info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 1. 2008

UrBLOGos: nov urbanstični blog

Matevž Čelik
"Namesto čestitke v papirnati ali grafični obliki odpiram urbanistični (prostorski itd.) blog, saj se mi zdi, da je v tej sceni "neme presenečnosti nad novimi časi" še kako potreben." je pisalo v novoletni elektronski voščilnici. Tako smo dobili še en blog o urbanizmu. Odprl ga je Andrej Prelovšek, arhitekt, urbanist, prvoborec arhitekturne zbornice, organizator ljubljanskega urbosveta in prejemnik Diplome ZAPS 2007.

Vse več ljudi zanima kaj se načrtuje v njihovi okolici, kaj pomeni nova gradbena jama v soseski, kaj se bo gradilo v bližnji in daljnji prihodnosti v njihovem mestu. Internet z različnimi aplikacijami se je izkazal kot zelo koristen in učinkovit medij pri širjenju informacij, pa tudi zavesti in zdrave razprave o načrtovanju in urejanju prostora. Nekateri uporabljajo forume, drugi se - predvsem v zadnjem času - poslužujejo blogov. Članki v časopisih se ob vsem tem zdijo zastarela oblika občevanja.

Vse je seveda odvisno kdo ste in kakšen način razpravljanja vam je najbolj blizu. Slog, vsebina in način podajanja informacij, ki jih zasledujemo so temu primerno različni. Vse raznolike informacije in mnenja pa prispevajo k sliki o tem, kako arhitekturo, urbanizem ali s tem povezane odločitve, dojemajo ljudje v različnih vlogah in kakšna je zavest o prostoru. Uporabniki foruma Skyscrapercitiy.com se gredo nekekšen "project-spotting" tako na terenu, kot v časopisnih člankih in drugih medijskih poročilih. UrBLOGos si bo po napovedi blogerja Andreja Prelovška prizadeval, da "iz te 'egiptovske urbanistične strokovne teme' zraste nov diskurz, nove usmeritve."

Andrej Prelovšek se je večkrat dejavno vključil v razprave na Trajektu. Kot sam pravi je s prihodom bloga ugotovil, "da mu ta tehnika prispevanja trenutno leži". Zdi se mu, da bi bilo zanimivo, če bi bili tematsko usmerjeni blogi "pod kapo" kakšnega takšnega trajekta, saj tja tudi spadajo (nimamo drugega Trajekta). Tako bi se tudi medsebojno podprli in tematizirali področje. (tako kot kolumne podpirajo časopis).

To pobudo sprejemamo kot majhen izziv in vas vabimo, da obiščete "UrBLOGos", ki ima trenutno odprtih 8 tem. Ljubljanske urbanistične napake govorijo o podvozih, podhodih in drugih (ne)smiselnih podzemnih povezavah. Pod naslovom "Drago Kos in urbanizem" naletimo na vprašanja " Katera tema je bolj važna ? Ali je v urbanizmu več urbane sociologije ali je več (urbanistične) korupcije ?"


Več:
>>UrBLOGos
>>Skyscrapercity.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh