info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 12. 2007

Špica - novi mestni park

.
V sredo, 12.decembra 2007 ob 17.00 bo v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše otvoritev razstave Špica - novi mestni park. Razstava bo predstavila aktualne projekte in pobude, ki obravnavajo ureditev območja Špice ob Ljubljanici in Gruberjevem prekopu ter so nastali v različnih arhitekturnih birojih ter na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo.

Prikazana bosta projekta Ureditve pristana za potrebe rečnega potniškega prometa ob Gruberjevem nabrežju in Ureditve parka na Špici avtorjev iz skupine ATELIERarhitekti. Avtorji so v obeh projektih izhajali iz danosti in kvalitet teh obrečnih prostorov, ki so jih izluščili in vključili v nadaljnje oblikovanje. Predstavljen bo tudi projekt brvi za pešce in kolesarje preko Gruberjevega kanala arhitektov Mihe Dešmana in Katarine Pirkmajer-Dešman, ki je v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja.

Poleg projektov, ki so nastali v okviru javnih natečajev, bo predstavljena tudi pobuda za prestavitev jeklenega paviljona arhitekta Marka Šlajmerja, eno prvih tovrstnih zgradb pri nas, ki ji grozi rušenje zaradi gradnje PCL. Študenti seminarja doc. Jurija Kobeta z ljubljanske Fakultete za arhitekturo so preverili možnost prestavitve paviljona v novo urejeno parkovno okolje Špice ob Ljubljanici. S prestavitvijo bi rešili pomemben element naše tehnične in kulturne dediščine in hkrati mestu omogočili nov prostorski okvir za spremljevalni program novega parka ob Ljubljanici.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Miha
Kje je tu park?, 2.1. 2008, 09:58

Razen novih gradenj v teh predlogih ni ničesar. Parkovni prostor, ki ga je možno ustvariti na Špici vendar ne more nagovarjati uporabnikov samo s pristanom in paviljonom. Park je vendar prostor kjer človeka najprej nagovarja narava in to nadzorovana tako, da je njeno doživljanje varno, zanimivo, prijetno itn. Reševanje kulturne dediščine in urejanje pristanov sta lahko vključena v parkovno rešitev, ne moreta pa biti nosilni prvini. Začnite vendar že načrtovati parke, take močne privlačne točke, zaradi katerhi bo tisitm izpod Šmarne gore prišel na misel sprehod ob Ljubjlanici s postankom v parku na Špici in katerhi obisk bodo načrtovlai turisti, ko boodo brskali po mesntih zanimivostih, Ljubjlančani pa bodo točno vedeli kdaj in zakaj hodijo tja, eni vsak dan, drugi na ogled maldih račk, tretji čiofotat v mali bazen na bregu ljubljanice..

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh