info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 11. 2007

Pallasmaa predava na FA

Uredništvo
Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bo prihodnji teden predaval znani finski arhitekt, kritik, pedagog Juhani Pallasmaa. Pred predavanjem v torek bo ob 17.30 na FA tudi predstavitev njegove knjige 'Oči kože', ki je pravkar izšla v slovenskem prevodu pri založbi Studia Humanitatis.

Pallasmaa, ki je tudi avtor ene od celic v hostlu Celica, bo na Fakulteti za arhitekturo drugi gostujoči profesor v tem semestru, delo s študenti pa bo v torek spremljalo predavanje z naslovom 'Artistic Generosity, Humility and Expression - reality sense and idealization in architecture'. V drugem predavanju z naslovom 'Twelve Themes In My Work: interplay of thought and form', ki bo v četrtek, 22. novembra, bo Pallasmaa predstavil teme, ki ga vseskozi spremljajo v njegovem delu.

Pallasmaa je bil dolgoletni profesor in dekan helsinške Šole za arhitekturo na Tehniški univerzi, rektor Univerze za uporabne umetnosti ter gostujoči profesor na mnogih svetovno znanih šolah. V 70. in 80. letih je vodil Muzej finske arhitekture in med drugim zasnoval vrsto arhitekturnih, oblikovalskih in umetniških razstav na finskem in v svetu. Poglede na prostor in arhitekturo mnogokrat povezuje z umetnostjo, predvsem s filmom, na temo katerega je leta 2001 izdal knjigo 'The Architecture of Image: Existential Space in Cinema'. Avtor filmu še vedno posveča velik del svojega zanimanja, zato bo tudi delo s študenti ljubljanske fakultete temeljilo na poznavanju filmov in esejev ruskega režiserja Andreja Tarkovskega.

Juhanija Pallasmo sicer poznamo kot ostrega kritika sodobnih arhitekturnih trendov, globalizacije in arhitekturnega pragmatizma, s katerim je povezana izguba 'senzualnega' v arhitekturi. Poleg že omenjenih je izdal tudi knjige 'Juhani Pallasmaa: Sensuous Minimalism' (2002), 'The Aalto House' (2003), 'Villa Mairea' (1998), 'Animal Architecture' (1995) itd.


Več:
>>Fakulteta za arhitekturo Ljubljana
>>Celica Juhani Pallasmaa, 2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Juhani Pallasmaa
Predavanja, Plečnikova predavalnica, Fakulteta za arhitekturo

Torek 20. 11. 2007

18.00
'Artistic Generosity, Humility and Expression - reality sense and idealization in architecture'

17.30
Predstavitev knjige 'Oči kože' založbe Studia Humanitatis

Četrtek, 22. novembra 2007
18.00 'Twelve Themes In My Work: interplay of thought and form'

Juhani Pallasmaa, Oči kože, Arhitektura in čuti
(prevedel Gregor Moder)
Studia Humanitatis 2007

na vrh