info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 12. 2007

Mavrične luči za gradnjo PCL

Jože Kavčič
V zadnjih mesecih smo bili že večkrat obveščeni o zelenih lučeh za gradnjo Potniškega centra Ljubljana. Pod podobnimi naslovi se ponavljajo iste informacije, s fotomontažami pa se poudarja spektakularnost predvidenih objektov. Toda tudi potem, ko so sklenjene ključne pogodbe (MOL, Holding SŽ in TriGranit) ni jasno predstavljena izvedba celotnega programa centra, zlasti njegovega javno logističnega dela in nujnih prometnih ureditev v tem delu mesta. Nič ni narobe, če se objavljajo dopadljive komercialne informacije, toda ob tem zelo izstopa bela lisa – ni informacij o konkretnih nalogah, ki so vezane na nosilce javnega interesa, to je na državo oz. Holding SŽ in MOL. Preostane nam le spremljanje izjav za javnost iz katerih lahko ugotovimo, da je glede izvedbe projekta PCL vse ''jasno in krasno''.

Župan MOL-a g. Janković je v začetku avgusta podpisal z družbo TriGranit pogodbo o sodelovanju in pogodbo o opremljanju pri projektu PCL. Do konca leta 2008 ostaja odprta tudi opcija pristopa MOL-a k joint-venture pogodbi med TriGranitom in Slovenskimi železnicami. V pogodbah je opredeljena tudi možnost poglobitve železnice, ki pa ne bo ovirala izvedbe komercialnega dela centra.

Vlada je dala soglasje k Pogodbi o skupnem vlaganju, ki jo sklenejo Holding – SŽ, TriGranit Holding Limited in TriGranit Developement Corporation v začetku oktobra. Ob tem je vlada sprejela tudi Akt o javno-zasebnem partnerstvu pri dogradnji Ljubljanske potniške postaje. Predmet akta je gradnja objektov v zahodnem delu PCL, za katerega velja zazidalni načrt sprejet z odlokom Mestnega sveta občine Ljubljana (citira se Ur.l. RS, št. 107/06 z morebitnimi spremembami!). Zgrajen bo tudi javno logistični del, ki obsega novo potniško dvorano železniške postaje Ljubljana vključno s pokritim dostopom do peronov ter novo avtobusno postajo. Skupna načrtovana površina javno-logističnega dela znaša 32.404 m2.

Pogodba med HSŽ in TriGranitom je bila podpisana sredi oktobra ob delovnem srečanju slovenske in madžarske vlade. Objavljeno je bilo, da naj bi bil komercialni del programa dokončan do leta 2009, javno logistični del pa spomladi 2010.

Navedeni podatki so povzeti iz javnih sporočil in bi jih morali samo pozdraviti. V dobrih dveh letih naj bi bil zgrajen zahodni del PCL (komercialni in javno logistični del) ter urejena potrebna prometna in komunalna infrastruktura. Najavljena je tudi gradnja poslovno stanovanjskega kompleksa ob križišču Vilharjeve in Šmartinske ceste ter poslovna gradnja ob Masarykovi. Toda kot je že v navadi se tudi pri tem projektu v konkretnih detajlih skrivajo grdi zlodeji, angelske informacije pa so v bolj širnih daljavah. Kljub uradnemu optimizmu in mnogim dokazom, da so službe za odnose z javnostmi aktivne, se kažejo tudi nevarnosti, da javnega programa logističnega dela PCL in nove oz. rekonstruirane cestne infrastrukture še dolgo ne bo.


Več:
>>Celoten članek

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej
Brez naslova, 23.12. 2007, 19:12

OK mimo tegale članka, ki mu ne vidim posebnega smisla naj izrazim le svoje mnenje o tem kompleksu, o katerem je bilo veliko premalo polemike. Je namreč tako nagravžno grd, da bi ne mogel stati kjerkoli drugje v evropi, ne da bi ljudje zagnali vik in krik in še enkrat se je izkazalo (prvič pri Kolizeju), da je najemanje tujih svetovno znanih birojev za domače projekte neumno, narobe in kontraproduktivno, saj bi vsak slovenski arhitekt z nekaj soli v glavi nalogo opravil neprimerno bolje. In drugič: hvala izprijencem, ki so zavoljo svojega okoriščanja prodali prime lokacijo naše prestolnice Madžarom. Ne morem si zamisliti podobne svinjarije take razsežnosti (v m2) kjerkoli v razvitem svetu. Da o poglobitvi, ki je ne bo niti ne govorimo, pri tem slednjem gre zahvala tudi županu, ki bi s prostorskimi akti neizvedbo poglobitve lahko preprečil!

jure
Brez naslova, 24.12. 2007, 15:46

Postajno dvorano so torej prestavili nad tire. Ampak če bojo železnico poglobili, bo dvorana potemtakem 1 nadstropje previsoko (vmes bo prazno pritličje)?? Tudi objekti ob Dunajski bodo v bistveno drugačni situaciji, če ne bo več podvoza, saj bo njihovo pritličje kar naenkrat v kleti. TriGranit oz. HOK ali pa vsaj mestne oblasti bi morale pokazati kakšen načrt, kako nameravajo to izvesti, ker nekako ne vidim, kako lahko funkcionira. Ne pa da dajejo ven samo neke "bleščeče" renderje, pri katerih se niti toliko ne potrudijo, da bi dali v zraven resnično Ljubljano. Navezava na okoliško tkivo jih očitno prav malo briga.

Poleg tega je vprašanje, kaj je sploh še ostalo od natečajnega projekta, ki je temeljil na podhodu pod progo? Sploh ker isti (spremenjeni) ZN zdaj na sosednjih lokacijah(sodišče) omejuje izdelavo optimalnega projekta. Saj je bila pri natečaju bistvena vendar izvedba železniške postaje, ne pa stolpnice zraven!


Marko Močnik
Sramotilniki!, 29.12. 2007, 19:05

Andrej, Jure...

Zame je ta kompleks eden najlepših primerov sodobne arhitekture na Slovenskem. Zgleda, da si ti Andrej spet eden naših domačih zafrustriranih arhitektov, ki niso sposobni nič izpeljat, pa pol svoje frustracije izživljajo nad tujimi arhitekti! Kako pa potem, da je v tujini arhitektura dosti bolj kvalitetna kot pri nas? A boš trdil, da je Ravnikarjeva Metalka ponos Ljubljani? Tako je grda, da bijo takoj podrl, če bi imel to moč. Pa tista podrtija od Kolizeja, ko se jo takoooo čuva! Prej ni bilo nobenemu od slovenskih arhitektov mar za tisto avstroogrsko sramoto. Ko pa so tujci projektirali Novi Kolizej, pa ste se vsi razkričali na vse pretega, oh, kako pomembna je ta vojašnica avstroogrcov, ki so nas hoteli ponemčiti in izkoreniniti. Ja, to ni strokovna kritika, to je zavist! Slovenska foušija! Tujega nećemo, svojega ne damo! V taki mentaliteti so naši sodobni arhitekti, ni čuda, da so neuspešni. Podpiram te projekte, arhitektura je vrhunska in popolnoma ustreza v Ljubljansko tkivo. Verjamem, da bo župan našel vse rešitve za ta del Ljubljane, da nas ne bo sram, tistih, ki se iz Maribora pripeljemo na ljubljansko železniško postajo, stopimo ven na zaflikan asfalt v lužo in se raje ne ozremo, kaj je za našim hrbtom.. Hitro raje pobegnemo po Miklošičevi na Prešernov trg.


jure
Brez naslova, 29.12. 2007, 23:24

Marko, bolj ste sami sebe osramotili. Pa ne samo s tem, da Metalko pripisujete Ravnikarju. Neumestno je soditi kakovost arhitekture še neobstoječe stavbe po parih renderjih, ki so se do zdaj že ene 3x spremenili in se verjetno bojo še večkrat. In po čem sklepate, da se bo dobro vključila v okolico? Itak še nihče ne ve, kako bo na koncu sploh izgledala. Ve se samo, da ne bo podhoda, ki je bil glavni element navezovanja na okoliško tkivo. Fovšije je ena slaba lastnost Slovencev, druga je pa hlapčevstvo, da je tuje vedno bolje in da tujci sigurno bolje naredijo kot mi. Zakaj pa niso naredili mednarodnega natečaja še za arhitekturo postaje (ali pa Kolizej)? Saj bi lahko še posebej povabili kakšnega slavnega tujca zraven, če bi hoteli. To bi bila prava primerjava, kjer bi se videla raven domačih arhitektov.

tine r.
Brez naslova, 31.12. 2007, 13:58

Oh ja osebkom kot je Marko Močnik pač ni pomoči. Mogoče mu bo na stara leta malo nerodno, ko se bo ozrl nazaj in si rekel bil sem še mlad in neumen... Popolnoma ste zgrešili bistvo. Prvič Metalka je Mihevčeva, da ne veste niti tega je že samo po sebi precej žalostno, nadalje nihče ne govori o tem, da bi moral Kolizej ostati takšen, kakršen je, ampak so bili v postopku kršeni vsi obstoječi prostorski akti, natečaj pa je bil neregularen, poleg tega je prvonagrajena arhitektura dobesedno kopija projekta istih avtorjev iz Utrechta (poglejte na njihovi strani) in mislim, da bi jo bili slovenski arhitekti sposobni veliko bolje oblikovati. To, da se vam zdi kompleks PCL avtorjev HOK International pa pove samo veliko o vas in ne o njegovi kvaliteti. Tako nagravžno zastarelega postmedernističnega sranja ne bi sprejela niti kakšna banana republika kaj šele katerakoli prestolnica EU, če se dopade vam, je to pač vaš problem. Pa zdravi ostanite!

skeptik
misel kar tako..., 31.12. 2007, 14:21

Ko berem ta zadnji komentar se mi zdi da se niti ne smem čudit če nas imajo arhitekte vsi že polhen kufer:
- glavni problem Kolizeja naj bi bil to da so bili kršeni vsi prostorski akti in da je bil natečaj neregularen;
- na drugi strani se je ravnokar končal (regularen) natečaj za sodno palačo, pri katerem naj bi bil problem ravno to da se je spoštovalo določbe prostorskega akta...

???


Marko Močnik
Juretu, Tinetu!, 31.12. 2007, 14:53

No, pa sem vam 'vrlim arhitektuhom' stopil na prste! Haha.. Točno to reakcijo sem hotel izzvat! Vem, da je Metalka Mihevčeva in Kraševčeva in ne Ravnikarjeva. Vedel sem, da me bosta diskvalificirala, ker je to prva stvar vas zavistnih in neuspešnih arhitektov. Pač sodobna slovenska arhitektura ne premore neke kvalitete (po večini!) - seveda so izjeme. A v glavnem je bolj boren izkupiček! In nenehno slišimo tarnanje ob čisto vsakem natečaju! Nenehno se nekomu nekaj zdi narobe. Ali v postopku, ali v izvedbi ali v rezultatu! Zmeraj se kritizira! Izgleda, da je naša arhitekturna pogača premala in preveč pametnjakovičev polnih napuha, ki ne le da z ogromnim egom prezirajo nas laike (a smo res?) pa seveda svoje slovenske konkurente, še posebej pa tujce! Tujec je zmeraj vzrok za kritiko, pa če je izpeljal dobro rešitev ali ne. Ne pravim, da je tuje zmeraj bolje, ampak lepo vas prosim, HOK International pa je druga liga kot pa vi 'amaterji' tukaj. Nimate imena pa kritizirate ugledno znamko. Kot da bi delavec v Zastavi kritiziral delavce pri BMW-ju. Ta Trajekt.org je poln javkanja in stokanja, a kdo vas pa upošteva? Nihče! Malo se zamislite kaj je z vami narobe! Vsakič zaganjate medijski cirkus, da se stvari pol vlečejo in zavlačujejo.. Meni kot opazovalcu se pač to zdi sramotno. Pa upam, da tudi vi prenesete malo kritike, ki neprestano kritizirate.

Marko Močnik (http://www.hok.com/)


tine r.
Brez naslova, 31.12. 2007, 16:57

Ubogi Marko Močnik sočustvujem z vami, ker ste polni gneva. Nič ne skrbite za "drugorazrednike", ravno zaradi teh se stvari počasi spreminjajo na bolje. Žal je v Sloveniji kar se projektive tiče res vse narobe in javkanje in kvakanje tega zagotovo ne bo spremenilo, za to so drugi vzvodi, me pa žalosti, da nekomu ni jasno, da je naročilo kot je bilo PCL za mesto škodljivo z urbanističnega in socialnega vidika, o ekonomski plati pa ni za govoriti, ker v zahodnem svetu takega posestva ne bi tujcu prodal niti največji norec, če ne bi prej izposloval nešteto pogojev in zahtev, ki bi bile usklajene z razvojno strategijo mesta.
Skeptiku pa samo tole: Med sodiščem in Kolizejem je ogromna razlika. Pri Kolizeju gre preprosto za nelegitimno dejanje, medtem ko je vprašanje sodne palače čisto strokovne narave. Arhitekt, ki je malo pri sebi, bi se strinjal, da je PA slab in ga je potrebno spremeniti, kar so nekateri tudi strokovno utemeljili. To je nekaj povsem drugega kot če špekulant krši zakon.


Marko Močnik
Tinetu!, 31.12. 2007, 18:44

G. Tine R., nisem jaz poln gneva ampak ste to vi in vam podobni, ki nenehno javkajo in se delajo strokovnjake! Ja zakaj pa vas nihče ne upošteva? Vašo tako imenovano strokovnost, kje ste jo vnovčili? Zakaj pa niste prej protestirali, ko se je stari Kolizej podiral in so ljudje v stiski notri živeli.. A takšna zgradba pa je ok? Avstroogrska povprečna vojaška zgradba brez vsebine. Pozdravljam projekt Novi Kolizej, ki je izvrstna rešitev in bo vnesla svežino Ljubljani. Škoda le, da so zgradbo znižali zaradi takih psevdo-strokovnjakov kot ste vi. Ravno ta rešitev je pokazala največjo strokovnost, zato je tudi bila izbrana, vsi ki pa niste prišli h koritu, pa javkate. Tipično slovenska zgodba zavisti.
Glede PCL-ja pa sem prepričan, da je to en najboljših projektov za Slovenijo in Ljubljano, projektirali so ga vrhunski strokovnjaki, katerim vi Tine R., ne sežete do kolen. Se opravičujem, ampak to je na žalost res in bodite toliko fer, da to priznate. Tak projekt ne more nekdo načrtovat, ki le nekaj pametuje, potrebna je dobršna mera strokovnosti in tudi poguma, ki pa ga kritizerji nimate. Sram me je bilo, ko sem se s tuji prijatelji pripeljal na ŽP Ljubljana, na to sramoto (vključno z avtobusno postajo). In hvala bogu, da imamo drzne ljudi, ki so našli odlične rešitve. Tudi vi gledate renderje in kritizirate le-te, a verjamem, da to ne bo zadnja podoba te postaje, temveč se bo ugodilo raznoraznim zahtevkom in bo ta kompleks obogatil Ljubljano in Slovenijo. Vam pa priporočam, da se preselite v kako manjšo vas, kjer čas stoji pa se lahko posvečate krajinski arhitekturi (beri: kozolci, škednji).
To, kar tukaj pišete in moje mnenje napadate, je le vaše mnenje in nikakršna strokovnost. Ta stran bi naj služila k dialogu, a kako, če pa zmeraj le kritizirate. Čakam, da boste kak projekt podprli in pohvalili.. Še dolgo bom čakal..


marko
članek govori o javnem interesu, ne o arhitekturnih zdrahah, 3.1. 2008, 10:23

Spoštovani kolegi arhitekti, za prepire si prosim izberite druge prostore. Tema članka je namreč zagotavljanje javnega interesa na območju celotnega kareja PCL - to pa polega postajne dvorane, ki spada pod območje Emonika, pomeni tudi ureditev bulvarja Masarykove in podvoza pri nekdanji tovarni Zmaj vključno z navezavo Njegoševe ceste. Če se lahko sam omejim izključno na infrastrukturo, je ključno vprašanje: ali bo MOL izvedla te ureditve, brez katerih posegov v celotnem obmčju PCL sploh ne bi smelo biti (in to velja tudi za sodno dvorano z zdaj že razvpitim natečajem)? Ali bo MOL izvedla Njegoševo cesto s prebojem od Roške do Masarykove ceste, brez katere bo promet v centru še večji problem? Ali bo MOL v sosednjem megalomanskem projektu "Partnerstvo Šmartinska" znala zagotoviti javni interes, ki ne bo zgolj omogočal posameznim investitorjem parcialnih ureditev znotraj svojih karejev, ampak bo z ureditvijo infrastrukture podala osnovne pogoje za razvojne projekte ex ante in ne ex post? Če MOL ne bo razčistila pri sebi teh osnovnih stvari, tudi v nadaljnje pogovore z investitorji ne bi smela. Investitorje namreč zanima dobiček njihovega kapitala (saj so končno zato investitorji), javni interes pa samo toliko, kolikor donacije morajo prispevati v mestno blagajno.

Anonimnez
Brez naslova, 3.1. 2008, 14:57

Oh Marko Močnik kakor hočete, samo da ste zadovoljni s sabo. Niste razumeli, kaj vam govorim in očitno tudi nočete... O moji strokovnosti pa bodo sodili drugi. Lep dan!

Marko Močnik
Ne razumete!, 4.1. 2008, 11:30

Spet ista zgodba! Spet neupravičene kritike. Seveda bo javni interes zagotovljen. Saj pa je javnost zadovoljna z rešitvami, puntate se le arhitekti. Kaj vam gre v nos? Zakaj pa bi bil promet večji problem? A je lahko huje kot sedaj? Saj pa bo mestna uprava stremela k temu, da poda nove rešitve dobre za mesto. A mislite, da jim gre za prav nasprotno? Verjamem, da delajo ti ljudje za mestno dobro in delate jim krivico, ko jih senzacionalistično blatite! A brez podlage! Strokovno ni nihče nič argumentativno tukaj podal ali koga prepričal. Pojdite na spletne strani ljudi, ki jim je bodoča Emonika oz PCL všeč! Koliko več jih je kot vas ki nergate. In tudi tam se argumentativno pogovarjamo, bolj kot vi. In seveda je nebulozno napadati donacije, ki so še tako dobrodošle v ljubljansko blagajno, ko jih je vladajpča kasta lepo izpraznila. kaj če bi malce o tem potarnali, vi, ki kritizirate. Javni interes pa bo več kot zagotovljen. Dajte malo z argumenti, če ne pa bo debata le prazna in dimna farsa.

andrej
Marku M., 4.1. 2008, 12:35

Pa M. Močnik vi ste res en velik osel. Komu je ta famozen PCL všeč? Komu!? Jaz še nisem slišal enega, ki bi mu bil všeč. Tudi če je vam, to še ne pomeni, da je res lep. Z arhitekturnega vidika je toga gmota slabo oblikovanih objektov. To lahko sodim jaz ker sem arhitekt in 100 drugih, ki so arhitekti, vi pa sodite o svoji stroki. V tej Sloveniji vsak misli, da je poklican soditi o čemerkoli. Če so čipkaste zavese, zlati križi v steklu, balustrade na balkonih ipd. všeč starim mamam in ljudem brez okusa, to še ne pomeni, da so res lepe. PCL je ogaben. Res pa je, da je tak tudi po krivdi investitorja, ki je prostor pozidal 2X bolj kot je bilo predvideno v prvonagrajenem natečajnem projektu, zakar sta kriva mesto in država, ki sta mu zemljo prodala ne da bi prej postavila svoje zahteve. Zato Marko Močnik meni dol visi, kaj si o projektu mislite vi, če komplektna stroka pravi, da je kompleks zanič in ne zato ker smo zavistni, nesposobni, blablabla, ampak ker nam ni vseeno kdo in kako svinja po Ljubljani. Čevlje sodi naj kopitar!

Marko Močnik
Andreju!, 5.1. 2008, 22:31

No, lepo ste se osramotili, Andrej. Nimam več kaj za komentirati, vse kar sem napisal v prejšnjih postih, drži. Pokazali ste pravi obras - in to ni nič kaj lepše kot pa vam PCL! Da ste intelektualec, vam ne verjamem. Vaši izrazi so lahko v sramoto vašim kolegom. Saj šole lahko naredite, a karakter je karakter. Res mi dol visi vaše mnenje, ki je le mnenje, tako kot moje. Nič pametnega niste napisali, tako, da vidim, da se ostali arhitekti raje ne vmešavajo v najino debato, ker ne bi bili radi poleg vas . Moja kritika pač leti na naše arhitekte, točno takšne kot ste vi, ki se imajo za ne vem kaj, kritizirajo po večini brez argumentov in jih na koncu nihče ne posluša, pol pa tak izbruh, kot majhen otrok. Me veseli, da sem vas razgalil in malce pokazal tudi, da ta problem obstaja.
Sem pa res vesel, da taki kot ste vi, nimate vplivov pri teh dobrih odločitvah, ker bi vse pokvarili! Končno se stvari izboljšujejo, ne pa v preteklosti, ko so arhitekti nekaj fantazirali, pol pa imamo take spake ki jim je PCL prava mojstrovina sodobne arhitekture.
Haha.. na kakem nivoju je naša 'stroka' - hvala g. Andrej, da ste pokazali to stanje in pravi obraz te stroke. Pa brez zamere in nasvidenje.

Vaš od srca nasmejan Marko Močnik


Roman
za andreja..., 5.1. 2008, 22:47

Nekako ima M.Močnik prav... Ne morete se tako obnašati in ga imenovati osel.. Pol pa ni čuda, da smo vsi arhitekti na tako nizkem nivoju ali pa je vsaj takšno splošno mnenje. Konec koncev, okus je subjektivna stvar, to bi pa morali vedeti! Tista prispodoba o zavesah pa je res neumesna! Kdo pa pravi, da so stare mame brez okusa? A ste vi merilo vseh okusov? To me spominja na neke stare čase. Da sedaj ni dovoljeno, da bi vsak lahko podal svoje mnenje, pa je žalostno! Arhitektura je namenjena ljudem in ne 100 arhitektom... Ljudje bodo sodili... arhitekti pa bomo zmeraj razdeljeni na dva pola, tistim, ki bo všeč in tistim ki.. Tako, da pri okusu ni absolutne resnice, to bi morali vedeti.

