info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 8. 2007

Pasivna gradnja, letošnja osrednja tema
Slovensko društvo in podjetje Kubus inženiring iz Ljubljane tudi letos organizirata strokovni posvet "Zgradbe, energija in okolje". Potekal bo 27. in 28. septembra 2007 v Kranjski gori, osrednji tematski sklop posveta pa bo namenjen pasivni gradnji.

Kot pravi predsednik slovenskega društva za sončno energijo, Marko Umberger, so leta 1999, ko so na strokovnem posvetu prvič v Sloveniji predstavili idejo pasivne hiše, udeleženci so nejeverno zmajevali z glavami. Od takrat pa se pasivne hiše v Evropi intenzivno gradijo. V pasivnem standardu so danes zgrajene tako enostanovanjske hiše, kot tudi večstanovanjski objekti, vrtci, šole, bolnišnice in poslovni objekti. Tudi prenove obstoječih stavb potekajo po načelih pasivne gradnje. Razvoja pasivnih hiš ima danes neslutene razsežnosti.

Na posvetu bo med drugim predstavljen zakon, ki ga je sprejelo mesto Frankfurt in zagotovo predstavlja revolucijo v razmahu pasivne gradnje. Omenjeni zakon namreč določa, da morajo biti vsi objekti, ki se delno ali v celoti financirajo iz mestnega proračuna, zgrajeni v pasivnem standardu. Priznan švedski arhitekt bo predstavil svoj projekt naselja pasivnih hiš v Goetheburgu na Švedskem, od faze načrtovanja do njegove realizacije. Slovenski lastniki in uporabniki pasivnih hiš se bodo v okrogli mizi pogovarjali o tem, ali je bivanje v pasivnih hišah res tako prijetno, kot trdijo navdušenci nad pasivno gradnjo. Strokovnjaki pa bodo predstavil 20 najpomembnejših detajlov v pasivnih hišah, 20 najpogostejših napak, s katerimi se srečujemo pri projektiranju pasivne hiše in 20 največjih napak, ki se pojavljajo pri gradnji tovrstnih hiš.

Poleg tega bo obiskovalcem posveta na voljo tudi ogled razstave "Pasivna hiša od A do Ž", na kateri se bodo predstavila domača in tuja podjetja, ki proizvajajo oziroma tržijo izdelke primerne za pasivno gradnjo. Kot obljublja organizator bo v okviru razstave mogoče izvedeti veliko zanimivega o pasivnih oknih, vhodnih vratih, toplotnih črpalkah, opekah, drugem.

Več informacij skupaj s prijavnico najdete na spletnih straneh podjetja Kubus Inženiring.


Več:
>>Zgradbe, energija in okolje 2007

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

nada kozina
pasivna gradnja, 15.12. 2007, 21:40

o pasivni gradnji piše tudi na spletni strani arhem.si

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Zgradbe, energija in okolje 2007


na vrh