info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 7. 2007

TrajekT odpira RSS kanal

Uredništvo
Da bi uporabnikom naših spletnih strani olajšali dostop do informacij in razširili krog bralcev, smo na TrajekTu ta teden uvedli RSS kanal. Vse nove naslove zdaj lahko enostavno snamete s svojim 'feed readerjem'. Svežih informacij željnim uporabnikom, ki že uporabljajo različne odjemalce za RSS datoteke, tako ni več potrebno vsakodnevno preverjati novosti v brskalniku ali čakati na novice, ki jih razpošiljamo z elektronsko pošto.

Kratica RSS pomeni 'Reach Site Summary', kar pomeni 'zgoščeni povzetek strani'. RSS protokol se uporablja za posredovanje in zbiranje spletnih vsebin iz različnih virov na svetovnem spletu, vključno s časopisi, revijami in blogi. Spletni založniki uporabljajo RSS za poenostavljeno ustvarjanje in posredovanje virov novic, ki vključujejo povezave, naslovne vrstice in povzetke, v zadnjem času pa tudi različne multimedijske vire (naprimer: Podcasting (skovanka ki se nanaša na Applov iPod in prenos / izmenjavo glasbenih datotek), Broadcasting (slo: Oddajanje) in MP3-dnevnik).

V letih 2004 in 2005 se je uporaba RSS-ja razširila med številne glavne časopisne hiše, vključno z Reuters, Associated Press. V Sloveniji je RSS prva uvedla RTV Slovenija, pred tem pa je bil že nekaj let v uporabi pri spletnih dnevnikih, tehničnih publikacijah in drugih virih ki se navadno hitreje odzovejo na tehnološke novosti. Pod raznimi pogoji uporabe ponudniki sedaj nudijo drugim spletnim stranem možnost, da v svojo vsebino vgradijo tudi njihov RSS-vir.

RSS vire na najenostavnejši način snamete in preglejujete z odjemalci RSS datotek. To so programi, ki jih imenujemo 'bralci virov' (news agregators). Obstaja več samostojnih programov, ki se uporabljajo za zbiranje, obnavljanje in prikazovanje RSS virov. Mnogo od teh je na voljo zastonj. Nekatera programska orodja delujejo znotraj spletnih brskalnikov ali odjemalcev elektronske pošte, medtem ko druga delujejo na namizju.


Več:
>>RSS (protokol) / Wikipedia

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>RSS (protokol) / Wikipedia

RSS se uporablja za povzetke spletnih vsebin skupaj z povezavo na celotno različico. Kot povezava na te povzetke se običajno uporablja oranžen pravokotnik z napisom XML ali RSS. Te informacije se podajajo v obliki XML kot datoteka ki jo imenujemo RSS-vir (angl. RSS feed), RSS-tok (angl. RSS stream), oziroma RSS-kanal (angl. RSS channel). RSS tehnologija se splošno uporablja v spletnih dnevniških skupnostih, zato da se lažje izmenjajo informacije o tem kaj je novega oziroma kaj se nahaja na sosednjih dnevnikih. RSS tehnologija se uporablja za izmenjavo vseh vrst informacij, vse od besedil pa do vseh raznovrstnih multimedijskih virov. (vir: Wikipedia.org)na vrh