info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 2. 2008

V Desso prihajajo progresivci
Razstava P.A.N. [progressive architecture network] iz Umetnostne galerije Maribor prihaja v Ljubljano. V ponedeljek 11.02.2008 bo ob 20.00 otvoritev razstave v geleriji Dessa, pred tem pa ob 17.00 okrogla miza z razstavljajočimi arhitekti na Fakulteti za arhitekturo. Na okrogli mizi z naslovom DISCIPLINE / DISCIPLINES bodo sodelovali: Winka Dubbeldam (Archi - Tectonics), Juergen Mayer (J. Mayer H.), Luca Galofaro (IaN+) in Boštjan Vuga (Sadar Vuga Arhitekti). Okroglo mizo bo vodila Maja Vardjan.

Razstava 'Mreže progresivne arhitekture' predstavlja mlade mednarodne arhitekturne pisarne, ki jih bolj kakor prepoznaven stil ali formalna izhodišča združuje njihov progresiven odnos do arhitekture. Kustosinji razstave Winka Dubbeldam, ustanoviteljica studia Archi-Tectonics in Helene Furján, asistentka na Oddelku za arhitekturo Univerze v Pennsylvaniji, sta za projekt zbrali uveljavljene, vendar mlajše in inovativne arhitekturne biroje: Archi-Tectonics [New York, ZDA], IaN+ [Rim, Italija], J. Mayer H. Architects [Berlin, Nemčija], R&Sie(n) [Pariz, Francija], Sadar Vuga Arhitekti [Ljubljana, Slovenija].

Začetni impulz za organizacijo razstave se je pojavil ob poteku petih mednarodnih konferenc Archilab-a, ki so se med leti 1999-2004 odvijale v Orléansu v Franciji. V organizaciji Frédérica Migayrou-ja in Marie-Ange Brayer so konference uspele oblikovati network podobno mislečih, mladih, vplivnih arhitektov. »Razvoj mreže P.A.N. je bil hiter in ideja o razstavi se je pojavila v tandemu. Razburljiva vizualna sporočilnost razstave je analogna razvoju tega dinamičnega organizma in jo lahko razumemo kot štiridimenzionalen prerez materialne produkcije te mreže,« razlaga W. Dubbeldam. So-kustosinja razstave, H. Furján, identificira predstavljene biroje na razstavi kot skupino »sodobnih arhitektov, ki so mobilni in povezani, ki simultano delujejo na več kontinentih ter se hitro združujejo in razdružujejo v zveze in združbe. Pet mladih pisarn, razpetih med dva kontinenta in pet držav, predstavlja novo generacijo kul YEA-jev (Young European Architects), ki mrežijo sem in tja čez Atlantik.« Razstava je svojo turnejo začela oktobra 2006 v New Yorku (Fredriek Taylor Gallery), in preko Firenc (SEVS), Maribora (Umetnostna galerija Maribor) in Ljubljane (Galerija Dessa) pot nadaljuje do Berlina.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Archi-Tectonics [New York, ZDA] studio je 1994 ustanovila Winka Dubbeldam. Delo biroja obsega stanovanjske, trgovske in virtualne projekte, ki se formalno realizirajo v obliki arhitekturnih objektov, urbanega dizajna in instalacij.

IaN+ [Rim, Italija] so 1997 ustanovili Carmelo Baglivo, Luca Galofaro in Stephania Manna. Multidisciplinarni studio je usmerjen predvsem k stičišču teorije in prakse v arhitekturi ob nenehnem izpraševanju sodobnega urbanega stanja.

J. Mayer H. Architects [Berlin, Nemčija] je interdisciplinarni studio, ki ga je 1996 ustanovil Jürgen Mayer H. Studio se posveča delu na preseku arhitekture, komunikacije in novih tehnologij.

R&Sie(n) [Pariz, Francija] je partnerstvo Francois Roche, Stéphanie Lavaux in Jean Navarro. 'Working with...' je njihov opis raziskovanja izkušnje arhitekture preko mutacije kontekstualnih parametrov… vedno skrajno kritično in 'varljivo'.

Sadar Vuga Arhitekti [Ljubljana, Slovenija] sta 1996 ustanovila Jurij Sadar in Boštjan Vuga. Na arhitekte ob iskanju novih tehnik razvijanja arhitekturnih učinkov vplivajo tako vizualni, zvočni in tiskani mediji kot informacije s področja umetnosti, mode in znanosti.R&Sie(n), Novo parkirišče (Rim 2001 - 2008)


Archi-Tectonics (fasadni algoritem z MIT Media Lab), Q Tower (Philadelphia 2006)


Sadar Vuga arhitekti, Panoramski vrt Gospodarske zbornice Slovenije (2006)


na vrh