info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 12. 2007

Nova prizorišča v jedru Izole

Boštjan Bugarič
V okviru raziskovalnega projekta “Mesto otok” - reurbanizacija mestnih jeder, pristopi in strategije v tem tednu poteka vrsta dogodkov. Projekt izvaja Univerza na Primorskem, Znanstveno raziskovalno središče Koper (nosilec projekta dr. Boštjan Bugarič) v sodelovanju z Občino Izola. Osnovni namen projekta je vzpostaviti razmerja med različnimi mestnimi akterji in postaviti konceptualne zasnove za razvoj javnega prostora v mestnem jedru Izole.

V okviru raziskovalnega projekta je izdelana strokovna študija, ki obsega usmeritve za oblikovanje novih mestnih prizorišč v mestnem jedru Izole. Spremljevalne dejavnosti, s katerimi se poskuša ozavestiti široko javnost in uporabnike mestnega jedra, pa so vezane na javna predavanja, delavnice in okrogle mize. S projektom se vzpostavlja povezava med tremi ključnimi akterji mesta: stroko, mestno oblastjo in uporabniki.

V prejšnjem tednu je na izolskih ulicah potekala študijska delavnica. Študentje Fakultete za humanistične študije so analizirali vsebinske osnove javnega prostora v mestnem jedru in izdelali različne predloge vsebinskih scenarijev razvoja. Predstavitev rezultatov delavnice je bila danes v torek, 11.12.2007 v Sončni dvorani v Izoli, kjer je potekala tudi okrogla miza na temo novih vsebinskih scenarijev razvoja mestnega jedra. V sredo 4.12.2007 je v Manziolijevi palači predavala dr. Barbara Goličnik iz Urbanističnega inštituta RS na temo vedenjskih zemljevidov in uporabnikom mesta predstavila nov pogled na povezovanje načrtovalcev, uporabnikov in javnega prostora. Zaključek prvega dela predavanj, ki bodo sledile tudi v letu 2008, pa bo predavanje dr. Matjaža Uršiča, prostorskega sociologa s Fakultete za družbene vede v Ljubljani. V Manziolijevi palači bo 12.12.2007 ob 18h opozoril na problematiko prometa na obali in izpostavil bo tematiko nove urbanosti, ki je posledica spreminjanja ponudbe v mestnih jedrih in uvajanja nove ponudbe v prostorih potrošnje. Namen projekta Mesto otok je povezovanje vseh mestnih uporabnikov z namenom ustvarjanja kvalitetnega mestnega prostora za mestno jedro Izole.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Blaz B.R.
Zanimivo..., 14.12. 2007, 09:37

Veseli me vaš celosten in predvsem javnost vključevalen pristop k razmišljanju o prihodnosti javnega prostora. Vključevanje javnosti bi resnično moralo postati osnova spreminjanja mestnega prostora, ne pa le zakonska nuja in izraz stiske prebivalcev, kar se pogosto dogaja.
Upam, da je/bo mogoče spremljati vaše delovanje in uspeh, ki vam ga želim.


BBostjan
hvala, 24.12. 2007, 18:43

Blaz B.R. hvala za komentar.
vec o projektih, ki jih pocnem v namene vkljucevanja javnosti in izobrazevanju javnosti glede javnega prostora lahko dobite na moji spletni strani: www.kudc3.org


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh