info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 9. 2007

Že po 3 letih študija arhitekt!

Matevž Čelik
V Sloveniji zaenkrat sicer ni 3 letnih izobraževalnih programov na področju arhitekture, očitno pa se ponuja možnost, da bi za bodoče strokovnjake, ki delujejo v občinskih in državni upravi odprli nove smeri.

Ministri odgovorni za visoko šolstvo v 47 državah, ki sodelujejo v Bolonjskem proscesu so se v maju 2007 sestali v Londonu in ob koncu srečanja izdali uradno sporočilo. Dokument vsebuje nekatera stališča, ki utegnejo imeti opazen učinek na proces in na poklic arhitektov na sploh.

V sporočilu je posebej poudarjeno, da ministri "poudarjajo pomen preoblikovanja kurikulumov, ki naj pripeljejo do kvalifikacij, ki bodo bolje odgovarjale potrebam na trgu dela in nadaljnjemu študiju". S tem je nakazana sprememba v poudarku in utrjevanje dela prejšnjih bolonjskih srečanj na temo vseživljenjskega pristopa k učenju. Na listi prioritet, ki so si jih zastavili ministri do leta 2009 je obveza, da bi se "bolje sporazumevali z delodajalci in drugimi udeleženci o temeljnih načelih reforme" in da bodo "znotraj vlad ustrezno delovali v smeri zagotavljanja kompatibilnosti zaposlitvene in karierne strukture znotraj javnega sektorja z novim sistemom diplom."

To naj bi pomenilo tudi, da se vsi s 3-letno izobrazbo na področju arhitekture lahko veselijo možnosti zaposlitve v javnem sektorju držav vključenih v bolonjski proces. Obstajala pa naj bi tudi možnost, da bi jih v določenem času polno priznali kot arhitekte.


Več:
>>London Communiqué (*.pdf / 140kB)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

J. Držanič
Ali "gradbinec", 11.9. 2007, 14:37

"arhitektu" na fotki z nosom čoha lasišče ali mu šteje bolhe....:-) Kinda funny...

Gregor K.
Brez naslova, 14.9. 2007, 03:54

Sej ni panike, če si loh dekan FA po štirih letih faksa, zakaj pa ne?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
London Communiqué (*.pdf / 140kB)


na vrh