info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 11. 2007

Urbosvet z zamudo o Drami

Matevž Čelik
Urbanistični svet Društva arhitektov Ljubljane tokrat pošilja stališče o gradnji prizidka k Drami. Ugotavlja, da "novi prizidek k Drami bistveno zmanjšuje vrednost kulturne dediščine in poslabšuje življenjske razmere stanovalcev Nemške hiše." S temi stališči se seveda vsi lahko strinjamo. Vendar ni prvič, da je Urbanistični svet svoje stališče podelil odločno prepozno, da bi lahko kakorkoli odločilno vplival na potek projekta.

Javna razgrnitev prostorskega akta, ki je obravnaval prenovo Drame je skupaj z javno razpravo zaključena. Dopis Urbanističnega sveta se tako ni kvalificiral niti kot pripomba na razgrnjeni predlog. Vsebina njegovega 10. stališča, izdanega novembra, pravzaprav močno spominja na prispevek Polone Zupančič, ki je bil na Trajektu objavljen že konec letošnjega aprila (6000 m2 prizidka za komaj 492 gledalcev, 27.04.2007). Pozivati vse odgovorne ustanove k ponovnemu premisleku po končani javni razgrnitvi, kaže na pomanjkanje strokovne odgovornosti do meščanov - prebivalcev Nemške hiše, ki so na poslabšanje svojih življenjskih pogojev opozarjali že zelo zgodaj. Pa tudi do SNG Drame, katere prizadevanja za izboljšanje delovnih pogojev so že ves čas v nezavidljivem ozračju negotovosti.

Delo Urbanističnega sveta DAL je v zadnjih nekaj letih nedvomno prispevalo k odpiranju razprav o prostorskih problemih v mestu. Da bi njegova stališča imela kakršenkoli opazen učinek, bi morala biti časovno usklajena s potekom obravnavanih projektov. Spremljanje javnih razgrnitev mestnih prostorskih dokumentov in pravočasno odzivanje nanje, je najmanj kar bi Urbanistični svet moral početi, če želi prispevati k kakovosti projektov v mestu.

Pri tem je potrebno opozoriti, da so številni manj izpostavljeni posegi, ki potekajo izven mestnega središča in niso deležni posebne pozornosti US DAL, pogosto vsaj toliko odločilni za razvoj Ljubljane. S temeljitejšim pokrivanjem dogajanja bi kredibilnost Urbosveta in odmevnost njegovih stališč lahko veliko pridobila. S stališči, ki prihajajo ob nepravem času, se dogaja ravno obratno. Izzvenijo kot dokaj irelevantna mnenja nekoga, ki slabo spremlja dogajanje.


Več:
>>Stališče 10
>>Urbanistični svet DAL
>>6000 m2 prizidka za komaj 492 gledalcev /TrajekT 27.04.2007

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

matej
neresnost & neodgovornost, 17.11. 2007, 21:17

Kdo je naredil tako grd in nenatančen render, ki lažno simulira novi del drame?
Seveda je tema resna, sprašujem se le kdo je plačal miljone starih Slovenskih tolarjev za tako slab in prizidkarsko naravnan projekt?
Mogoče bi bilo pametno se včasih uprašati o smiselnosti projekta že pred izvedbo natečaja, namesto da se po njem polnijo časopisi.
mimogrede.. Avtor članka je bil tudi član zmagovalne ekipe...
Zanima me zakaj je takrat izdelal projekt, sedaj pa ga poskuša diskreditirati? je bila vmes manjava pozicije... ali osebna rast?


Matevž Čelik
Pomota, 17.11. 2007, 21:35

Avtor članka pač nisem bil član zmagovalne ekipe. Sodeloval sem v projektni skupini Vojteha Ravnikarja, katere projekt je bil odkupljen (glej: www.arhiforum.com, Natečaji, Izvedeni). Pri projektu sem sodeloval v okviru svojih službenih obveznosti. Tema mojega članka dovolj očitno ni projekt za dozidavo Drame, temveč delo US. Upam, da bo prispevek razumljen kot dobronamerna pripomba.

vojteh
Brez naslova, 20.11. 2007, 17:32

Hja edino kar lahko rečem o ravnikarjevi rešitvi
http://www.ravnikar-potokar.si/ravnikar_potokar/natecaji/natecaj _drama.aspx
je to da se mi zdi vaša rešitev veliko bolj prizidkarska kot ta zgoraj


Lubadar
Nemško deželno gledališče, 22.11. 2007, 18:30

A ni prilično neokusno da se stavba, ki je bila narejena leta 1907-11 kot Nemško deželno gledališče (namenjeno 5000 ljubljanskim nemcem (11% prebivalstva) pa mogoče še 15000 kočevarjem) stoletje kasneje uporablja kot SNG za skoraj milion Kranjcev (Štajerci imajo svojega namreč v MB, Primorci pa v (Novi) GO).
Obstoječe naj se vrne nemški manjšini (če se hočemo deklarirat kot manjšinam prijazna družba - kot so slovenski manjšini v Gorici vrnili Trgovski dom, Narodni dom v TS pa še bodo), Slovenci pa naj si novega postavijo v Rogu ali na Metelkovi.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Kako bo izgledala Drama z ogromnim prizidkom?
na vrh