info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 2. 2008

Bled z natečajem v svetovno prvenstvo

Matevž Čelik
Velike športne prireditve so na Bledu v preteklosti vedno izkoristili za to, da so zgradili kaj "pametnega". Ob bližajočem se svetovnem veslaškem prvenstvu 2011 pa se je občinska uprava opogumila in skupaj z veslaškim klubom pripravila javni natečaj za ureditev veslaškega središča ter ciljne regatne arene v Zaki. Razpis natečaja je bil objavljen v začetku meseca na arhiforum.com.

Blejsko jezero je bilo prizorišče treh svetovnih prvenstev. Gostilo je II. svetovno prvenstvo leta 1966, potem pa še svetovni prvenstvi v letih 1979 in 1989. S skromnimi začasnimi ureditvami so se Blejci vedno izkazali kot odlični gostitelji velikih tekmovanj. Tokratnega svetovnega prvenstva se lotevajo z večjo ambicijo. Želijo ustrezno opremiti prizorišče in obenem zagotoviti, da bo po končanem tekmovanju Blejsko jezero z obalo ostalo bolj urejeno kot je bilo kdajkoli prej.

Namen natečaja je v prvi vrsti zagotoviti skladen razvoj različnih dejavnosti na jezerski obali, poleg tega pa urediti veslaški center kot športni center nacionalnega pomena ter ga opremiti za bližajoče se svetovno veslaško prvenstvo 2011. Občina Bled, Veslaški klub Bled in Veslaška zveza Slovenije želijo z razpisom natečaja pridobiti predlog za celovito ureditev obale v Mali in Veliki Zaki. Z rešitvami je potrebno zagotoviti ustrezne prostorske možnosti za nadaljnji razvoj Veslaškega centra Bled kot nacionalnega veslaškega središča z ustreznimi zmogljivostmi za redno dejavnost matičnega kluba, priprave slovenske veslaške reprezentance in izvedbo tekmovanj.

Natečaj pa naj bi predvsem zagotovil dolgoročno ohranjanje krajinskih kvalitet, izgleda ter doživljajske privlačnosti naravnega prostora na obali jezera. Predvidena ureditev jezerske obale naj bi bila nemenjena številnim obiskovalcem, ki redno obiskujejo jezero v različnih letnih časih, se ob njem zadržujejo in rekreirajo.

Rok za oddajo elaboratov je 26. marec 2008. Prva nagrada je 11.500,00 €. Petnajstčlanski žiriji predseduje krajinska arhitektka mag. Ina Šuklje Erjavec, njen namestnik pa je direktor občinske uprave, arhitekt Matjaž Erjavec. Gre za prvi natečaj, ki je od uzakonitve tega načina pridobivanja rešitev razpisan na Gorenjskem.


Več:
>>www.arhiforum.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh