info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 6. 2007

Uradniki služijo z zapletenim zakonom

Uredništvo
Problemi, ki jih je Vlada ustvarila z novim Zakonom o prostorskem načrtovanju, so očitno dober vir zaslužka za nekatere državne uradnike. Po sprejemu zakona se je pojavilo kar nekaj seminarjev na temo "Novosti na področju prostorskega načrtovanja", na katerih se občinski uradniki in prostorski načrtovalci ob plačilu kotizacije lahko naučijo uporabljati najnovejšo zakonodajo. Med predavatelji smo zasledili kar nekaj uslužbencev Ministrstva za okolje in prostor.

Enega takšnih posvetov je že v maju organiziral Inštitut za javno upravo pri ljubljanski Pravni Fakulteti. Kotizacija je znašala 204 EUR. Med predavatelji sta bila med drugim tudi nekdanji državni sekretar na MOP Marko Starman, Dušan Pichler, podsekretar na MOP in Peter Lovšin, ki neuradno velja za pisca novega zakona. Inštitut za javno upravo, opremljen z zunanjimi sodelavci z MOP, je ob tem občinam ter investitorjem ponudil tudi podpis svetovalne pogodbe v okviru postopka sprejemanja prostorskih aktov. "Uveljavitev omenjenega zakona v praksi bo verjetno odpirala vrsto pravnih vprašanj." so zapisali v ponudbi.

Zadnja ponudba za udeležbo na tovrstnem seminarju je prispela s podjetja E-Net Okolje, tudi tu pa predavajo vodje posameznih služb in sektorjev na MOP: Alenka Kumer, Vesna Kolar Planinšič, Franc Lenarčič in Gordana Ljubič. Kotizacija za seminar, ki bo 14. junija potekal v hotelu Mons znaša 186 EUR.

Nova zakonodaja je prinesla cel kup novosti, predvsem pa nejasnosti. Ob vsakdanjem iskanju poti iz zmede, ki jo je Vlada povzročila s ponovnim spreminjanjem zakonodaje po komaj dveh letih, so prostorski načrtovalci upravičeno pričakovali, da bo pristojno Ministrstvo za okolje in prostor zagotovilo brezplačna izobraževanja in pojasnila o tem, kako je potrebno novo zakonodajo uporabljati v praksi. MOP kot institucija takega izobraževanja ne ponudi, čeprav so občine in investitorji že doslej zaradi dveletnega pripravljanja nove zakonodaje v velikih zamudah pri pripravah prostorske dokumentacije in pred vrsto nejasnih zakonskih določil, zaradi česar prihaja do zapletov, dodatnih zamud in stroškov in do odmikanja investicij.

Državni uradniki MOP so sicer pripravljeni priskočiti na pomoč, vendar očitno raje uživajo dodatne zaslužke na seminarjih, ki jih v njihovem službenem času organizirajo zasebna podjetja, namesto da bi novo prostorsko zakondajo uporabnikom pojasnjevali po uradni dolžnosti.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Peter Lovšin
Neuradni, 13.6. 2007, 18:41

Dragi Matjaž!
Lahko bi vsaj preveril informacijo ali sem bil ali bom na kakšnem predavanju ali seminarju bodisi kot predavatelj ali kot poslušalec, ki ga je ali bo organiziral nevemvsekdo. Imaš moj mail, GSM, fax, telefon lahko pa pokličeš tudi preko skypa. Kadarkoli. Samo pokliči in preveri dejstva. Potem pa objavi.
Prijazen pozdrav,
Peter Lovšin


ajda
slabe razlage, 14.6. 2007, 08:22

Ja, takle mamo.... (bi rekel Jonas).
Še pomembneje pa je, da ni pravih odgovorov navprašanja, ki se zastavljajo ob branju novega ZPNačrt in osnutkov podzakonskih aktov. Tako npr. razlagalci na seminarju, ki ga je organiziral IJU, niso znali odgovoriti na vprašanja iz ust občinarjev in izdelovalcev. Poleg tega MOP ne odgovarja na vprašanja, ki jim jih pošiljajo občine, ali pa se po svojih močeh odzovejo, vendar ponujajo zelo negotove in nejasne odgovore.


Matevž Čelik
Uradno, 14.6. 2007, 10:57

Ne razumem najbolj, zakaj to razburjenje. 23. aprila sem prejel vabilo na posvet Inštituta za javno upravo "PREDNOSTI in PASTI NOVE ZAKONSKE UREDITVE PROSTORSKEGA NAČRTOVANJA", (24. maj 2007, Velika dvorana Smelt, Dunajska 160, Ljubljana) v katerem piše, da po odmoru za kavo, med 11.20 in 11.50 predava Peter Lovšin, prostorski načrtovalec na temo Državni in občinski prostorski akti.

Peter Lovšin
Brez naslova, 14.6. 2007, 12:09

Matevž!
Pa sem bil res tam? :)
Uživaj! Lp Peter


Stanko
bil/ne bil, 14.6. 2007, 22:50

Ja Peter, zakaj te pa ni bilo? Če so kar mimo vprašanja natisnili program s tvojim imenom, pa poišči pravico, ne nas pošiljat v vrtec gledat česa Kekec ne zna.
Takle mamo: skupi stopijo in neki novega napišejop, pol se pa gluhe in nedostopne delajo... ne se hecat.


Anonimnez
za stanka, 15.6. 2007, 09:18

stanko, ti si en tak pravičnik ali kaj?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh