info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 11. 2007

Razstava skupine Atelierarhitekti

.
V Kulturnem in kongresnem centru Dolenjske toplice se danes, 14. novembra ob 18.30 odpira razstava 'Bivanje in druženje', ki predstavlja časovni in vsebinski izsek dela skupine arhitektov Atelier. Atelierarhitekti je stalna, a hkrati odprta skupina, ki jo združuje predvsem sorodnost v pogledu in načinu dojemanja ter doživljanja prostora.

Na svojih spletnih straneh se predstavijo s sledečimi besedami:‘’Nismo mi, ki prinašamo novo arhitekturo. Arhitektura je tista, ki prihaja k nam, vsakokrat znova, saj prihaja vsakokrat z drugega kraja, drugega casa ali z drugo vsebino. V ATELIERU jo le opremimo s tehniko, da lahko pride na dan in obstaja, da premaga težnost in cas. To je arhitektura, ki je rojena na kraju, ki jo kraj oblikuje. Nekako ji le pomagamo na svet. Nekakšna hermenevtika. V tem kraju je namrec že spoceta. Se skriva in jo le odkrivamo. Seveda pa želimo, da naša arhitektura spregovori vsakokrat tudi o programu, ki ga ovija oziroma je vedno tudi dogodek tisti, ki oblikuje vsebino arhitekturne pripovedi. Tako našega podpisa ni najti v formi arhitekture ATELIERA, marvec v njenem sporocilu o kraju in vsebini njenega dogodka, o nacinu našega razmišljanja, ki ga s svojim prostorom, barvami in materialom izkazuje.’’

Časovno razstavljena dela opredeljuje obdobje intenzivnega sodelovanja avtorjev in sodelavcev v zadnjih letih, vsebinsko pa so izbrana dela, ki odpirajo vprašanja bivanja, prostorov namenjenih kulturi oziroma oblikujejo javne odpre prostore: stanovanja, stanovanjske zazidave (Kapiteljski vrtovi II., Mokrice, Vrhnika, Dom starejših obcanov Trnovo, Dravlje, Bavarski dvor, Vila Ulica talcev, Hiša Hus, Uršna sela, Hiša v Ankaranu, Mali Vrh, Kurešcek, Hiša nasprot sonca, Hiša Vikrce), prostori kulture (MB lutkovno, KKC Dolenjske Toplice, Šola Drska, SNG Opera in balet Ljubljana, Gledališce Ptuj, Knjižnica A.T.Linharta Radovljica, Gledališce v Radovljici, Zasteklitev Magistrata, Mladika paviljon, Župnijski center, Salezijanski center), odprti urbani prostori (Most Cukrarna, Most in park Kolezijo, Most in park ob Gradašcici, Brv pri Rdeci hiši, Mrtvaški most, Špica, Sokolski trg z novim mostom, Novi trg v Radovljici, Trbovlje, Avtobusno postajališce Ljubljana in spremljajoci elementi urbane opreme, Spominsko obeležje Urh).

ATELIERarhitekti so: Jurij Kobe, Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Špela Kokalj, Urša Podlipnik, Samo Mlakar, Tanja Bojc, Maja Kovačič, Domen Bergoč.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.atelierarhitekti.sina vrh