info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 9. 2007

Železniška postaja bi lahko postala mladinski hotel
Številni objekti nekdanje znamenite ozkotirne železniške proge Trst - Poreč, imenovane tudi Parenzana, so še danes slabo izkoriščeni. Projekt Andraža Seiferta, ki je te dni na ogled v ljubljanskem mladinskem hotelu Celica, predlaga prenovo nekdanje železniške postaje Sv. Nazarij v Kopru v mladinski center.

Z adaptacijo treh obstoječih objektov v muzej in galerijo ter zasnovo novega mladinskega hotela, bi vse bolj aktualni medobčinski projekt Pot zdravja in prijateljstva - Parenzana (PZP) in mesto Koper, dobila center, ki bi dopolnjeval rekreativno, turistično in kulturno ponudbo širšega območja. Namenjen bi bil kulturnim, turistično-informacijskim in trgovsko-gostinskim dejavnostim.

Namen in cilj diplomske naloge je bil izdelava idejnega projekta, ki zajema revitalizacijo opisanega območja z zasnovo novega mladinskega hotela s približno 150 ležišči in adaptacijo starih objektov postaje v muzej Parenzane, galerijo in prodajalno spominkov na temo nekdanje železnice.

Obravnavana lokacija je danes degradirano urbano območje, kjer propada kulturna dediščina, prostorski potenciali pa ostajajo neizkoriščeni. Slepe poti, pomanjkanje parkirnih mest ter neurejenost območja ob kanalu reke Badaševice še dodatno rušijo prostorske kvalitete. Predlog projekta PCK (Parenzana Center Koper) je nov sodoben objekt, ki se navezuje na objekte nekdanje železniške postaje.

Projekt je nastal kot diplomska naloga na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pod mentorstvom Vojteha Ravnikarja in Maruše Zorec v juniju 2006.


Več:
>>Mladinski hotel Celica

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Vrt


Pogled na novi mladinski center Parenzana z vzhoda.


Avditorij


Situacija
na vrh