info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 7. 2007

Nagrade Europa Nostra 2008
15. avgusta poteče rok za prijavo raziskovalnih projektov za Evropsko nagrado s področja kulturne dediščin 'Europa Nostra 2008'. Rok za projekte ohranjanja kulturne dediščine, za delo posameznikov in organizacij ter za izobraževanje je 15. septembra.

Vseevropska dediščinska federacija Europa Nostra vsako leto podeljuje nagrade na področju ohranjanja kulturne dediščine v več kategorijah, ki vključujejo stavbno in arheološko dediščino, kulturne krajine, zbirke umetniških del, dediščinske raziskave ter požrtvovalno delo organizacij in posameznikov na področju ohranjanja kulturne dediščine. Namen nagrad je promovirati visoke standarde pri ohranjanju dediščine, spodbujati mednarodne izmenjave znanj in izkušenj ter s promocijo nagrajenih projektov spodbuditi zgledne iniciative v prihodnosti.

V obdobju 2002-2006 je nagrade pod imenom Nagrada Evropske Unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra federacija podeljevala skupaj z Evropsko komisijo v okviru programa Kultura 2000. V teku je razpis za pripravo sheme nagrad v okviru novega programa kultura za obdobje 2007-2013, na katerega se je Europa Nostra znova odzvala, v vmesnem času pa nadaljuje s podelitvijo svojih nagrad ter objavlja aktualni razpis za leto 2008.

Izjemni dosežki na področju dediščine v Evropi bodo od letos nagrajeni v štirih kategorijah; in sicer za ohranjanje kulturne dediščine, za raziskave, za predano delo posameznikov ali organizacij in za izobraževanje, usposabljanje ter ozaveščanje javnosti.

Kriteriji za oceno prijav vključujejo odličnost izvedenega posega in predhodnih raziskav kot tudi spoštovanje umetniških, kulturnih in socialnih vrednot, okolice, verodostojnost in celovitost. Mednarodna strokovna komisija bo ocenjevala tudi trajnost, interpretacijo in prezentacijo, izobraževalno delo, financiranje in upravljanje ter družbeno odgovornost projektov. Predlogi za nagrade, ki lahko variirajo tako v velikosti kot značaju in so morali biti dokončani v zadnjih treh letih, naj bi predstavljali standard dela, ki je izjemen v evropskem okviru.

V preteklih letih sta bila med nagrajenci tudi projekta iz Slovenije; in sicer: Krajinski park Sečovljske soline v Piranu (medalja v kategoriji kulturne krajine, 2003) ter Pocarjeva domačija, Mojstrana (diploma v kategoriji arhitekturna dediščina, 2006).


Več:
>>Europa Nostra
>>Prijavni obrazci

Kontakt:
Ms Eléonore de Merode
+ 31 70 302 40 52
ao@europanostra.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Leta 2003 je medaljo Europa Nostra v kategoriji kulturne krajine prejel krajinski park Sečoveljske soline.
Leta 2006 je diplomo v kategoriji arhitekturna dediščina prejela Pocarjeva domačija v Zgornji Radovni

na vrh