info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 11. 2007

Razstava Vizije SO 3

uredništvo
Razstava 'Vizije so 3' je posvečena odprtemu prostoru javnega značaja v naši prestolnici. Razstava prikazuje potenciale in vlogo odprtega javnega prostora v Ljubljani, ki je danes soočena s pospešeno gradnjo znotraj strukture mestnega tkiva. Za uspešen in zdrav razvoj urbane interakcije na oblikovnem, funkcionalnem in socialnem nivoju je nujno potrebno vzporedno razvijati in vlagati v odprte javne mestne prostore.

Sodobno mesto v polnem razmahu informacijske revolucije potrebuje, morda tako kot še nikoli, dobro oblikovane, opremljene in programsko bogate, odprte javne prostore. Mesto 21. stoletja je torej točka srečevanja kot kompenzacija digitalni komunikaciji. Odprti javni prostori, kot so parki, trgi, ulice in reka, so generatorji javnega življenja in vzpodbujajo socialno interakcijo. Ustvarjajo javno mestno vsebino, v katero se prebivalci in obiskovalci najprej in vsakodnevno integrirajo.

Razstava 'Vizije 3' je razdeljena na sklope. V prvem so predstavitavljeni (še) nerealizirani projekti, ki so razvrščeni po temah: parki, trgi, ulice in reka. V drugem sta prikazana dva različna pristopa k razumevanju in aktivaciji javnega prostora: raziskovalni, z analizami in ugotovitvami aktivnosti uporabnikov in empirični, s prikazanimi primeri programskih (in oblikovnih) aktivnosti, ki stimulirajo uporabnike in prostor. Tretji sklop obravnava potenciale - nove javne odprte prostore v mestu Ljubljana in možnosti za njihovo uporabo.

Razstave z naslovom 'Vizije so' pripravlja Društvo arhitektov Ljubljana. V prvi so bili predstavljeni nerealizirani projekti za Ljubljano, na drugi pa zgodovina razprav za poglobitve železnice v mestnem središču. Tokratno razstavo je DAL pripravil v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in skupino prostoRož, omogočilo pa jo je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija. Razstavo sta prijazno podprla tudi Esal Anhovo in Coston Ljubljana, zasnovali in postavili pa so jo Aljoša Dekleva in skupina ProstoRož.

Otvoritev razstave 'Vizije so 3' bo v ponedeljek, 5. novembra 2007 ob 18 uri v Galeriji Kresija. Odprta bo do petka, 23. novembra 2007. V galeriji bo v ponedeljek, 12. novembra 2007 ob 18. uri potekala tudi okrogla miza o odprtih javnih prostorih.


Več:
>>Vizije SO 2 / Trajekt, 04.12.2006
>>Vizije SO 1 / Trajekt, 17.01.2006

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

trnovčan
Brez naslova, 8.11. 2007, 19:29

dobra razstava...res se neki premika v moji ljubljeni ljubljani...bravo dal koželj in janković

mihaz
Brez naslova, 10.11. 2007, 10:52

Odlične fotomontaže! Bravo Žargi!

Ljubljančan
...kaj pa mi?, 12.11. 2007, 12:43

...arhitektom se v njihovih glavah očitno prikazuje marsikaj. Pa koga sploh zanima, kaj si želimo tisti, ki v mestu živimo?

Ljubljančan
Odlične fotomontaže, 14.11. 2007, 09:33

... na trojki manjka kakšna muha.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


trg...

park...

ulica...

reka...

fotomontaže: Miha Žargi

na vrh