info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 6. 2007

Edvard Ravnikar v objektivu

Uredništvo
Leto 2007 zaznamuje stoletnica rojstva arhitekta Edvarda Ravnikarja. Ljubljanska Fakulteta za arhitekturo pripravlja vrsto aktivnosti, med drugim tudi mednarodni študentski fotografski natečaj za dijake, študente in mlade diplomante vseh strok.

V sklopu aktivnosti, ki bodo obeležile dogodek in postavile arhitektov ustvarjalni opus na primerno mesto v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, so še mednarodni simpozij, razstava Ravnikarjevih originalnih materialov ter izid zbornika Ravnikarjevih besedil.

Edvard Ravnikar je bil arhitekt, urbanist, teoretik, pedagog ter avtor mnogih stavb, urbanstičnih in zunanjih ureditev, ki so danes vraščene v mesta in krajine Slovenije in drugod. Namen natečaja Edvard Ravnikar v objektivu je pogledati nanje skozi fotografski objektiv in upodobiti prostore, kjer se pred nekaj desetletji zamišljene arhitektove ideje srečujejo s sedanjostjo.

Natečaj bo potekal od 14. junija do 15.oktobra 2007, udeležijo pa se ga lahko vsi študenti, dijaki in mladi diplomanti do pet let po diplomi. K udeležbi so posebej vabljeni študenti in dijaki:

Univerze v Ljubljani - Fakultete za arhitekturo, Akademije za likovno umetnost: smer oblikovanje, Biotehniške fakultete: smer krajinska arhitektura, Filozofske fakultete: smer umetnostna zgodovina, Univerze v Mariboru - Fakultete za gradbeništvo: smer arhitektura, Univerze v Podgorici - Arhitektonski fakultet Podgorica, Univerze v Zagrebu - Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Univerze v Beogradu - Arhitektonski fakultet Beograd, IUAV Venezia, TU Graz in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana.

Natečajna dela bo ocenjevala komisija v sestavi: Blaž Budja (arhitekt fotograf, Ljubljana), Damir Fabjanić (fotograf, Zagreb), Miran Kambič (arhitekt fotograf, Ljubljana), doc. Jurij Kobe (arhitekt, Ljubljana), prof. Janez Koželj (arhitekt in podžupan Mesta Ljubljane) in dr. Stojan Pelko (filmski publicist, Ljubljana).
Predsednik bo prof. Milan Pajk (fotograf, Ljubljana).

Razstava nagrajenih fotografij bo decembra 2007 na Trgu republike v Ljubljani.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Kritik
Spet ta Ravnikar, 14.6. 2007, 13:34

Ravnikarjeve ideje se, kot lahko vidimo vsak dan, z veliko težavo srečujejo s sedanjostjo. Za večino njegovih zgradb bi težko bi rekli, da so vraščene v mesto ali krajino. So prej implantati, ki jih mestni organizem nikoli ni zmogel popolnoma absorbirati. Samo poglejmo trg Republike v Ljubljani, kjer se uporabniki izgubljajo v labirintih granitnih sten, podzemnih atrijev, stopnišč in korit z zelenjem. Upam, da bodo to pokazale tudi študentske fotografije.

Kritik
...pa še ..., 14.6. 2007, 13:58

...zakaj nimamo torej Ravnikarjevega leta ampak Plečnikovo?

Držanič
Vsekakor, če, 14.6. 2007, 14:20

pride uboga para iz Blatnega dola v belo mesto, potem zna biti, da se izgubi na Trgu republike....

Anonimnez
Brez naslova, 14.6. 2007, 15:42

cool grafika

lublančan
hm, 15.6. 2007, 22:49

ja no

Jozevc
Pojasnilo kritiku, 16.6. 2007, 00:24

Je čisto enostavno.Da imamo Plečnikovo leto je kriva obletnica njegove smrti (imamo kaj slaviti!). Izgrajuje se mit Plečnika (kot sta ze izdelana mita o Cankarju in Prešernu, ki sta 95% Slovencem najljubši pisatelj in pisec, podobno bo(je) s Plečnikom)Sedanjim mentalnim razmeram v drzavi pa tako ali tako paše da se slavi velikega (bogaboječega) mojstra, ki je v prostem času še malo paradiral na proslavah domobransko fašističnega prijateljstva. Če je bilo tisto v prostem času, bi pa za časa njegove sluzbe lahko malo manj nekritično ocenili njegov opus, glede na to da nam je ponujal v času Miesa, Le Corbusierja itd. dorske stebre. Ker vse kar se je dotaknil se pa tud ni pozlatilo.

sandi
Spet ta "kritik", 20.6. 2007, 19:37

Oh ti kritik, kritik, ti boš pa življenje resnično posvetil Ravnikarju. Se sprašujem od kod tvoj srd, mogoče ti je kdaj rekel, da si nesposoben in je to res, kar se je očitno vraslo v tvojo zavest in vzpodbudilo obrambni mehanizem v obliki nekonstruktivne kritike, ki to ni. Res se mi smiliš, upam, da tudi zate pridejo boljši časi. Morda bi pomagalo, če bi naredil kakšno hišo in bi dejansko tudi stala, lepa ali grda, vsaj ukvarjal bi se z njo. Mislim, da Ravnikarjev čas šele prihaja. Njegov intelekt, pragamtizem in vizionarstvo nedvomno presega Plečnikovega, potreben je le čas, da se vcepi v našo zavest.

Kritik
beatifikacija, 21.6. 2007, 10:08

Predlagam, da tudi za Ravnikarja sprožimo postopek beatifikacije in v parlamentarno proceduro vložimo Zakon o moderni arhitekturi, po katerem bi bila za vsak poskus kritike Ravnikarja in drugih modernistov predpisana globa ali zaporna kazen. (Modernizem je v Sloveniji povzročil več škode kot Ljubljanski potres press)

tine
Brez naslova, 21.6. 2007, 11:29

OK kritik razkril si svoj pravi jaz. Sedaj vsi vemo, da si zagrizen tradicionalist in imaš izrazito konzervativne poglede na arhitekturo. Si morda umetnostni zgodovinar (se opravičujem mlajši generaciji)? Hvala, ker se javno blamiraš in diskreditiraš.

ok
Brez naslova, 27.6. 2007, 20:21

tale forum pa ni na nivoju...
...ampak je nekje med palčki vseznalčki in godrnjavčki.


tine
Brez naslova, 2.7. 2007, 13:10

Noben forum ni na nivoju, ker vse kar je "na nivoju" je polno avtocenzure...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>Razpisna dokumentacija/Competition terms(.pdf 360kB)
>>Seznam zgradb/List of Buildings (.pdf 1.6 MB)

Informacije:
>>er@fa.uni-lj.si


na vrh