info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 10. 2007

TraktaT - arhitekturna porota

Uredništvo
Zavod za prostorsko kulturo TrajekT bo 6. in 13. novembra 2007 v Jakopičevi galeriji v Ljubljani izvedel delavnico z naslovom TraktaT, arhitekturna porota. Predavanja, s katerimi se bo pričela delavnica so odprta in namenjena vsem, ki jih zanima pisanje o arhitekturi in prostoru. Med predavatelji, ki bodo nastopili v uvodnem delu delavnice bodo tudi Adam Budak, eden od treh kustosov prihodnje Manifeste in kustos za sodobno umetnost v galeriji Kunsthaus v Gradcu; Stojan Pelko, filmski publicist in esejist, ki je med drugim uredil tudi zbornik 'Vrzeli filma in arhitekture', Bojana Kunst, članica uredništva revije Maska in avtorica knjig 'Nemogoče telo' in 'Nevarne povezave', ter arhitekturni kritik Tomaž Brate.

TraktaT je delavnica arhitekturne kritike, namenjena vsem, ki svoje znanje in veščine o arhitekturi ter prostoru želijo razvijati tudi v smeri kritične refleksije. Arhitekturna kritika ima predvsem namen ločiti dobro od slabega, pa naj bo namenjena strokovni ali širši javnosti. Kritika seveda obsega več kot le navdušenje ali zgražanje. Kompleksnost arhitekture in z njo povezanih dejavnosti zahteva analizo različnih vidikov, tako tehnološkega, kot političnega, gospodarskega, ekološkega, ... in ne na zadnje predvsem kulturnega. Odgovorno komentiranje o urejanju prostora in vsem, kar se v njem in z njim dogaja, je zato koristno za razvoj načrtovanja, zdravega, varnega in privlačnega življenjskega okolja ter družbe v celoti. Konstruktivnega kritičnega komentiranja in razprave se lahko tudi naučimo.

V uvodnem delu delavnice bodo nastopili že uveljavljeni avtorji s področja sodobne umetnostne in arhitekturne kritike, v nadaljevanju pa bodo imeli udeleženci priložnost izdelati svoje kritiške prispevke, ki bodo ob zaključku objavljeni tudi v skupnem katalogu. Delavnica je brezplačna, organizatorji pa od udeležencev pričakujejo aktivno sodelovanje. Prijavite se tako, da nam po elektronski pošti pošljete prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi. Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.

Prijave pošljite na enega od spodnjih naslovov:
mail@trajekt.org
mc@trajekt.org

Več:
>>Teme za udeležence (*.xls 20kB)
>>Program (*.pdf 387kB)
>>Prijavnica (*.doc 50kB)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

albin kušar
Brez naslova, 29.10. 2007, 01:13

KAOSA SE PRI NAS NE DA USTAVITI. KAKOR, DA JE PROGRAMIRAN IN NE ZGOLJ NAKLJUČEN. KAOS JE PREDVSEM NARAVEN. OD NAS - NAŠEGA POGLEDA JE ODVISNO, DA GA ŠE TAKO IMENUJEMO IN GA MOTEČE DOJEMAMO. O KULTURI JE DANES TEŽKO GOVORITI, DA JE, DA OBSTAJA. VSE GRE BOLJ V PRID "NARAVNEMU" REŠEVANJU PROBLEMOIV, BOLJ NA ČLOVEŠKI, EMOCINALNI IN ZMOTLJIVI OSNOVI, KAKOR DA BI SE VLAGALO V "NEK RED" , KANON ALI KULTURO.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Teme za udeležence (*.xls 20kB)

Adam Budak je od leta 2003 kustos v galeriji Kunsthaus v Gradcu. Njegovo delo sega na področja sodobne arhitekture, prostora, kritike, fotografije in video umetnosti. Od leta 1997 je bil kustos številnih razstav sodobne umetnosti, med drugim razstave v poljskem pavilijonu na 9. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Je eden treh kustov Manifeste 7, ki se bo odvila prihodnje leto na Južnem Tirolskem.

Stojan Pelko je filmski publicist, esejist mesečnika Ekran, ustanovitelj in direktor družbe za svetovanje Korpus. Prevaja iz francoščine (Deleuze, Virilio, Baudrillard). Uredil je zbornik Vrzeli filma in arhitekture (Slovenska kinoteka, 2001), letos pa je izšla njegova doktorska disertacija, Podoba misli (Študentska založba, 2007).

Bojana Kunst je članica uredništva revije Maska in voditeljica Seminarja sodobnih scenskih umetnosti. Kot dramaturginja občasno sodeluje z domačimi in tujimi avtorji. Napisala je tri knjige, med njimi Nemogoče telo (Maska, 1999) in Nevarne povezave (Maska, 2004).

Tomaž Brate je arhitekturni kritik in raziskovalec. Je eden od ustanoviteljev revije Piranesi in soavtor prvih mednarodnih razstav sodobne slovenske arhitekture, 'Vizije resničnosti' (Benetke 1991) in '9 arhitektov' (Madrid, Barcelona, Ljubljana, Zagreb, Maribor), pa tudi slovenske predstavitve na zadnjem, 10. arhitekturnem bienalu v Benetkah.
na vrh