Anonimnez
Brez naslova, 6.1. 2008, 20:30

Oh ja kakor hočete! V svetu je nekaj objektov, ki veljajo za dobro arhitekturo in nekaj, ki veljajo za slabo. Nova stolpnica v Dubaiu ali New Yorku je mogoče večini ljudi všeč, vendar zanju velja, da sta z estetskega vidika slaba arhitektura. Stvari so veliko bolj preproste kot jih skušate prikazati. Jaz sem pa tega sit, kar vi pripovedujete, subjektivni okus in bla bla, zakaj pa lahko rečemo, ta in ta avto je lep, ta avto je pa duber in drugi grd (slab). Zakaj grška arhitektura velja za presežek, zakaj rimska, zakaj gotska, zakaj seagram building ali muzej v Bilbau, ker so inženirski presežki! PCL je skropucalo, ni noben dosežek, poleg vsega je pa še grd! To lahko mirno rečem in si upam trditi, da povsem objektivno. Lepota je relativna samo do neke mere, vse ostalo pa je izmišljotina nekoga, ki je na ta način kompenziral svojo zmoto. Ah kakšna neproduktivna debata! Seveda lahko rečem nekomu, da je osel. V angleškem parlamentu se poslanci obmetavajo z 'osli' pa velja za daleč najbolj kultiviranega. Meni gre pa ta slovenska občutljivost in kvazi manire, kjer se lahko nekomu reče osel samo, ko ta ni prisoten, na živce in jih označujem za veliko bolj hinavske, kot če nekomu direktno poveš, kaj si misliš!

Marko Močnik
Ha ha..., 7.1. 2008, 10:15

Andrej, vi meni direktno nič ne povete, vse kar tvezite, je to tukaj pod temi komentarji. Jaz od vas v živo tega 'osla' nisem prejel in verjamem, da ste v živo tiha voda, na teh forumih pa se izživljate. Tako kot ste se vi na teh komentarjih razburili in izgubili vse živce, pač kaže klavrno stanje današnjih slovenskih (psevdo)-intelektualcev, katerim je ego pred strokovnostjo. Zlorabili ste ta forum za lastne frustracije, ravno to, o čem sem na začetku govoril, da je glavni problem slovenskih sodobnih arhitektov. Ne poznate me, a verjemte, to sceno dodobra poznam in mi je že bilo vrh glave prebirati te komentarje in poslušati zmeraj iste elegije vas in nekaterih vaših kolegov. Saj nekateri pa priznajo, da je nekaj narobe, kot npr. komentator skeptik tukaj:''Ko berem ta zadnji komentar se mi zdi da se niti ne smem čudit če nas imajo arhitekte vsi že polhen kufer.'' Skratka, lepo bi bilo, če bi se umirili, trezno premislili, preden se šopirite in ljudi anonimno napadate z osli. Dajte se javno tako izražat, ko bodo debate o projektih, pa se ne delajte finega, kar v kamero povejte, da se vam zdi arhitekt osel ali projekt oslovski. Pa da vidimo, kako dolgo boste kredibilni. Na teh forumih že zdavnaj niste. Zadeli ste si avtogol.

Anonimnez
Brez naslova, 7.1. 2008, 12:09

Se ne date Marko kaj ne? Res nimam časa odgovarjati na te neumnosti, ampak si ne morem pomagati, da ne bi še nekaj rekel in vas ne pustil tako samozadovoljnega. V tej kvazi korespondenci ste vsaj trikrat omenili, da imate opravka s kvazi intelektualcem, kar seveda žali moja čustva, a se tega ne sme javno povedati, v prvi vrsti pa le odraža vašo kratko pamet, saj mislite, da vse veste, jaz pa se zavedam, da vem zelo malo, kar me avtomatično postavlja v neko drugo kategorijo. Anonimnost je včasih dobra stvar, ker naša družba še ni zrela, da bi prenesla konstruktivno kritiko, čeravno tele pisarije to niso, zato je včasih dobro ostati vsaj na pol inkognito in povedati resnico. S tega stališča je anonimnost še kako dobrodošla. Nočete slišati kaj ljudje v resnici mislijo? Vas zanimajo samo prikrojene besede, hinavski nasmeški, globoka strinjanja in lažne pohvale? Mene ne, zato sem eden redkih, ki ljudem tudi v živo pove kar jim gre in če vas srečam ste lahko prepričani, da bo temu tako. Sedaj pa moram še kaj postoriti, da ne bom ostal večni luzer v senci velikih svetovno znanih arhitektov... Mimogrede HOK poznam od zunaj in znotraj zato sem se tudi spravil na njihov škodljiv projekt. Škodljiv pa je iz številnih razlogov, kar v prvi vrsti ni njihova krivda, v končni fazi pa je, saj arhitekt z moralo tega ne bi naredil, če že podleže nestrokovnim zahtevam investitorja pa naj bo vsaj toliko inovativen, da se to ne bo videlo. Veste, kaj si mislijo o ljubljanskem PCL-ju v HOK-u? Aha tisti Balkanci, ja za njih je pa tole več kot dovolj dobro! In zato bi moral projekt delati domač arhitekt. Angleška zbornica svoje člane ščiti do te mere, da prepoveduje udeležbo tujim arhitektom, čeprav je to v neskladju z evropsko direktivo, mi pa nasprotno temu vabimo tuje drugorazredne zvezde, da svinjajo po naši prestolnici.

Marko Močnik
Saj ste pokazali kdo ste in kaj je vaša strokovnost..., 7.1. 2008, 16:25

Ah, Andrej, utrujate me.. Sami sebi si spotikate nogo.. Se pravi, vi bi radi, da delamo proti direktivam EU kot Angleži? Pol pa se izolirajmo na tem našem malem koščku, saj smo otok kot Britanija in si natrpajmo 'slovenske sodobne arhitekture' po vašem stilu. Glede na način, kako komunicirate in kako vi določate kaj je objektivno lepo in kaj je objektivno grdo (kar je tako ali tako paradoks), si vas celotna Slovenija želi kot arhitekturnega vodjo (ali bolje arhitekturnega Don Kihota). Vaši argumenti so tako jasni: ''Ta svinjá! Ta je osel! To je objektivno grdo!'' In podobni izpadi.. Me res zanima, kako človek, ki trdi, da mu gre 'slovenska občutljivost in kvazi manire na živce' in ki je tak, da naravnost pove kar misli, no kasneje pa trdi, da je ''anonimnost včasih dobra stvar, ker naša družba še ni zrela, da bi prenesla konstruktivno kritiko, čeravno tele pisarije to niso, zato je včasih dobro ostati vsaj na pol inkognito in povedati resnico.'' Motite se, družba je pripravljena na konstruktivno kritiko, vi niste. Niste pripravljeni nanjo, pravtako pa niste konstruktivni. Le v zadnjem komentarju poskušate biti konstruktiven, skoraj intelektualen. Je pa res, da brez fraze 'svinjati po prestolnici' ne gre. Tolko o vaši konstruktivnosti. Delate pa veliko krivico HOKu (vašim mlinom na veter), ko pravite, da nas tako podcenjujejo. Vi sebe precenjujete, to je problem. Če bi vsa stroka res bila vašega mnenja, da je ta objekt objektivno grd, kje pa so polj tisti viki in kriki kot za časa Novega Kolizeja, ki je klavrno pokazal pravi obraz naših šentkihotijanskih arhitektov? Resnica je, da kritike letijo iz ust par anonimnih neuveljavljenih arhitektov (to je moje mnenje in vi ste ga še bolj potrdili), večina pa morda res argumentirano ali pograja ali pohvali, poda svoje mnenje na kultiviran način.. poznate besedo kultiviran? No, kakorkoli, zdaj vem, ko vam kdo stopi na žu.. mislim kurje oko, zaječite. Za tisti kanček kredibilnosti, ki si jo lastite, bolje da popustite in se ukvarjate s čim pomembnejšim kot pa z mano. Priznajte poraz v argumentih in pokopljiva to stvar. Naj ljudje sodijo. Vsak ima svoje mnenje, mene to sploh ne moti. Uživam v demokraciji in komaj čakam, da se pripeljem v PCL z vlakom iz Maribora. Upam, da bo to čim prej in še enkrat vse čestitke MOLu, da v današnji državi in stanju duha naše inteligencie, izpelje projekt takega pomena in take velikosti.

Vaš vedno nasmejani Marko Močnik


Andrej
Brez naslova, 7.1. 2008, 17:10

Uf... PCL-ja ni niti na HOK-ovi strani, toliko o tem, kako ponosni so nanj. Nisem rekel, da se moramo zgledovati po Angležih in ignorirati evropske direktive, ampak da je treba k domačim projektom pripustiti tudi domače arhitekte, kar se ni zgodilo niti pri Kolizeju niti pri PCL-ju. In še beseda o kultiviranosti: sem še daleč od velikega misleca, a ti so bili vsi po vrsti skrajno zoprni in so z veseljem kumu povedali, da je osel in ker je do tam še dolga pot si prizadevam biti kar se da prizanesljiv, po vaše kultiviran. Lep pozdrav!

miha burger
brez naslova, 8.1. 2008, 15:46

Edino razpoznavno dejstvo vsega dogajanja v zvezi s PCL-om je: Pogodbe (zavezujoč pravni akt) so sklenjene za komercialni del izgradnje PCL-a, kaj se bo zgodilo z javnim delom, železniškimi tiri, železniško in avtobusno postajo, cestnimi povezavami, vso potrebno spremljajočo infrastrukturo do pisarne postajnega načelnika in prodaje vozovnic, pa ostaja nedorečeno, v zraku (ali pod zemljo?), oziroma kot ugotavlja gospod Jože Kavčič, vse ostaja podrejeno komercialnemu delu. Absurd in norčevanje iz vsega kar pomeni urbanistična stroka! V tem primeru: Načrtovanje glavne arterije mesta, celo več, glavnega mesta države Slovenije. In vlada? Kot zapiše gospod Jože Kavčič: Vlada je dala soglasje k Pogodbi o skupnem vlaganju, ki je bila sredi oktobra 2007 podpisana ob delovnem srečanju madžarske in slovenske vlade. Pogodbe, ki, ponavljam, nezavezujoče, megleno, nejasno (pravniki bi našli najprimernejši izraz) omenja tudi javni, prometni del. Kaj je sploh urbanistična stroka? Neizpodbitno dejstvo je (seveda zveza teh dveh besedic vrhunskim relativistom, ki so že komentirali pričujoči prispevek g. Jožeta Kavčiča, ne bo všeč), da je funkcija urbanistične stroke za življenje nekega mesta, primerljiva funkciji zdravniške stroke za življenje človeka. Na primeru PCL-a se urbanistični stroki dogaja primerljivo to, kar bi se zdravniški stroki, če bi vlada (mesto) naredila pogodbo s prodajalci sadja in zelenjave (ki so pripravljeni donirati toliko in toliko za razvoj kulture in športa...), da v novem, glavnem kliničnem centru prodajajo sadje v operacijskih dvoranah, zelenjavo v rentgenskih sobah, v kioskih pred glavnim vhodom pa bo še dovolj prostora in verjetno dovolj toplo za operacije srca. Seveda si bi prodajalci sadja in zelenjave potem, ko bi vlada (mesto) morda ugotovila, da pa je le bolje, da se operacije srca vršijo v operacijskih dvoranah, izborili mastno odškodnino za neizvajanje podpisane pogodbe.
Vedno je pravi čas za pravičnost. V tem primeru za preprečitev neumnosti, ki dokazljivo škodi življenju mesta Ljubljane.


