info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 6. 2007

Stari Karlovški most spet odprt

Matevž Čelik
V četrtek, 21. junija 2007, ob 12. uri, bodo po treh letih znova predali prometu prenovljeni Karlovški most v Ljubljani. Most je za avtomobile zaprt že od februarja 2004, ko se je v Gruberjev prekop vdrl del pločnika za pešce. Ker je most tehnična dediščina je njegova prenova potekala po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Čeprav ob pregledu leta 2003 niso ugotovili statične ogroženosti, sta se le malo zatem vdrla oba konzolna pločnika. Na prioritetni listi prenove je bil Karlovški most šele na osmem mestu, zato so do letošnjega leta, ko je prenova stekla, most lahko prečkali le pešci in kolesarji. Popravilo mostu je stalo 750.000 evrov od česar je bilo skoraj 300.000 evrov potrebno odšteti za prenovo komunalnih vodov, ki potekajo preko mostu.

Most so zgradili sredi 19. stoletja, ko so pričeli graditi Gruberjev prekop. Most so večkrat obnavljali: leta 1934 so ga razširili s konzolnimi pločniki, zadnjo prenovo pa je doživel leta 1976. V začetku je bil most lesen, čeprav je Gruber načrtoval velik kamnit most z zapornicami. Leta 1864 so leseni most nadomestili s sedanjim kamnitim in leta 1901 po njem speljali tudi mestno železnico. Ob zadnji prenovi leta 1976 so z originalnega mesta prestavili tudi spomenik izsuševalcem Ljubljanskega barja iz leta 1829.

V nišah med oporniki novega Karlovškega mostu bo po novem stalno postavljena razstava o nastanku starega mostu. Razstavo so pripravili v Arhitekturnem muzeju Ljubljana, oblikoval pa jo je studio ArnoldVuga.


Več:
>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh