info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 9. 2003

Jesenice utripajo z novimi ureditvami

Matevž Čelik
| Jesenice, sreda, 17. september 2003 | V 90-ih, ko se je pričela tako imenovana tranzicija in zamenjava gospodarskega sistema, so bili največji industrijski giganti in s tem tudi jeseniška železarna, tisti ki so prvi zabredli v hude gospodarske težave. Ta proces je potisnil mesto Jesenice na gospodarsko, socialno in ekološko dno. Danes pa lahko z veseljem ugotovimo, da se Jesenice s tega dna že pobirajo. V teh dneh se zaključujejo nekateri ključni projekti, zaradi katerih mesto pričenja bolj živahno utripati v novem ritmu.

V sredo smo tako lahko spremljali otvoritev objektov in infrastrukturno preurejenih površin za poslovno cono Jesenice. V ozadju tega velikega in za Jesenice pomembnega projekta, pa se je zgodila še ena otvoritev. Namenu so predali tudi prenovljen Čufarjev trg pred jeseniško gimnazijo in gledališčem.

Prenova Čufarjevega trga se je pričela v letu 2001. Zanjo je občina Jesenice opravila postopek zbiranja ponudb za celostni izgled trga in izbrala ponudbo SCAPELAB, krajinskega arhitekta Mateja Kučine in arhitekta Marka Studna. Projekt je v procesu načrtovanja in realizacije doživel različne spremembe in usklajevanja s predstavniki krajevne skupnosti Sava, kjer se nahaja in Občine Jesenice. Tako je bilo zanj, namesto prvotnih 90 milionov sit porabljenih le 40 milijonov. Nekaj stvari je torej odpadlo, ostal pa je bistveni, osrednji del z vodo, ki je zdaj poln otrok, kar je bil, kot pravita načrtovalca, v končni fazi tudi namen projekta.

Namen obnove Čufarjevega trga je bil, kot piše na spletnih straneh občine Jesenice, da trg postane del prostora in ne bo sam sebi namen, tako kot je bilo do zdaj, ko je zaživel le ob organiziranih prireditvah nekajkrat na leto. Ta prostor naj bi bil dovolj prijeten, da bi se v prihodnje vsi prebivalci, od najmlajših do najstarejših, na njem z veseljem zadrževali vsakodnevno.

Pri obnovi trga so sodelovali tudi donatorji, s katerimi je občina sklenila pogodbe o sofinanciranju obnove, kar je veliko pripomoglo k temu, da so načrtovana dela potekala tekoče.

Na občini Jesenice se, kot poudarjajo v obvestilu ob otvoritvi Čufarjevega trga, zavedajo, da je mesto ogledalo nekega prostora. Z razvojnimi programi občine želijo doseči, da bo občina postala zanimivejša za vlagatelje ter prijetna za prebivalce in za obiskovalce Jesenic ter njene okolice. Skratka, da bodo v njej ljudje lahko delali in radi živeli, vanjo pa se vračali tudi turisti.


>>Občina Jesenice

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

maja
veselo presenečenje, 19.9. 2003, 16:04

Odlično! Čeprav je izvedeni projekt morda zelo okleščen zaradi omejenih sredstev, je vse pohvale vredno vztrajanje pri urejanju javnih prostorov. Čestitke so zato namenjene projektantoma in občini.

andrej
gredice, 24.9. 2003, 10:06

Super.
Upam le, da se ne bo končalo s cvetličnimi
gredicami / koriti, takšnimi ki krasijo tudi Korpnikov
trg v Celju in jih je naročila kar Občina Celje / župan. :)


Edi Zupan -Kranj
Presenečenje, 22.10. 2003, 13:04

Prijetno me je presenetil nov pristop k urejanju trga-spodbudno za
napreden duh na Jesenicah.To si bom ogledal v živo.Pozdrav!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Scapelab, Prenovljen Čufarjev trg
Foto: Marko StudenČufarjev trg je dobil povsem druge dimenzije.
Foto: Marko StudenVodna na osrednjem delu trga.
Foto: Marko StudenZazidalni načrt poslovne cone Jesenice.

na vrh