info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 9. 2007

Natečaj Novi trg v Novem mestu
Natečaj za gradnjo objekta na eni izmed najbolj eminentnih lokacij v Novem mestu je enkratna priložnost da bi ustvarili prepoznaven in značilen prostorski poudarek. Natečaj razpisuje zasebni investitor v sodelovanju z MO Novo mesto, urbanistični pogoji pa predvidevajo objekt s štirimi kletmi, pritličjem in osmimi nadstropji.

Predvideva se mešana programska zasnova. Kletne etaže bodo namenjene parkiranju, pritličje različnim poslovnim lokalom. V nadstropjih bo polovica površin namenjena stanovanjem, polovica pa poslovnim prostorom. Del 1. kletne etaže je namenjen tudi ureditvi prostorov za novomeško kulturno društvo LokalPatriot.

Območje urejanja obsega trikotnik med Seidlovo cesto ter stavbami KC Janeza Trdine, Pošte Slovenija ter TPC Novi Trg. Natečajniki morajo za celotno območje urejanja predvideti tudi ureditev talnih površin, višinsko regulacijo in vegetacijo.

Investitor je podjetje Elektroservisi d.d., ki se tradicionalno ukvarja z izvajanjem elektromontažnih del in gradnjo elektroenergetskih objektov, meritvami ter kovinarstvom. V letu 2004 je podjetje svoje poslovanje razširio tudi na področje nepremičnin. Njihov prvi večji projekt na tem področju je stanovanjska soseska Glavarjeva rezidenca v Ljubljani.

Ocenjevalno komisijo vodita predsednik Franc Zupančič, ki zastopa podjetje Elektroservisi, d.d. in podpredsednik, arhitekt Marjan Zupanc. Razpisno dokumentacijo je mogoče pridobiti brezplačno na podjetju Elektroservisi, d.d.. Rok oddaje natečajnih eleboratov je do vključno torka, dne 30.10.2007. Komisija bo v okviru natečaja izbranim eleboratom podelila nagrade v predvideni skupni vrednosti 27.500,00 EUR.

Informacije o natečaju:
Patricija Bembič
tel: 01 56 80 170
faks: 01 56 80 177
e-mail: patricija.bembic@elektroservisi.si
www.elektroservisi.si

Več:
>>Natečaj Novi trg NM / razpis (*.pdf)
>>Elektroservisi d.d.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Milan
brez, 16.9. 2007, 21:28

Izjemna lokacija, izjemna naloga - zato upajmo, da se je bodo lotili kakovostni arhitekti. Ki bodo imeli posluh za urbanizem Novega mesta. Predvidena višina objekta je gotovo za nekaj etaž previsoka ....
Natečaj pa očitno ni razpisan skupaj z ZAPS ?


Janez
brez, 17.9. 2007, 01:14

Zasebnim investitorjem ni potrebno delati z ZAPS. Glede na to kako se tam odvijajo natečaji je to mogoče tudi bolje...

Liljana
Previsok objekt!, 18.9. 2007, 04:31

Problem je za nekaj etaž previsoka višina!
Kar spominja na ljubljanski Kolizej – še tako zveneča imena in ljubko oblikovani stolpiči ne bodo popravili tega dejstva. V urbani mestni strukturi je na tem mestu prostor za objekt, ki bo dograjeval sodobno oblikovan mestni kare na samem robu zgodovinskega mestnega jedra in omogočal ohranjanje pogledov na Kapitelj.
Prostori za stolpiče so na drugih lokacijah v mestu. Glede na manjše merilo mesta bi morali biti nižji od Kolizeja, 8 nadstropij, kot je predvidenih na Novem trgu, pa bi lahko dosegli. VENDAR NE TUKAJ.

Lokacija je res izjemna, naloga ni lahka in najbrž (upajmo) se je bodo lotili dobri projektanti. Čas je že za novo urbano - arhitekturno kakovost, ki se v Novem mestu kot po pravilu zgodijo vsakih nekaj let. Pred par leti je mestni prostor ob Krki v Portovalu, v bližini mestnega jedra obogatil Koželjev kompleks »lego kock«.

Vmes so žal tudi večje, nekatere vnebovpijoče napake. Računamo na to, da se jim ne bo pridružila izbrana rešitev na Novem trgu…


Janez
Spet nam prihaja malo pozno.., 25.9. 2007, 02:24

...pripomba o previsokem objektu. Očitno je nameravana gradnja skladna s prostorskimi akti za to območje. Ti so morali biti po zakonu razgrnjeni in obravnavani na prostorski konferenci. Neoddaja pripomb na javni razgrnitvi in prostorski konferenci pomeni strinjanje s predvidenimi pogoji in tudi s predpisano višino. Za oddajo pripomb na veljavne občinske akte je žal zdaj prepozno. V okviru predpisanih pogojev, ki jih je izglasoval mestni svet in podpisal župan ima investitor vsekakor pravico, da počne karkoli najbolj odgovarja njegovim potrebam. Mislim, da imamo dovolj dobrih arhitektov, da se nam ni treba bati slabe rešitve. Verjamem, da bo za arhitekturno kakovost poskrbela tudi ocenjevalna komisija.

Bor
Ne, ni prepozno!, 26.9. 2007, 04:52

Prepozno ni vse dotlej, dokler objekt ni zgrajen!
Psi lajajo in karavana gre dalje - je to pravi pristop?!
Bo stroka, ki se dobro zaveda posledic nepravilnih odločitev politike, kar molčala?

Politika je s številnimi amandmaji na občinskem svetu sprejela strokovno pohabljen akt. Amandmaji pač niso predmet javne razprave in v tem primeru jih je bilo toliko, da so spremenili izvedbeni akt do mere, da na občutljivem mestnem prostoru na robu historičnega jedra dovoljuje tlorisno občutno prevelik in nesprejemljivo visok zmazek.

V natečajnem gradivu so ti pogoji samo še preseženi.
Žal mislim, da se ne moremo zanašati samo na dobre arhitekte in komisijo (čeprav je res dostojna).


Janez
Stroka..., 26.9. 2007, 09:52

... je precej nezavestna. Niti tega ne opazi, kdaj je javna razgrnitev kakšnega pomembnega urbanističnega akta. Pol nadstropij pač ne moreš dodati z amandmajem. Sicer bi lahko spodbijali ustreznost postopka in veljavnost akta.

Anonimnez
Janez-Stroka, 26.9. 2007, 14:51

Res je - z amandmaji se ne more "povoziti" z zakonom predpisanih postopkov, priprave, izdelave, javne obravnave in sprejemanja prostorskih aktov.
Vendar se na žalost to v tej državi na široko počne, pa ni nikogar, ki bi se spomnil, da to izpodbija ali pa sankcionira (to bi moralo sprožiti nadležno ministrstvo)
Poleg tega je pa prisotna tudi druga praksa: investitor razpiše natečaj (z ZAPS ali pa brez), z vsebino, ki si jo sam določi, ne glede na veljavna določila PA, vtakne v komisijska telesa še nekaj oseb z ustreznimi javnimi funkcijami in potem z izbrano rešitvijo "prehiti" javnost in skupaj z javnimi uradi "umetnino" vključi v pogoje v novem prilagojenem prostorskem aktu - stroka pa pri tem asistira in mirno dopušča tako na glavo obrnjeno situacijo strokovnega urejanja prostora


Saša Lavrinc
Meje, 4.10. 2007, 16:08

Ne morem verjet, da imajo tudi politično kapitalistični pogledi meje. Oziroma ne vem kaj jih omejuje. Zakaj ne več kot osem nadstropij? Kje se računica podre?

Verjamem, da noben strokovnjak, ki na zemlji živi s srcem, na predvideno mesto ne bi načrtoval več, kot dopušča gabarit naselja, ki danes deluje kot zaključena celota. Tudi dominanto že ima.

Res, ne vem zakaj potem ne več kot osem? Mi zna kdo to razložit?


Anonimnez
Meje, 4.10. 2007, 16:08, 4.10. 2007, 22:48

Mogoče omejuje "politično kapitalistične poglede" včasih tudi "občutek za spodobnost", ko "posiljujejo" stroko (z njenim dovolj dobrovoljnim sodelovanjem seveda - vse počez po Sloveniji) "v mejah", za katere računajo vsi skupaj, da bodo še prebavljive in jih bodo "spravili skozi"

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh