info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 9. 2003

Žižek na kongresu industrijskega oblikovanja

Matevž Čelik
Italijanski Domus v reportaži z letošnjega mednarodnega kongresa industrijskega oblikovanja ICSID 2003, ki je med 8. in 10. septembrom potekal v Hannovru, predstavlja ključne in najbolj izpostavljene govornike, med katerimi je tudi slovenski filozof in psihoanalitik Slavoj Žižek. Poleg njega so to še ameriški oblikovalec, medijski umetnik in raziskovalec John Maeda, nizozemska raziskovalka sodobnih trendov Li Edelkoort, japonski poslovni strateg in svetovalec Kenichi Ohmae, nemški nevropsiholog in nevrokirurg Detlef B. Linke ter nizozemska sociologinja Saskia Sassen.

Kongres je potekal na temo Odsev izkušnje (Reflecting Experience - Design between industrial innovation and enhanced user services). Naslov Žižkovega predavanja pa bi lahko prevedli kot Neznosna lahkost virtualnega (The Unbearable Lightness of the Virtual).

V svojem nastopu je Žižek opozoril oblikovalce, da so izdelki, ki nastajajo v oblikovalskem proscesu, ki je očem neviden, v resnici tudi v službi ideologije. Čeprav se nam zdi, da živimo v obdobju brez ostrih ideoloških polov in ga celo označujemo kot post-ideološko, v realnosti ideologija vse bolj prodira v naša življenja, ne da bi se tega sploh zavedali. Od preteklih modelov – prefinjenega sporočila znamenitega ameriškega plakata s podobo starega "strička" (strička Sama, ki seveda sam ne sodeluje v dogodkih), ki vabi mlade naj se pridružijo in borijo za svojo domovino – do bolj sodobnih – kot so oblikovalska sporočila, zaradi katerih gledamo na stvari z distanco, brez subjektivnosti.

Pri načrtovanju novih izdelkov naj bi oblikovalci razmišljali predvsem o tem, kakšne posledice bo ta izdelek imel na okolje. "To je njihova odgovornost", povzema Domus Žižka, "Napraviti nevidno delovanje vidno, ne le biti preprosto orodje."


>>ICSID Hannover 2003
>>LACAN DOT COM
>>Domus Web

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Foto: Domus
na vrh