info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 6. 2007

Irski izzivi
V galeriji Dessa bo 18. junija 2007 ob 20.00 otvoritev razstave arhitekturne pisarne Grafton Architects iz Dublina. Medtem ko v evropski arhitekturi na eni strani lahko ugotovimo nekakšno utrujenost velikih (Nemčija, Francija, Italija), na drugi strani zasledujemo živahno dejavnost na obrobju: v Skandinaviji, Portugalski. Tudi dokaj neznana irska arhitektura, vzporedno z "gospodarskim čudežem" v tej otoški državi, dosega razcvet.

Shirley McNamara in Yvonne Farrell pravita, da se pri svojem delu trudita, da bi njune stavbe "vnašale pomen v prostor, v katerega so postavljene in tudi v njihov socialni kontekst." Vsakega projekta se lotito na novo, kot da bi stavbo načrtovali prvič. Včasih si prizadevata, da bi bile stavbe običajne in tihe. Včasih se jima zdi, da morajo biti bolj samozavestne. Skušatao snovati stavbe, ki bodo preživele in bodo uporabne in se ne trudita kontrolirati, kako se stavbe uporabljajo, zlorabljajo ali adaptirajo za nepredvidljive namene. Kot pravita sta odkrili (posebej pri projektu za Milano), "da obstaja strateško razmišljanje o oblikovanju prostora. To vodi v odprto, ne kompozicijsko, prostorsko organizacijo, ki omogoča "dinamiko" in medsebojno delovanje prostorskih slojev." Način gradnje in vrsta konstrukcije je včasih izhodiščna točka projekta, predvsem pri šolskih stavbah, kjer so finančna sredstva omejena. Grafton arhitekti so vedno projektirali v danem urbanem ali podeželjskem okolju, trenutno pa se soočajo z načrtovanjem stavb v novem naselju. Kot pravita McNamara in Farrell, je to zanje "doslej največji izziv", saj menita, "da sodobna arhitektura in urbanizem še nista razvili jezika in znanj, ki bi zadoščala za reševanje tako hitre rasti novih naselij."

Grafton Architects so nastali leta 1977 in so se doslej ukvarjali z načrtovanjem univerzitetnih stavb, šol, stanovanj, večnamenskih stavb in institucij. Yvonne Farrell in Shelley McNamara sta ustanovni članici Grafton Architects iz leta1977, obe sta diplomirali na UCD (University College Dublin) leta 1974. Danes vodita studio in poučujeta na UCD, obenem pa tudi predavata v tujini. So-direktorja: Gerard Carty in Philippe O’Sullivan sta se biroju pridružila leta 1993 in 1992. Od takrat sta delala kot vodilna projektanta in oblikovalca na mnogih uresničenih projektih biroja. Grafton Architects so ustanovitveni člani Group 91, arhitektov odgovornih za revitalizacijo območja Temple Bar v Dublinu. Zmagali so tudi na mednarodnem natečaju za Univerzo Luigi Bocconi v Milanu, ki bo zgrajena leta 2007. Arhitekturna pisarna je prejela večje število nagrad, njegova dela pa so bila razstavljena in objavljena na Irskem ter v drugih državah.


Več:
>>Grafton Architects

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Grafton Architects


Meath Arts Centre, Navan, Co. Meath


Univerza Luigi Bocconi v Milanu (-2007)


Shelley McNamara & Yvonne Farrell
na vrh