info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 10. 2007

Točke ravnovesja v moderni arhitekturi

.
Docomomo Slovenija organizira predavaje z naslovom Točke ravnovesja - Vzorci iz prakse prenove moderne arhitekture. Predaval bo John Allan, ki je eden najuglednejših britanskih arhitektov s področja prenove moderne arhitekture. Predavanje bo v petek, 19. oktobra 2007 ob 11. uri na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

John Allan je direktor biroja Avanti Architects v Londonu. Bil je prvi vodja Docomomo -UK (1989-91). Vodil je številne prenove objektov angleškega modernizma, med drugim stavbe, ki so jih zasnovali Lubetkin, Lasdun, Goldfinger, Gwynne, Connell, Ward & Lucas, Coates, Fry in drugi. Je avtor evidentiranja in smernic prenove za Barbican in za Golden Lane Estate v Londonu. Izdal je dve knjigi o arhitektu Bertholdu Lubetkinu in je avtor številnih člankov o arhitekturi modernega gibanja in problematiki njene prenove.

Predavanje reflektira izkušnjo prenove moderne arhitekture z vidika praktika. Prizadeva si identificirati stalno prisotne teme diskurza in ilustrirati vzorce iz prakse zadnjih enaindvajsetih let. Pregled prikazuje pet tipoloških projektov v iskanju »točke ravnovesja« - izida, ki uskladi različne prioritete vseh v prenovo vključenih akterjev v trajen konsenz. Predavanje se zaključi s pozivom razširiti definicijo konservacije onstran tradicionalnega protokola evidentiranja in si prizadeva gledati prek obstoječe dihtonomije ohranjanja in spremembe.

Predavanje je namenjeno vsem v prenovo moderne arhitekture vključenim akterjem: arhitektom, umetnostnim zgodovinarjem, konservatorjem, urbanistom, krajinskim arhitektom, gradbenikom, študentom omenjenih strok in drugi zainteresirani javnosti. Cilj predavanja je širši strokovni slovenski javnosti predstaviti angleške izkušnje na področju varovanja moderne arhitekture in tako prispevati k izobraževanju in širjenju pogledov na domačo problematiko varovanja moderne arhitekture.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
Intervju z arhitektom Johnom Allanom »Obnoviti pogled« v slovenskem in angleškem jeziku lahko preberete v reviji »ab« št. 161-162, november, 2003, str. 104-109 in str. 121-124.

Harbour Meadow


Program

na vrh