Lazla
Marku Močniku, 9.1. 2008, 20:36

Ko sem večkrat prebrala vaše ponavljajoče se spravljanje nad slovenske arhitekte, in tega še kar ne mislite odnehati, vas naj opozorim, da nimate enake izobrazbe kot arhitekti. To pomeni, da vas nihče ni učil estetike, pomena arhitekture v prostoru, uporabnosti in vpliva neke stavbe na človeka in sami ne bi znali niti približno rešiti tega problema, zato pa vam je PCL všeč. Po vsem tem pa še pametujete, da "kvaziarhitekti" samo jamramo in se pritožujemo, in mislite, da imate vi prav. Pozabili ste pa, da se pri celotni debati ravno vi spravljate na druge brez podlage, in ves čas ponavljate eno in isto. Čeprav je ena stvar res. Ko pri nas arhitekti ugotovimo, da je nekaj narobe, prdolgo traja da bi ukrepali. Zato propada ogromno res dobre slovenske arhitekture, ki bi bila potrebna obnove, namesto da se gradi brezosebna arhitektura, ki nima nobenega pomena za Slovence, ampak bi lahko stala kjerkoli na svetu. Svetujem vam, da si ogledate kakšno slovensko arhitekturno razstavo (trenutno je Edvard Ravnikar v Jakopičevi galeriji) in preberete kakšno knjigo s tega področja, mogoče boste začeli razmišljati drugače.

Anonimnez
Brez naslova, 12.1. 2008, 17:01

Kako je pa sploh prišlo do te epohalne arhitekturne rešitve? Res je taka, kot da bi gledali kakšen ameriški film z ambientom iz obdobja 1930 - 1950 zakaj moramo pristajati na tako nedomiselno in s prostorskim okolišem skregano rešitvijo. Miheličeva arhitektura čez cesto bo čisto degradirana, čeprav s svojo izrazno močjo kljub temu ne bo čisto podlegla - je pa res škoda prostora, da ne more biti kljub dokazano dobrim arhitekturam naših ustvarjalcev (Mihelič ponovno v neposredni bližini), na tem mestu zgrajenega kaj kvalitetnega s slovensko ustvarjalno močjo.
Ali je bil kakšen mednaroden arhitekturni natečaj po sredi ali kaj?
Kdo je bil strokovna komisija, da je izbran tak neinventiven načrt?
Če ni bilo uradno vodenega javnega natečaja, se vprašajmo, kako to, da ga ni bilo? Saj gre vendar za javni interes - kljub prevladujoči investitorski vlogi zasebnega investitorja mora ta poslušati zahteve mesta in spoštovati javni interes - saj je z njim v javno/zasebnem partnerstvu - vsaj moral bi biti, če je mesto dalo zemljišče in ga celo samo povabilo!! Pri javnih investicijah se pa zahteva natečajni izbor dobre arhitekture po zakonu!!
Kaj je torej na stvari - naj mi prosim kdo razjasni odprta vprašanja!


Lojzka
Opla!, 13.1. 2008, 14:55

Nisem arhitektka, pa vseeno vem, kaj je grdo. In novi PCL, kot ga prikazujejo zgornje slike je grd. Nekoga je očitno skrbelo le, kako nabrati maksimalno število kvadratnih metrov...
Glede na slike (sploh sliko 2), me skrbi tudi dejstvo, da se vse nove zgradbe zgolj priklopijo na obstoječe nadstreške železniške postaje in staro zgradbo postaje. Ali to pomeni, da za potnike ne bo nobenih sprememb? Se bomo v senci steklenih trgovskih centrov še vedno gnetli po smrdljivih čakalničicah stare postaje?


Anonimnez
Kje je to?, 14.1. 2008, 23:43

Katero mesto je na sliki 1. Ljubljana zagotovo ne.

Marko Močnik
Hmmm..., 15.1. 2008, 12:51

Lojzka in podobni trobači! Zdaj sem pa malce zmeden.. Če nekdo, ki ni arhitekt(ka) pravi, da je PCL grda, pol je ok, ni kritke, če pa nekdo pravi, da je PCL lepa, pol pa se usuje plaz napadov, češ, nisi arhitekt, nimaš pojma... Prav patetični ste, ko se tukaj tako trudite, da očrnite ta projekt. Da vlada tako enoumje pri določenih arhitektih, me čudi, saj smo to enoumje pustili za sabo 17let nazaj.. A kakorkoli, na tone argumentov imate, zakaj vam PCL ni všeč, pa me zanima, če mi kdo lahko natanko opiše, kaj pa bi naj bilo primerno za ta prostor, kakšne zgradbe, kaka arhitektura? Da je nekaj grdo, je najmanjši problem reči, kritiko spisati, mačji kašelj.. a kaj so predlogi, kje so ideje? Sit sem že te negativnosti...

Anonimnez
Ulanbator? Al pa kr neki..., 15.1. 2008, 21:55

Iz priloženih slik veje ogromna ignoranca in cinizem. Enostavno se TriGranitovim arhitektom ni ljubilo narisat niti obstoječih zgradb v neposredni bližini- apropo njihovi strokovnosti in profesionalnosti. Močnik povejte mi prosim kje je na sliki 1 Zavarovalnica Triglav, pa stolpnici Dela in SCT?
Briga TriGranit za prostorski kontekst, s to rečjo ne kanejo izgubljati časa! Na renderjih je prikazana popolnoma generična komercialna arhitektura, brez ambicije in dodane vrednosti- lahko bi stala kjerkoli. Močnik a si to želimo? Morebiti res,...še večjo zabačenost?


