info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 10. 2003

Slovenya Mimarligi - slovenska arhitektura v Turčiji

Blaž Križnik
Portfolyo je ena najpomembnejših publikacij, ki se v Turčiji ukvarjajo z arhitekturo, oblikovanjem in umetnostjo. V tretji številki te turške revije se predstavlja slovenska arhitektura. V dokaj obsežni predstavitvi na 16 straneh Blaž Križnik piše o slovenski arhitekturni šoli in v nadaljevanju predstavlja dva projekta slovenskega tranzicijskega predmestja: Arcadio (Sadar&Vuga), Šmartinko (Florjančič in Blenkuš), Matevž Čelik pa razlaga tranzicijske težave stanovanjske arhitekture.

Portfolyo izhaja vsake 3 mesece v Carigradu ureja pa ga Meral Ekincioglu. Vsebinska zasnova je morda podobna slovensko-hrvaškemu Orisu, predstavljene projekte pa spremlja tudi precej natančna tehnična predstavitev. Med arhitekturnimi projekti so večinoma predstavljeni turški avtorji, priloga o slovenski arhitekturi pa je za izraelsko druga v nizu predstavitev sodobne arhitekture evropskih držav.

Portfolyo je prvič je izšel v januarju 2003. Poleg tega, da Portfolyo spremlja mednarodni razvoj na področju arhitekture, interierja, urbanega prostora, industrijskega dizajna in vizualne kulture, se osredotoča predvsem na turške razmere. Namen revije je objavljati in predstavljati predvsem projekte turških avtorjev, poleg tega pa spremljati mednarodni razvoj.

V Turčiji obstaja več arhitekturnih in oblikovalskih revij, vendar je za Portfolyo, za razliko od ostalih, značilen celovit pristop k predstavitvi projektov skupaj z načrti, tlorisi, prerezi in detajli. Eden glavnih ciljev revije je podajati informacijo o konstrukcijskih tehnikah, materialih in detajlih. Poleg tega se Portfolyo posveča tudi duhovnim in kulturnim aspektom arhitekture in promociji visokih standardov kvalitete načrtovanja.

Ker Portfolyo svoje bralce vzpodbuja k skrbnemu razmišljanju, so intelektualne vrednote, kvaliteta in inovacija njegov sestavni del. Njegove vsebine prebirajo tako turški arhitekti in oblikovalci kot drugi, ki jih te teme privlačijo.


Več:
>>Portfolyo
>>Recent architecture in Slovenia / Križnik
>>Successful Housing under transitional Circumstances / Čelik

Informacije o naročilu:
>>portfolyo@portfolyoyty.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh