info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 12. 2007

Razstava 11 x eno stanovanje

.
V četrtek 20. decembra ob 20h bo v ljubljanski Galeriji Dessa otvoritev tretje razstave iz cikla 11 x ena, ki jo skupaj z galerijo in Zavodom Big pripravlja glavna urednica revije Hiše Maja Ivanič. Tokrat bo na razstavi enajst interierjev stanovanj, objavljenih v reviji Hiše med leti 2005 in 2007, ki so jih zasnovali ali prenovili slovenski arhitekti: Aleš Žnidaršič in Katja Žlajpah, dr. Dominika Batista, Sadar Vuga arhitekti, id:arhitekti, Roberto Starec in Paolo Starec, Maja Tasič Demšar, Gašper Demšar, Katarina Štok, A.biro, doc. mag. Aleš Prinčič, Miha Miholič in Marjeta Černe.

Arhitekti se pri zasnovi opreme stanovanja niso ukvarjali z estetskimi vidiki posameznega prostora ali kosa opreme, temveč z ambientalno celoto: s pogledi iz stanovanja, s svetlobo, s smiselnim povezovanjem prostorov, z odprtostjo in prehodnostjo bivalnih površin, s skladnostjo barv, materialov in elementov opreme. S kakovostjo bivanja, torej.

V enajstih izbranih stanovanjih se odražajo tudi spremembe sodobnega načina bivanja. Če so bila stanovanja še pred desetletjem kompozicija majhnih in še manjših sob s strogo ločenimi funkcijami, se danes skozi odprte tlorisne zasnove svobodno prepletajo različne ambientalne vsebine. Serijsko pohištvo je nadomestila večnamensko oblikovana oprema, neločljiv del prostorske zasnove, ki ponavadi le optično razmejuje posamezne stanovanjske funkcije. Dopolnjujejo jo izbrani elementi priznanih oblikovalcev ali starinski kosi iz antikvariatov. Premišljeno postavljeni nevidni viri umetne svetlobe ter pomične abstraktne površine ali elementi pa so "mehanizmi", s katerimi si stanovalci prilagodijo ambient glede na trenutne potrebe, želje in razpoloženje.

Ne glede na izbrani stil – razkošje ekstravagance, eleganco minimalizma ali sproščeno domačnost – je najpomembnejši adut enajstih stanovanj udobje domovanja.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Galerija Dessa
Židovska steza 4
1000 Ljubljana
na vrh