info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 9. 2007

'Repertoire' Tobiasa Putriha

Špela K.
Pred nekaj dnevi so v newyorški galeriji Max Protech odprli razstavo Repertoire slovenskega umetnika Tobiasa Putriha. Izhodišče projekta Repertoire je razprava Yone Friedmana Toward a Scientific Architecture, ki je umetnika vodila v raziskavo procesa oblikovanja prostora ter odnosa med njegovim snovalcem in prebivalcem.

Repertoire je nov znanstveno-umetniški eksperiment, katerega akterja sta Jessica in Stuart, mladi par, za katerega je umetnik oblikoval idealen bivanjski prostor. Par je po navodilih umetnika opravljal različne naloge – izbral si je lokacijo, jo fotografiral, izrisal obrise pogleda skozi izbrano pokrajino ter sodeloval pri sestavljanju modelov iz Lego kock. Iz rezultatov teh nalog je Putrih izluščil koncept stvarnega modela za bivanje po meri para. V medsebojnih pogovorih so umetnik, Jessica in Stuart izmenjevali intimne občutke iz okolja, v katerem so odraščali ter odkrivali, kako se le-ti odražajo v prostoru, kjer bi si želeli bivati. Umetnik je končne objekte izdelal na osnovi modelov para, podatkov in pogovorov.

Putrih želi s konceptualnimi modeli odgovoriti na vprašanja v odnosu arhitekt-naročnik, umetnik-obiskovalec, in morda na najbolj bazičen način najti odgovore na vprašanja sodelujočih v projektu. Če Yona Friedman išče objektivne arhitekturne rešitve, kjer si naročnik sam kroji bivanjsko okolje, želi na drugi strani Putrih skozi analizo rezultatov abstraktnih nalog poudariti, da je svobodna izbira možna v točno določenem trenutku in ni podrejena obliki, oziroma končnemu rezultatu. Razstava je tako primer hipotez, vprašanj estetike in funkcije arhitekture kot take in ne končnih rezultatov.

Razstava poteka sočasno Beneškemu bienalu (na ogled je še do 21. Novembra 2007) in samostojni razstavi v Neuberger Muzeju, prav tako v New Yorku, kjer bo predstavljena tudi biografija umetnika (od 30. Septembra 2007 do 6. Januarja 2008).

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Repertoire


Jessica, Stuart - 2007 portreta


Jessica, Stuart - yellow 2007

na vrh