info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 1. 2008

Piramida nečimrnosti

Marko Apih
Mimo običajnih praks in z oslovsko vztrajnostjo se pojavlja namera o gradnji letalskega muzeja v obliki "največje piramide na svetu". Pri nas, v Vipavski dolini ali v Prekmurju ali ... kjerkoli se bo le dalo streti odpor lokalnih prebivalcev in stroke.

Kakršno koli je ozadje te ideje, in čeprav njen nastanek kar zaudarja po kravjih kupčijah (z vpleteno aktualno vlado), po prenapetih osebnih ambicijah in konceptualni megli, je ideja, kot je ponujena, sama po sebi problematična vsaj iz dveh zornih kotov: da se nekomu, ki se želi vpisati med "nesmrtne" za zasluge narodu, posreči določati/izbirati lokacijo svojega spomenika, in da že v izhodišču določa tudi njegovo formo (stekleno piramido).

Doslej omenjene lokacije so vse v nesorazmerju s predvideno velikostjo objekta. Zlasti merilo Vipavske doline ne dopušča implantacij takšnih dimenzij. Tudi v mehki pokrajini Prekmurja bi bil nasilen tujec. Pravzaprav bi muzej tako obsežnega volumna težko umestili kjerkoli. Kar najbolj boli pri pričujočem voluntarističnem "umeščanju v prostor" je to, da s strani pooblaščenih za urejanje prostora ni slišati načelnih stališč; morda se komu na najvišji ravni (MOP) zdi celo škoda izpustiti to "epohalno" priložnost ali pa igrajo na karto uslug strankarskim simpatizerjem - pa naj stane kar hoče. Svojo pasivnost kažejo že z ne-odzivanjem na podobne ideje, ki bi Slovenijo spremenile v Disneyland Slovenijo (arh. Aleš Vodopivec, SP, marec 2007): mega-igralnice in zabavišča, otok pred Izolo, muzej Krasa, BTC-ji in industrijske cone v vsaki vasi. Navidezno demokratičnost predlaganja idej in pobud spremlja dezorientacija oziroma populistična servilnost uprave. Gre pa za prostor, ki ima značaj, omejeno sprejemljivost vsebin, v katerega naj bi vpisovali najširše horizonte svoje domišljije.

Drugi, enako boleč absurd predlaganega muzeja, je njegova vsiljevana forma. Letalski muzej - piramida? Statična geometrijska forma, trdno vsidrana v zemeljsko površino, ki se ji z višino linearno oži zračnost volumna, naj bi (po mnenju poslanca) bila relevantna za prikaz razvoja letalstva? – dinamične "zračne" panoge, ki ji je ljuba breztežnost? Če bi se že poigraval s formo piramide ponujene vsebine, bi jo videl kvečjemu obrnjeno na glavo, zapičeno v tla, podobno Niemayerjevim arhitekturnim biserom v Braziliji.

Predstavljena forma muzeja prikriva dejanski motiv nečimrnega predlagatelja: enako, kot grobnice v Egiptu izkazujejo nesmrtnost faraonov, naj bi steklena, seveda "največja piramida na svetu", dostojno obeležila Njega, "plemenitega". Da sta negirana zdrav razum in prizadeta izraznost arhitekturne govorice, kaže na pritlehnost pobude ter na neskrupuloznost in vsestransko "razgledanost" znanega gospoda poslanca.


Več:
>>Piramida? Odločen ne za pobude z obliko! TrajekT, 13.12.2006

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Držanič
Dobra likovna oprema...:-), 1.2. 2008, 13:12

Sicer menim, da bo nastala kvečjemu kakšna piramida iz sira s plemenito plesnijo....
Se bo pa tema sprofanizirala še dlje (pa že zdaj je blizu absolutnega dna), dasiravno ni v ideji nobene resne arhitekture, ekonomije, urbanizma in ostalih stvari, ki jih tak projekt potrebuje. Bo pa diskusija kakšno volilno točko to jesen prinesla.
In muzeja o letalstvu (jaz bi en resen muzej na to temo silno rada obiskala) verjetno zaradi tega, ker je ideja že v osnovi zasmetena, verjetno ne bomo dobili.

Pač pa čakam (in mislim, da ne bo treba dolgo) na kakšen nov politično-estetski incident...Recimo tisti "predlog" od Starmana, da bi imeli pred predsedniško palačo lipicance...spada med take incidente.


Tomaž Križnar
Nečimrnost, 1.2. 2008, 13:53

Zakaj pa ne. Raznih politank, valjev krogov, prizm in drugih geometrijskih oblik je dovolj od Lendave do Pirana. Pa sama oblika niti ni pomembna.
Lokacija je primerna; začetki evropskega letalstva, Rusjana, mar ne.

Vse ostalo je odprtost duha. Te pa v Sloveniji v vsem času po Plečniku ni zaznati prav veliko. Na žalost nas tudi to dela majhe.

Sicer pa veliko sreče v igralnicah. Te verjetno ne bodo piramidalne oblike.


špelca
Nečimrnost nima konca, 1.2. 2008, 15:52

Saj takih nebuloznih idej imamo še več. Ena izmed njih je Park slovenske državnosti, kjer avtor sanja o tem, da bi južno od Ljubljane, pod južno obvoznico na Barju postavil Plečnikov parlament in knežji kamen, v tlorisu zadeva trapasto (enako kot ideja sama). Avtor misli čisto resno: http://urbanaslovenija.blog.siol.net/category/genius-loci/ (sprehodite se proti dnu strani). Upam samo, da na MOL tega ne jemljejo resno. Če pa mislijo resno, naj to javno naznanijo, ker se bo zaradi sramote kar nekaj prebivalcev odreklo svojemu mestu, državljanov svoji državi, arhitekti pa spremenili svoj poklic …

Kritik
Dodatno izobraževanje..., 1.2. 2008, 16:02

Mogoče bi pa za nekatere takšne modele res morali uvesti "permanentno izobraževanje"... Vsako leto imajo, da polagajo izpite in si izbijejo take stvari iz glave.

Marko Močnik
Super!, 4.2. 2008, 10:59

Mislim, da je ideja izvrstna. Končno bomo prepoznavni po nečem velikem, ne pa po nekih kapelicah in mostičkih in kozolcih. Čeprav mi pa sploh ne diši, da ma nek Jelinčič besedo zraven...

Kritik
Something big..., 4.2. 2008, 11:03

Marko, ti rabiš nekaj velikega, da bi začutil kdo si, kaj si...

Uršula
Brez naslova, 6.2. 2008, 12:21

Jaz mislim, da je Marko Močnik izmišljena oseba, ki se za nalašč dela norca iz arhitektov. Ta piramida ne bi bila niti arhitekturno delo, ker za tako idejo "plemeniti" arhitekta ne potrebuje. In tudi ne verjamem, da bo kdaj realizirana, saj se zadeva vleče že več let. Na srečo.

andrej
Brez naslova, 7.2. 2008, 12:07

Kaj v arhitekturnem smislu danes premore Slovenija? Mesta brez arhitekturnih presežkov, ki jim dušo v glavnem podeljuje arhitektura izpred leta 1941. In podeželje? V Vipavski dolini je na primer urbanistični biser Podnanos postopoma in brez velikih protestov utonil v obrtnih delavnicah in v povampirjeni individualni gradnji. Pogosto me predrami prostaška arhitektura individualne gradnje na slovenskem podeželju, ki je posledica povojnih desetletij, ko so skupaj z osnovnimi moralnimi načeli odpravili tudi občutek za lepo in ga skušali nadomestiti s socrealistično estetiko ali z nekakšnim sivim modernizmom. Spričo tako pohabljene arhitekturne krajine v Sloveniji se mi načeloma zdijo odveč apriorni protesti proti projektom, ki bi štrleli iz sivega povprečja. Slovenska arhitektura in nenavsezadnje naš kolektivni občutek za lepo potrebujeta nekakšen sistemski reset, ki ju bo zbudil iz letargije in samozadostnosti. Zakonodaja kot vidimo pri tem ni preveč uspešna, pomembno vlogo pa lahko odigrajo high-profile projekti, npr. Novi Kolizej v Ljubljani ali Muzej letalstva v Ajdovčini. Jasno, le če gre za izjemno arhitekturo - pa četudi je naokoli obrnjena piramida. Namesto da se izjemnim projektom z vsemi štirimi upiramo, bodimo malo manj slovenceljni in zagrabimo priložnost. Uporabimo najboljše svetovne arhitekte (ki bodo med drugim Jelinčiča postavili na hladno) in denar, ki ga ponujajo EU in privatni investitorji. In malo za hec: če je že treba kaj sesuti, podrimo raje nekaj hipertrofiranih škatlastih stanovanjskih hiš okoli letališča, kak zadružni dom iz poznih štiridesetih let in morda še kako socreralistično občinsko stavbo z očitno nekoristnim urbanističnim oddelkom vred.

Kritik
Samo da ne bi..., 7.2. 2008, 13:07

... čez dvajest let podirali steklenih piramid nacionalne stranke.

