trudom napraviti nekaj več od zgolj "postavitve zgradbe v naročje določene lokalne skupnosti" morali prizadevati odgovoriti na ta vprašanja. To pa je tudi cilj simpozija v Dubrovniku.


Več:
>>Olafur Eliasson
>>Adjaye Associates
>>T-B A21

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej prelovšek
Lopud Lokrum, 14.6. 2007, 09:16

Zdi se mi,da ste v članku zamenjali otok Lopud z otokom Lokrumom, kar je za nepoznavalce dubrovačke republike normalno.
Zdi se mi da se vse dogaja na Lopudu, ampak pravkar grem tja in vam v ponedeljek poročam.

Adijo vam, gospari


Uredništvo
Napaka, 14.6. 2007, 11:01

Res smo pomešali Lopud in Lokrum. Se opravičujemo! Napaka je že popravljena.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Olafur Eliasson. Projekt časa. Tate Modern, London, 2003


David Adjaye in Olafur Eliasson. Umetniški paviljon, Benetke, 2005


David Adjaye in Olafur Eliasson. Umetniški paviljon, Lopud, 2007
na vrh