info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 9. 2003

Sestanek sekretarjev Europana v Ljubljani

Uredništvo
Slovenija kot nova članica Europana postaja vse bolj dejavna. O tem priča tudi nedavni sestanek nacionalnih sekretariatov Europana v Ljubljani, ki je potekal na Fakulteti za Arhitekturo v soboto 13.9. in nedeljo 14.9.2003. Udeležil se ga je tudi generalni sekretar Europana Didier Rebois. Osrednji temi sestanka sta bili obravnava poročila in predlogov WGFE (Working Group of the Future of Europan) o prihodnosti Europana ter priprava na Forum mest in žirij, ki bo od 14.11. do 16.11. 2003 potekal v Gradcu, Avstrija.

Podrobnosti sestanka sicer zaenkrat ostajajo skrivnost, saj gre za pomembne vsebinske in organizacijske spremembe Europana, ki še niso uradno potrjene. Po nekaterih predvidevanjih naj bi jih sprejeli pred začetkom Europana 8 drugo leto. Načeloma gre za tri vprašanja: kako doseči, da bo prišlo do večjega števila realizacij zmagovalnih projektov, kako poleg arhitektov doseči sodelovanje tudi drugih strok v natečajnih skupinah (multidisciplinarnost torej) in kako še povečati medregijsko in medevropsko sodelovanje.

Slovenija je glede zadnjega svetel primer, saj je na letošnjem Europanu na slovenskih lokacijah delovalo veliko tujih skupin. Žal pa se ne moremo pohvaliti s sodelovanjem slovenskih arhitekturnih ekip na tujih lokacijah.

Na Forumu mest in žirij v Gradcu bodo predstavniki vseh na letošnjem Europanu sodelujočih mest in žirij v medsebojni razpravi ocenjevali natečajne projekte, ki bodo prispeli tja po prvi selekciji, ki jo bodo opravile nacionalne žirije. Na podlagi izsledkov te razprave bodo nacionalne žirije kasneje, v drugem krogu, izbrale zmagovalce za posamezne lokacije Europana. Generalni sekretar Europan Europe Didier Rebois je udeležence seznanil tudi s pripravami na zaključni forum Europana 7 v Atenah aprila prihodnje leto. Srečanja so se udeležili predstavniki 13 nacionalnih sekretariatov Europana. Namen obeh forumov je okrepiti komunikacijo med sodelujočimi arhitekti ter naročniki, obenem pa tudi izmenjavo izkušenj in znanja iz različnih delov Evrope.


>>Europan Slovenija

Starejši prispevki na to temo:
>>Natečajniki na Europan 7 oddali elaborate TrajekT, 05.06.2003
>>Natečaj Europan 7 se bliža oddaji TrajekT, 27.05.2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Foto: Europan Slovenija
na vrh