info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 11. 2007

100-letnica rojstva Edvarda Ravnikarja

Uredništvo
Ljubljanska Fakulteta za arhitekturo ob letošnji stoletnici rojstva arhitekta Edvarda Ravnikarja pripravlja vrsto dogodkov pod skupnim naslovom ’Ali mora biti ta hiša ravno taka?’. 3. in 4. decembra so na programu kar trije - Simpozij v Cankarjevem domu, otvoritev Razstave arhitektovega dela v Jakopičevi galeriji, ter razstave fotografskega natečaja ‘ER skozi objektiv’ na Trgu republike.

Edvard Ravnikar je bil osrednja osebnost slovenske arhitekture in eden najvidnejših kulturnih ustvarjalcev v drugi polovici dvajsetega stoletja. Kljub temu njegovo delo vse do danes ni bilo predstavljeno širši javnosti. Zato ponuja stoletnica rojstva priložnost za uveljavitev njegovega obsežnega ustvarjalnega opusa.

Trije dogodki, ki jih Fakulteta za arhitekturo pripravlja v prvih dneh decembra, bodo predstavili arhitekta Ravnikarja na več načinov: z mislimi njegovih sodobnikov, kritikov in nekdanjih študentov, s predstavitvijo arhitektovih izvirnih načrtov, risb in slik ter s fotografskim gradivom, ki odseva pogled današnje mlajše generacije na Ravnikarjevo arhitekturo.

Na Mednarodnem simpoziju, ki bo potekal 3. in 4. decembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, bo nastopilo 22 Ravnikarjevih sodobnikov, kritikov in publicistov iz Slovenije in tujine, med njimi tudi William Curtis (Velika Britanija), Vladimir Šlapeta (Češka), Anton Schweighofer (Avstrija), Friedrich Achleitner (Avstrija), Friedrich Kurrent (Avstrija), Boris Podrecca (Avstrija) in Luciano Semerani (Italija).
Med slovenskimi predavatelji bodo svoje poglede na arhitekta predstavili zastopniki različnih generacij njegovih sodobnikov, kritikov in nekdanjih študentov: Stane Bernik, Miloš Florjančič, Peter Gabrijelčič, Jurij Kobe, Grega Košak, Fedja Košir, Janez Koželj, Tomaž Krušec, Janez Lajovic, Saša Mächtig, Vladimir Braco Mušič, Marjan Ocvirk , Marjan Tršar, Vladimir Vremec in Aleš Vodopivec.

Simpozij spremljata dve razstavi, ki bosta prav tako kot Simpozij v stavbah, ki jih je zasnoval arhitekt Ravnikar.

Razstava ‘ER skozi objektiv’ na prostem bo predstavila dosežke fotografskega natečaja, ki je potekal letos poleti in jeseni. Natečaj je bil namenjen študentom različnih fakultet in mladim fotografom iz Slovenije in tujine. Skušal je zajeti fotografski pogled na prostore, ki jih je zasnoval arhitekt Ravnikar, in pokazati, kako se pred desetletji oblikovane arhitektove zamisli srečujejo s sedanjostjo.
Natečajna komisija, ki so jo sestavljali Blaž Budja (arhitekt in fotograf, Ljubljana), Damir Fabjanić (fotograf, Zagreb), Miran Kambič, (arhitekt fotograf, Ljubljana), doc. Jurij Kobe (arhitekt, Ljubljana), prof. Janez Koželj (arhitekt in podžupan Mesta Ljubljane), dr. Stojan Pelko (filmski publicist, Ljubljana) in predsednik prof. Milan Pajk (fotograf, Ljubljana), je podelila deljeno prvo nagrado Ani Kovač (študentka Fakultete za naravoslovje in tehnologijo) in Simonu Kerševanu (študent Fakultete za arhitekturo) ter predlagala 15 odkupov posameznih fotografij avtorjev Simona Kerševana (študent Fakultete za arhitekturo), Toma Staniča (študent Fakultete za arhitekturo), Tine Marn (študentka Fakultete za arhitekturo), Urbana Jerihe (študent Fakultete za arhitekturo), Jerneja Marklja (študent Fakultete za arhitekturo), Tomaža Bojneca (študent Fakultete za arhitekturo) in Barbare Jejčič (študentka Akademije za likovno umetnost, Oddelek za Oblikovanje).
Razstava bo na ploščadi med stolpnicama Trga republike.Otvoritev bo 3. decembra ob 19.00.

Razstava arhitektovega dela, ki je nastala s sodelovanjem Ambienta d.o.o. in Arhitekturnega muzeja Ljubljana bo predstavila Ravnikarjevo originalno gradivo - njegove risbe, skice in načrte, študentska dela, nastala v času njegovega poučevanja, ter slikarski opus po izboru Aleksandra Bassina.
Izbor projektov je omejen na 15 najpomembnejših izvedenih del - kompleks Trga revolucije (Trga republike), Moderna galerija, stavba FAGG (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo), stavba ČZP Ljudska pravica (poslovna stavba Dnevnika) in stanovanjsko-poslovni kompleks Ferantov vrt v Ljubljani; stavba Okrajnega ljudskega odbora Kranj (dvoranska stavba Mestne občine Kranj), Narodna banka, hotel Creina in blagovnica Globus v Kranju; Narodna banka v Celju; grobišče talcev v Dragi; grobišče internirancev v Kamporju na otoku Rabu; hotel Maestral v Pržnu; urbanistično-arhitekturna zasnova Nove Gorice; hotel Babylon Oberoi v Bagdadu ter 5 mednarodnih natečajnih predlogov - urbanistično-arhitekturni natečaji v Ruissalu in Espooju na Finskem, Skopju v Makedoniji, Budvi v Črni gori in beneškem Tronchettu v Italiji.
Razstava bo na ogled v Jakopičevi galeriji v Ferantovem vrtu. Otvoritev bo 3. decembra ob 20.00.

Dogodkom bo sledil tudi izid zbornika Ravnikarjevega publicističnega dela ter v letu 2008 še natis monografije in prispevkov s simpozija.

Vabljeni na vse dogodke!

Program:

3. in 4. december 2007
Mednarodni simpozij

Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana
3. december: od 9.00 – 19.00
4. december: od 9.00 – 17.00

Simpozij je brezplačen.

3. december 2007, 19.00
Razstava na prostem‘ER skozi objektiv’

Trg republike, ploščad med stolpnicama, Ljubljana

3. december 2007, 20.00
Razstava arhitektovega dela

Jakopičeva galerija, Ferantov vrt, Slovenska 9a, Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

lublančan
stopnice, 23.11. 2007, 17:38

maximarket pa stolpnice so mi kul, lepe ampak še zmer ne štekam tistih stopnic okol pa ploščadi pa podhodov-enkrat gor drugič dol- v čemu je trik

Kritik
Ali poleg Plečnika ustvarjamo še en mit?, 30.11. 2007, 20:29

Pred desetletji oblikovane arhitektove zamisli imajo velike težave s sedanjostjo. Ravnikarjeva arhitektura je totalitarni modernizem. Arhitektura, ki je nedvomno lepa, svetovljanska in velikopotezna, a se je že kmalu pokazala kot uporabniku ne preveč prijazna.

Cankarjev dom, bela brezoblična gmota je slovenska kopija Finlandie, za katero še do danes nismo ugotovili, kje ima glavni vhod. Je to v parku na Prešernovo, na ploščadi med stolpnicama ali v kleti? Obiskovalec se po tem prostoru težko orientira, pa tudi mešanica najrazličnejših materialov, oblikovalskih prijemov in arhitekturnega jezika k temu ne prispeva najbolj.

