info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 10. 2007

Prvi Sudapán - latinskoameriški Europan

M. Č.
Sudapán je projekt, ki se pretvarja, da prinaša ključna lokalna urbana vprašanja Latinske Amerike in Karibov na dnevni red sodobnega globaliziranega sveta. Gre za zelo špekulativen natečaj Endless(s)trips, ki želi vzpodbuditi nastanek scenarijev za nov urbani model na območjih masovnega turizma. Endless(s)trips je prostor, kjer je potrebno na novo premisliti odnose med lokalnimi viri, turisti, okoljem, tour-operatorji, Državo, infrastrukturo, krajino. Natečaj predstavlja priložnost, da bi zgradili predstavo o drugih mestih, drugih ozemljih in drugih načinih razumevanja, kako deluje turizem na Karibih.

Riviera Mayan v Mehiki je območje najhitrejše rasti prebivalstva na svetu. Napovedi za prihodnje desetletje (ko bo kapaciteta hotelov dosegla 90 000 sob) predvidevajo, da bo skupno število prebivalcev vzdolž te 140 km dolge obale preseglo 1.5 milijona prebivalcev. Mayan je po velikosti, dinamiki in kompleksnosti močan in resen primer z velikimi potenciali. Urbani laboratorij na karibski obali.

Karibi so postali najbolj s turizmom prežeto območje na svetu. Turizem predstavlja najpomembnejši vir blaginje in zaposlitve. Prevladujoča oblika ponudbe so all-inclusive aranžmaji. Verige tujih podjetij združujejo potovalne agencije, storitve, letalske prevoznike, transportna podjetja, izposojevalce avtomobilov, ponudnike lokalnih izletov, hotele in organizatorje križarjenj. Posledica prevladujočega načina turističnega poslovanja je dejstvo, da od vsakega dolarja, ki ga turist porabi v all-inclusive paketu, samo 3 centi ostanejo v državi gostiteljici. All-inclusive ponudba generira urbani model monofunkcionalnih pasov. Toda za zidovi letovišč in all-inclusive enklav obstaja latentno mesto, mesto ki dela in podpira ogrodje, na katerem sloni udobje gostov.

Kako doseči, da bi urbanizem, ki ga generira turizem ob plažah - vzdolž kilometrov z monofunkcionalnim značajem - postal element potencialne drugačne interpretacije? Kako doseči, da bi se latentno mesto, razpršeno za hotelskimi kompleksi, spremenilo v mesto, ki bi bilo integrirano v uravnotežen način razvoja turizma? Kako doseči, da bodo ta mesta še vedno idelani kraji za turiste in obenem za interese lokalnega prebivalstva?

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Rok za oddajo projektov je 26. november 2007. Ocenjevalno komisijo sestavljajo Winy Maas (Nizozemska), Vicente Guallart (Španija), Prof. Carel Weeber (Curaçao), José Castillo (Mehika) in Bruno Stagno (Costa Rica). Prvo nagrajeni elaborat prejme 7.000 US$, drugi 2.000 US$ in tretji 1.000 US$.


Več:
>>Sudapan
>>Supersudaca

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Sudapan
Supersudaca

Supersudaca je mednarodna miselna gverila za arhitekturo in urbane raziskave. Njena mednarodna ekipa arhitektov z bazo v Latinski Ameriki je razpršena po vsem svetu. Supersudaca skoraj trmoglavo zavrača razmišljanje, da je edina možnost za arhitekte Latinske Amerike načrtovanje hiš na obali za bogate naročnike. Njen glavni interes je povezovanje - sicer običajno nepovezane - arhitekturne scene v Latinski Ameriki s projekti, ki so neposredno povezani z dojemanjem javnega, npr. prostori za rekreacijo, javnimi prostori, infrastrukturo... v številnih in heterogenih krajih, kot so Caracas, Tokyo, Lima, Pantanal, Buenos Aires, Sydney, Curazao, Rotterdam ali Talca.

na vrh