Gušti
Brez naslova, 7.2. 2008, 17:48

Steklena piramida se res ne zdi kot nek velik arhitekturni dosežek, ampak če bi previdno razmislili in ideji pristavili dobrega arhitekta, bi lahko izpadla zelo dobro. Kaj pa Fosterjeva zavarovalniška stavba v Londonu? Postala je svetovna uspešnica, ampak če se zamislimo, kako bi Slovenci reagirali, če bi hoteli kaj podobnega postaviti pri nas.... "Pa saj to je nezaslišano! Tukaj ni nobene estetike, sploh ne paše v okolje... " in podobno. Če pa bi postavili največjo piramido na svetu v New Yorku, Londonu, Berlinu ali katerem koli civiliziranem mestu/državi/kraju na svetu, sploh v Dubaju na primer, bi imela prste zraven najmanj Zaha Hadid in projekt bi postal fenomenalen dosežek. Pri nas pa se vedno najde gručica tečnob, ki tak proces razvoja zavirajo. Ni mi všeč, da ima prste vmes Plemeniti, ker tako projekta nihče ne jemlje resno. Menim, da bi bilo potrebno pošteno razmisliti o lokaciji in obliki, velikosti stavbe, nato pa se projekta lotiti. Slovenski kraji bodo sicer za večno ostali enaki kot so ta hip, z gručo objektov, ki se trudijo vklapljati se v okolje, ampak nastaja le arhitekturna solata. Vsa znana svetovna mesta se razvijajo zaradi drznosti, pri nas pa še vedno bolj ali manj vse stoji. Prav je, da skrbimo za dediščino in obnavljamo staro, ampak to je potrebno tudi nadgrajevati, slediti sodonosti in pustiti za seboj preteklost.

A.J.
Manjša ko je država..., 8.2. 2008, 12:29

... večjo piramido rabi, da se bo postavila na zemljevid sveta?
Če kdo misli, da bomo z največjo piramido na svetu postali kaj večja država, kot smo, se moti. Bomo pa vzbujali posmeh - in to upravičeno. Ubogi mali slovenceljni pač.


Tomaž Križnar
Nečimrnost drugič, 21.2. 2008, 08:12

Verjetno je tudi v Egiptu mnogo ljudi mislilo, da so faraoni norci. Tako se pač svet vrti: revolucija al če hočte evolucija. Če nam Švicarji ukradejo primat največje, nam ostane samo še đamija na Bledu. Mislim, da bi se tam podala mnogo lepše, kot v Ljubljani.

Mali Matterhorn, Švica
Na tej švicarski gori načrtujejo gradnjo 117 metrov visoke steklene piramide, s katero bi se vrh povišal na magično mejo 4.000 metrov. Projekt je vreden 65 milijonov švicarskih frankov. Hoteli in restavracije znotraj tega kompleksa bodo zaradi redkega zraka pod pritiskom. Turiste bo na vrh popeljalo posebno dvigalo, za izenačitev pritiska pa bodo morali iti skozi posebne komore. Piramida bo postavljena pod kotom, tako da se bodo ljudje na vrhu počutili, kot da stojijo v zraku.


Matevž Čelik
re: Materhorn, 21.2. 2008, 09:55

In vam, gospod Križnar, se poseg v vrh Materhorna zdi primerljiv z 2500 let starimi grobnicami iz časa sužnjelastniškega Egipta? Bi podprli tudi postavitev Jelinčičeve piramide namesto Aljaževega stolpa? Ali pa celo mavzoleja z balzamiranim Zmagom na Trgu Republike...?

Tomaž Križnar
Še zadnjič, 5.3. 2008, 12:13

Nisem imel namena, pa vendar.

Dragi Matevž,
nisem nikak pristaš Zmaga. Nasprotno. Pa vendar vlada na sončni strani Alp nekaka zatohlost, ki izhaja še iz časa, ko nismo bili ravno prepričani ali je v središču zemlja ali sonce.
Redke izjeme samo potrjujejo pravilo. K sreči se nas je vsaj malo dotaknil duh Lutra.

Samo to sem želel povedati, pa še enkrat preberite članek ter vse prispevke in bova skupaj kihnila da je res.
Ali pa bodo vseeno zmagali Butalci in ne pamet?


orka
nismo edini, 10.4. 2008, 12:31

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7289973.stm
To je naslov BBCjeve strani, kjer si lahko ogledamo, da se s človeško neumnostjo ne smemo ponašati samo v Sloveniji. Tudi drugje hočejo največjo (z razlago; ker svet to želi). In vedno se bo našel kdo, bo zgradil še večjo. Ni ga čez original. Dajmo tej vsebini (muzej...) dober original (dobro arhitekturo).


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Piramida? Odločen ne za pobude z obliko!
TrajekT, 13.12.2006
na vrh