Marko Močnik
Brez veze..., 16.1. 2008, 10:35

Dajte no, da v teh renderjih vidite cinizem, pa kaj še vidite? Dajte si nabavit plakat teh renderjev in poiščite, katero drevo ne stoji na pravem mestu! Nič novega niste s tem povedali, patetični ste. Mene zanima, če je kdo sposoben napisati, kako pa bi po njegovem/njenem moral biti ta prostor pozidan, da se boste pisuni in pisunke, kritikanti in kritikantke, od veselja in zvijali in ječali, hvalili in se klanjali nekemu predlogu! Še vedno čakam, pa nikdar nič pozitivnega iz arhitekturne kaste.. izgleda, da ne morete iz svoje kože... tipično.. vse moje teorije so se mi potrdile.

luka
Brez naslova, 16.1. 2008, 10:41

Oh Marko, Marko, bla bla bla... Bil je javni natečaj, na katerem so zbrali eno izmed rešitev in jo proglasili za najboljšo. In kljub temu, da ni upoštevala poglobitve, kar bi po mojem morala (tudi HOK je seveda ni), je bila bistveno boljša od tega zmazka. Ampak, če si skorumpiran in prodaš zemljo Madžarom, bodo ti na tem mestu naredili mega freaking flashy shopping center, ker je važen samo output in to bi moralo mesto (država) preprečiti. Sem sodi spodobna poslovna četrt ne pa disney land. Primerjajte tole sranje s sodobnimi poslovnimi četrtmi po Evropi, da še jaz vam, ki ste tako suvereni, vržem kost...

Anonimnez
Brez naslova, 16.1. 2008, 11:22

Močnik če bi brali, bi v zastavljenih vprašanjih našli tudi odgovore kaj bi na tej lokaciji moralo stati pa NE BO in kakšne (saj osnovne) projektantske strategije in standarde se pričakuje. Polemika, ki jo poganjate skozi perspektivo "lepega in grdega" je res abotna, vendar vaš intelekt sega le do te stopnje, da razume lepo za dobro in grdo za slabo.
Pametnjakovičev vaše baže, ki z amaterskimi stališči posiljujejo okolico je v zadnjem času res veliko in bog ne daj da bi jih bilo še več...


Marko Močnik
Pervertirate intelekt arhitektov!, 18.1. 2008, 08:38

Zanimivo, kako se zdaj vsi name spravljate, ko sem vam stopil na žulj. Ko branite vašo kasto nergačev in nekompetentnih kritizerjev. Me sploh ne čudi. Nihče od vas ni nič pametnega prispeval, le kritizerstvo in intelektualcem zelo neprimerno prostaško obnašanje. Na tak nivo se na žalost nisem sposobem spustiti. Hvala za razumevanje. Je moj zadnji komentar.

Anonimnez
Brez naslova, 20.1. 2008, 20:52

Marko Močnik, seveda je vaš zadnji komenar! Sploh zaradi tega, ker je tema že zastarana in bodo le še redki pisali sem. Nisem arhitekt, sem gradbenik, ampak med vsem, kar je bilo tukaj napisano, se vi prvi in skoraj edini spravljate na intelektualce in tečnarite, sami sebi pa to zanikate. Potem, ko pa vam kdo "STOPI NA ŽULJ", pa ponavlate to kar ste že trikrat napisali. Če nimate svoje stroke, kjer bi nadlegovali ljudi, pustite tudi področja, ki se vas ne tičejo na miru.

D. Romih
Kar na kratko..., 21.1. 2008, 14:30

Men pa se zdi, da je ta Močnik vam arhitektom močno podkuril! Kar je napisu, tud jest podpišem! Nekaj ne štima z vami arhitekti, mal se poglejte v ogledalo.

Anonimnez
ALIAS, 22.1. 2008, 11:18

"D. Romih" če ste prebrali vse poste in mislite, da je Marko Močnik podkuril arhitektom, potem ste lahko samo M. Močnik "in person". Na koncu je (ste) sam(i) ostal(i) brez argumentov.

Marko Močnik
Bolani ste., 4.2. 2008, 11:04

Zdaj pa vas že daje preganjavica... Samo, če se nekdo strinja z mano in ne z vami, pa se že šopirite in neke teorije zarote širite. Raje ostanite konstruktivni, kot to nikdar niste bili in malce premislite o svojih nekompetencah. Anonimnež ALIAS Andrej..

Štefanec
Brez naslova, 6.2. 2008, 12:32

Marko Močnik, zakaj pa pišete samo na najbolj butaste teme, s katerimi se arihtekti ne strinjajo in so popolnoma nestrokovne? To tudi pove nekaj o vas. Lajate samo tja, kjer ste varni, ker ne potrebujete znanja ali razgledanosti, pri kakšni zanimivi in koristni temi pa se ne pojavite. Če se že TAKOOO zanimate za arhitekturo in zagovarjate svoje mnenje, se zanimajte v celoti. Če pa ste tukaj samo zato, da znašate svoje nezadovoljstvo do soljudi na forumu, pa si najdite družbo.

andrej
Štefancu!, 9.2. 2008, 12:11

Glejte, a niste brali Močnikovih postov? Njega moti to, da se pri nas nenehno vsak projekt kritizira in to pikolovsko in po večini zaradi ega in ne strokovnosti. Sicer pa je to mlatenje prazne slame z vami arhitekti Močniku dovolj, ne bo se spuščal v neproduktivne debate z vami, ker ste kot hijene, samo čakate, da vam nekdo vrže mrhovino. Ne hvala, Marko Močnik je povedal svoje, naj počiva v miru. Vam pa želim, da ego pospravite in se ne jokajte kot kak predšolski otrok, če kakšna kritika leti na vas (in na vam podobne kvaziarhitekte).

LP andrej


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Celoten članek


na vrh