info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 6. 2007

Kupite piksle za Dom kulture na Komiži!

Uredništvo
Združenje hrvaških arhitektov ob priložnosti izdaje monografije o arhitektu Ivanu Vitiću začenja z akcijo obnove njegovega Doma kulture Komiža na Visu, enega najpomembnejših primerov hrvaške moderne. Cilj akcije je nabor donatorskih sredstev za celostno obnovo stavbe, ki naj bi v prihodnosti služila svojemu prvotnemu namenu – centru kulturnega življenja zahodnega dela tega dalmatinskega otoka.

Dom kulture Komiža, Vitićevo najljubšo stavbo, je leta 1961 s prihodom na Vis naselila jugoslovanska vojska in ga preimenovala v Dom JNA. Z njenim odhodom je ta biser hrvaškega moderne ostal prazen in prepuščen propadu, okvirna ocena prenove pa je milijon hrvaških kun.

Akcija ''Tisuću piksela za Vitića'' je prva javna donatorska akcija za revitalizacijo zapuščene povojne arhitekture na Hrvaškem. Združenje hrvaških arhitektov je za ta namen po vzoru svetovno znanega spletnega portala zasnovalo posebno stran, na kateri zainteresirani lahko poklonijo po ''1000 kun za 1000 pikslov''. Na http://vitic.com.hr in http://www.uha.hr/vitic
je namreč rasterizirana fotografija Vitičevega doma, katere posamezen 1000 pikselski kvadratek je možno ''zakupiti'' po ceni 100 Hrk/kvadratek. Vsak donator, proporcionalno glede na donacijo, izbere število kvadratkov, ki jih želi zakupiti. Z vplačilom donacije se črno-beli kvadratki spremenijo v barvne in odkrijejo delček bodoče podobe prenovljenega Doma. Obenem se s prehodom kurzorja pokažejo tudi imena donatorjev.

Organizacijski odbor akcije sestavljajo Tonka Ivčević (županja Komiže), Đino Vitić (član družine), Saša Randić (UHA), Miljenko Bernfest (UHA), Nenad Kondža (UHA), Ante Mardešić (DAS), Jurica Jelavić (DAS) in Dinko Peračić (DAS). K akciji vabijo tudi slovenske kolege, ljubitelje arhitekture in ostale zainteresirane. Zato obiščite http://vitic.com.hr ali http://www.uha.hr/vitic, kupite svoj kvadratek in pomagajte obnoviti Dom kulture v čim krajšem času.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Miljenko Bernfest
ZAHVALA, 22.6. 2007, 11:04

Zahvaljujem slovenskim arhitektima na podršci našoj akciji. HVALA !!!!!!!

Držanič
Težava je v tem,, 26.6. 2007, 09:40

da niso navedli IBAN-a, tako da plačila iz tujine v HR za ta namen niso mogoča. Ko bodo navedli IBAN, bomo pa lahko tudi mi kupili pixle.

Miljenko Bernfest
IBAN, 9.7. 2007, 09:35

Zahvaljujem na opasci da dodamo IBAN, u međuvremenu je stavljen IBAN i ostali podaci za uplate iz inozemstva. Nismo očekivali da će naša akcija pobuditi tako veliki interes u inozemstvu. Uskore će web stranicu biti dvojezična hrvatski / engleski prema sugestiji arhitekta Tadeja Glažara.
HVALA SVIMA NA PODRŠCI NAŠOJ AKCIJI !


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>http://vitic.com.hr
>>http://www.uha.hr/vitic

Donatorska sredstva za kulturni dom na Komiži lahko nakažete preko zgoraj navedenih spletnih strani na račun Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3, Zagreb.

Zagrebačka Banka
2360000-1500122404
IBAN: HR6223600001101550751
SWIFT: ZABA 2X: 2500-03223043

na vrh