info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 7. 2007

Arhitektura kinodvoran kot umetniški navdih

Uredništvo
Letos na Beneškem bienalu sodobne umetnosti Slovenijo zastopa Tobias Putrih. Njegov projekt Beneški, atmosferičen sestavljata dva dela, ki se odvijata na različnih lokacijah – v Galeriji A+A in na otoku San Servolo.

Na razstavi v Galeriji A+A je predstavljenih več maket, risb in kipov, ki raziskujejo odnos med arhitekturnim prostorom in maketami ter napovedujejo glavni del projekta - paviljon v parku otoka San Servolo, ki deluje kot pravi kinematograf. V njem so vsak dan predvajani umetniški filmi, program pa je sestavljen iz tematskih sklopov, posvečenih pomembnim osebnostim iz petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih, in izboroma filmov sodobnih umetnikov.

Beneški, atmosferičen je hkrati arhitekturni projekt in kiparska stvaritev, naprava za gledanje, ki naj bi ustvarila in spodbujala iluzijo percepcije. Naslov je poklon arhitektu Johnu Ebersonu in njegovi "atmosferski" arhitekturi kina iz dvajsetih let 20. stoletja. Eberson je gledalcem ustvaril iluzijo, da sedijo na eksotičnem prizorišču pod nočnim nebom.

Putrihov kino, ki je blikovan z biomorfno izrezljanimi lesenimi stenami, stropom z zvezdnatim nebom in plavajočimi oblaki, vsrka gledalca v nenehno spreminjajoče se okolje, ki ustvarja prostor za projekcije kinematografskih iluzij. Oba dela projekta Beneški, atmosferičen, izdelana iz cenejših materialov, odražata naravo arhitekturne makete in kako iz nje nastane prototip. Na otoku San Servolo kino skulptura učinkuje kot eksperimentalna izložba, kjer so razstavljena tudi dela drugih umetnikov.

Tobias Putrih je že za Manifesto 4 leta 2002 v Frankfurtu je izdelal makete, za katere je navdih dobil v treh mestnih kinodvoranah, pomembnih iz zgodovinskega in arhitekturnega vidika: Harmonie, Berger, Cineplex. Vsaka izmed maket ohranja simbolične značilnosti omenjenih treh zgradb in vsebuje majhen list papirja, ki prikazuje predlog o prestavitvi projekcijskega platna. Ob razstavi A Certain Tendency in Representation v galeriji Thomas Dane v Londonu, je Putrih prvič v naravni velikosti realiziral notranjost kinematografa, ki je bil v celoti izdelan iz kartona. Struktura je gostila mali pregled avtorskih filmov. Ob tisti priložnosti je umetnik učinkovito postavil na sceno svoj interes za funkcionalnost svoje kiparske prakse v recipročnem odnosu med programiranjem in dizajnom, med filmom in kiparstvom.

Za razstavo Eldorado v Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean v Luxembourgu (MUDAM) je umetnik v sodelovanju s Sanchom Silvo ustvaril instalacijo iz modularnih lesenih elementov na 300m2. Javnost je lahko interaktivno sodelovala v spreminjanju struktur, ki so prek igre in kombiniranja, spreminjale obliko ter funkcijo.


Več:
>>www.venetianatmospheric.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.venetianatmospheric.com

Tobias Putrih (Kranj, 1972) živi in ustvarja v New Yorku. Izbrane skupinske razstave: Manifesta 3, Ljubljana, 2000; September Horse, Kuenstlerhaus Bethanien, Berlin, 2002; Manifesta 4, Frankfurt, 2002; Collective Effort, Baltimore Museum of Art, Baltimore, 2004; Greater New York, PS1/MOMA, New York, 2004; Certain Tendencies in Representation, Thomas Dane Gallery, London, 2005; Eldorado, MUDAM, Luksemburg, 2006; Erzaehlungen –35/65+, Kunsthaus Graz, 2006. Izbrane samostojne razstave: Galerija Škuc, Ljubljana, 2001; Bežigrajska galerija, Ljubljana, 2002; Mala galerija, Moderna galerija, Ljubljana, 2005; Grazer Kunstverein, Gradec, 2005; Max Protetch, New York, 2005; Galerija Gregor Podnar, Ljubljana, 2006; Laumeier Sculpture Garden, St. Louis, 2006.

Informacije:
52ma Mostra Internazionale d'Arte La Biennale di Venezia
10. junij – 21. november 2007
Galerija A+A
San Marco 3073 (Calle Malipiero)
tel/fax 0039 0412770466
Odprto: vsak dan od 11.00 do 14.00 in od 15.00 do 18.00
>> www.aplusa.it




Paviljon na San Servolu
Fotografija: Michele Lamanna



Paviljon na San Servolu
Fotografija: Michele Lamanna



Kino v paviljonu na San Servolu
Fotografija: Michele Lamanna

na vrh