Ureditev ploščadi je bolj slikarska, kot prostorska. Risba rimskih zidov v tanki plasti tlakov na ploščadi ne naredi nobenega vtisa, vse skupaj pa še dodatno izničijo kovinski zračniki ob steni banke. Tudi prehod na Erjavčevo je po nerodnih stopnicah in napake so zamaskirane z raznimi koriti. Je pa celoten prostor zelo primeren za postavitve PVC šotorov ob raznih prireditvah. Območje Trga Republike je neprehodna cona za vse, ki so se prisiljeni premikati naokrog na kolesih: invalide, mame z vozički itd. Ploščad, pod katero je garaža, slabo lovi nivoje na robovih v okolici. Posebej očitno je to ob Šubičevi pred Parlamentom, kjer štrli nad cesto skoraj za cel meter. Razliko so premostili s čudno kombinacijo brežin in stopničk. Ravnikar se očitno ni trudil, da bi slovenski Parlament, ki ga je zasnoval njegov sošolec Glanz, kompozicijsko vključil in povezal s Trgom. Zasnova trga pravzaprav ignorira Parlament in zmanjšuje njegovo prisotnost v prostoru.
Prostor med stolpnicama je nekaj posebnega, vendar zadrževanje tu ni prav prijetno. Pešec se počuti na prepihu, nad njim visijo nadstropja granita in stekla. To ni prostor, kjer bi se zadrževali in tudi kadar ga moramo prečkati, pohitimo, da smo čimprej mimo.

Kolekcijo Ravnikarjevih arhitekturnih eksperimentov na ploščadi pa dopolnjujejo še osamosvojitveni spomeniki arhitekta Kalamarja. Ravnikarjev Trg so že večkrat pokazali priznanim svetovnim arhitektunim kritikom. Vendar so vsi bolj ko ne zmajevali z glavami.

Bomo ob stoletnici zmogli dovolj moči za kritično presojo pomena Ravnikarjevega dela ali bomo skovali mit, podobno kot smo to storili s Plečnikom? Potem preostane le še zbiranje podpisov za beatifikacijo ob koncu simpozija...


arhitektka
nobene zenske med predavatelji?, 1.12. 2007, 12:24

in to v 21. stoletju?.. niti ene absolventke, architekturne zgodovinarke?
(na primer natasa koselj)


MKm
parlament, 1.12. 2007, 21:06

Meni se pa zdi simpatično to da nima parlament osrednje vloge na trgu; se pravi, da nima božansko-simbolične pozicije v prostoru kot jih poznamo od Tutankamona do Marije Terezije in še naprej. In če že govorimo o mitih, v tem primeru se ne mitoizira parlamenta, mogoče je pa to statment!. Če potegnemo še eno vzporednico,da se bomo lazje razumeli... npr. na švedskem se pripelje minister s kolesom v sluzbo in ne rabijo zapirat pol ulice s policijskim spremstvom kot v kaki drugi drzavi. Kar se mene tiče, dam več spoštovanja prvemu primeru, ampak tudi razumem ljudi ala Kritik, ki imajo v glavi še bolj na Habsburške vatle naštimano.

luka
kritik ki to ni, 5.12. 2007, 11:57

Oh kritik, kritik. Vedno kadar opazim članek o Ravnikarju vem, da bom našel dvoj slaboumni komentar. Ti si pa res en velik zafrustriranec....

poka
Ravnikar, 5.12. 2007, 12:08

je namerno spregedal navezavo na parlament

Kritik
Ignorant samovšečni!, 7.12. 2007, 13:01

.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Organizator:
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
v sodelovanju z:
Arhitekturni muzej Ljubljana
Ambient d.o.o.

Informacije
ravnikar.100@gmail.com
www.trajekt.org

Dogodke so omogočili tudi:
Cankarjev dom, Kulturni in kongresni center, Ljubljana
Mestna občina Ljubljana

Medijska partnerja:
Zavod Trajekt
www.trajekt.org
Oris, revija za arhitekturo in kulturo
www.oris.hr

Sponzorji in donatorji
Alukoenigstahl d.o.o., Api d.o.o., Alukomen Montal d.d., Arcadia d.o.o., Esal d.o.o., GPG d.o.o., Imos d.d., IZTR d.o.o., Reflex d.o.o., Xella porbeton d.o.o.

Program dogodkov (*.pdf 170kB)


na vrh