info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 8. 2007

Družba in ekologija / Žive generacije

Matevž Čelik
Na mednarodni pilotski natečaj za stanovanjsko arhitekturo prihodnosti, ki ga skupaj z dvema neprofitnima razvojnima investitorjema organizirata Artimage in avstrijski Europan, so še posebej vabljeni arhitekti iz Slovenije. Za ogled lokacije 11. septembra 2007 bodo iz Ljubljane organizirali tudi avtobusni prevoz do Gleisdorfa na avstrijskem Štajerskem.

Po ogledu lokacije bo v Gleisdorfu v popoldanskem času za udeležence organizirana tudi strokovna konferenca o energetski učinkovitosti, ki jo bo vodil Brian Cody, nekdanji družbenik v priznani britanski pisarni Ove Arup, zdaj pa vodja Inštituta za gradnjo in energetske tehnologije na Tehnični univerzi vGradcu. Namen konference je seznaniti udeležence natečaja z inovativnimi ekološkimi koncepti, ki vplivajo na načrtovalske metode ter jih vzpodbuditi, da jih v čim večji meri uporabijo v toku natečaja.

Namen natečaja je pridobiti rešitve za vzorčni projekt, v katerem bo na inovativen način organiziran "razširjen program bivanja", ki vključuje tako družinska, samska in sostanovalska gospodinjstva, dostopna stanovanja, live/work enote itd. Poleg tega so v kompleksu predvidene poslovne in trgovske površine ter oskrbne in storitvene zmogljivosti. Cilj projekta je razviti urbano strukturo, ki se izrecno nanaša na raznolike oblike gospodinjstev, življenjkih ciklov in diferenciranih zahtev družbenega vsakdana v specifičnem urbanem kontekstu.

Natečaj bo dvostopenjski. V prvi fazi natečaja bo potrebno izdelati preliminarno urbanistično zasnovo in specificirati vsakdanje bivanjske scenarije v stanovanjih, stanovanjskih kompleksih in na stikih z javnim prostorom. V drugi fazi pa bo potrebno predstaviti arhitekturno rešitev glede na izhodišča prvega dela natečaja.

Prijava na natečaj poteka na spletnih straneh, kjer je mogoče vplačati tudi kotizacijo € 100,00. Kotizacija vključuje dostop do natečajnega gradiva na spletnih straneh, ter prevoz in udeležbo na strokovni konferenci v Gleisdorfu. Ogled lokacije s strokovno konferenco bo 11. septembra 2007, prijava na natečaj pa je možna še do 24. septembra 2007. Oddaja elaboratov je v prvi fazi predvidena za 25. oktober 2007, v drugi pa 25. februarja 2008. Razglasitev rezultatov in razstava bosta v marcu oziroma aprilu 2008. Prva nagrada na natečaju znaša € 16.000,00, podelili pa bodo še dve posebni nagradi po € 8.000,00.


Več o natečaju:
>>www.wohnpilot.at
>>Razpisno gradivo (*.pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.wohnpilot.at
>>Razpisno gradivo (*.pdf)
Gleisdorf, kjer poteka pilotski natečaj, je znan po inovativnih ekoloških projektih: Solarno drevo na enem od mestnih trgov.


Natečajna lokacija

na vrh