info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 9. 2007

Jože Plečnik je mega!

Matevž Čelik
Seveda so tudi Dnevi evropske kulturne dediščine 2007 posvečeni Plečniku. Danes se bosta v oddaji Knjiga mene briga na TV Slovenija1 direktor AML Peter Krečič in arhitekt Boštjan Vuga pogovarjala o knjigi Jože Plečnik - Dunaj, Praga, Ljubljana. Različni drugi organizatorji prireditev pa kar tekmujejo, kaj bi se še dalo početi s kandidatom za beatifikacijo.

Zavod za turizem Ljubljana izvaja projekt »živega kipa« Jožeta Plečnika. Za bronziranega Plečnika, ki se je v turitični sezoni ob koncih tedna prikazoval pred ljubljanskim magistratom so odšteli 1.000.000 nekdanjih SIT.

Vsi, ki bi te dni želeli uživati v sprehodu po Tivolski promenadi, so si ob tem primorani ogledovati "Panorame Plečnikove arhitekture", fotografsko razstavo Staneta Jeršiča in Barbare Jakše Jeršič. Med različnimi dogodki, ki se odvijajo ob Plečnikovem letu 2007, so tudi Butoh plesne predstave japonskega plesalca Ryuza Fukuhare. V četrtek 27. septembra bo Fukuhara plesal ob Narodni univerzitetni knjižnici, dan kasneje na Trgu Francoske revolucije, v soboto bo navdih iskal na Čevljarskem mostu, v nedeljo pa v Križankah. Predstave potekajo vsak dan ob 19.30.

V šolskem letu 2007/2008 pa bo o Plečniku potekal 2. cikel MEGA kviza, pri katerem sodelujejo knjižnice, muzeji in galerije. Cilj kviza je izboljšati poznavanje kulturne dediščine in knjižnično- informacijsko opismeniti uporabnike. V času Dnevov evropske kulturne dediščine 2007 bodo organizatorji kviza s posebnim vprašalnikom reševalce spodbudili k reševanju kviza z uporabo informacijskih virov in obiskovanjem knjižnic, obiskovanjem Plečnikove zbirke v Ljubljani ter virtualnim in dejanskim obiskovanjem številnih arhitekturnih spomenikov po vsej Sloveniji, ki so povezani z Jožetom Plečnikom. Kot pravijo organizatorji kviza, želijo pri reševalcih vzbuditi zanimanje za Plečnika ter opozoriti na raznovrstnost in razprostranjenost njegovih umetniških del drugje po Evropi.


Več:
>>Arhitekturni muzej Ljubljana
>>Plečnikovo leto 2007 spored prireditev
>>Megakviz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Matevž, a te luna trka?, 26.9. 2007, 17:39

Oh Matevž zakaj si spet tako ciničen? Poizkusi razumet, da vse našteto prispeva k demistifikaciji Josipa, tvoj cinizem pa deluje ravno v nasprotni smeri.

Janez
Ne vem..., 26.9. 2007, 21:02

... če je Plečnik lahko ravno srečen gori v nebesih zaradi vsega skupaj. Zanimivo bi bilo malo temeljiteje poročati o njegovih arhitekturah zdaj v Plečnikovem letu. Nekaj je prav nemarno zapuščenih. Hrvaški trg v bližini Kliničnega centra, na primer, je nevzdrževan, nasmeten, z razpokanimi stezicami in podirajočimi se zidci. Rimski zid na Mirju je nasmeten, neurejen in sploh slabo predstavljen obiskovalcem tudi kot del Emone. Da ne govorimo o štadionu za Bežigradom, ki je katastrofa. Zapornice na Ljubljanici tudi bolj slabo zgledajo, sploh pa oba Plečnikova parka ob zapornicah, na levem in desnem bregu... Lahko bi to malo raziskali in vprašali pristojne zakaj nam neprestano kažejo samo NUK in Tromostovje, ki sta itak spedenana...

Matevž
Demist..., 26.9. 2007, 21:12

Kaj pa je tu potrebno demistificirati? Kaj lahko demistificira bronzirani Plečnik kot turistična atrakcija? Zdi se mi, da se je v zvezi s Plečnikom v njegovem letu zgodilo bolj malo konkretnega in vsebinskega, če samo preberem Janezov komentar...

Saša Lavrinc
Moj pogled, 1.10. 2007, 11:40

Za začetek naj povem, da je tudi mene zmotil cinizem v osnovnem prispevku...meni je pa prav žal, da še nisem uspela na en lep sončen dan iz Kamnika do promenade v Tivoliju pridet . A ni u redu, če človek poleg sprehoda doživi še nekaj lepih fotografij?

Glede Plečnika na vsakem koraku in v vsaki obliki bi rekla tole: Žal nobena prireditev ni narejena po zamisli kakšnega župana ali morda celo ministra, da ne pomislim na Predsednika vlade. Če bi se oni zavzeli za to, bi bila vsa Plečnikova dela v naslednjem letu popravljena in restavrirana.

Prepričana sem, da so vse inštalacije v zvezi s Plečnikom narejene s srcem in z malo denarja, oz. z denarjem, komaj nacufanim na raznih razpisih. Narejene so zato, ker so avtorji začutili moč Plečnikovega ustvarjanja. Ko bodo to moč začutili še prej omenjeni župani, ministri in predsednik vlade, bo pa morda še kakašna razpoka zaflikana.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Arhitekturni muzej Ljubljana
Plečnikovo leto 2007 spored prireditev
Megakviz
na vrh