info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 2. 2008

Jane Jacobs in mi

Vladimir Braco Mušič
Nedavno pisanje o Jane Jacobs v Trajektu me je vzpodbudilo, da vsaj na kratko, obnovim svoja "srečanja" z njo. Znak narekovaja pomeni, da se z znamenito aktivistko nove urbane arhitekture in vplivno publicistko žal nisva nikoli srečala osebno, čeprav pa sem se na Cornellovi univerzi, nekje v drugi polovici 60-ih let, srečal z njenim soprogom Bobom (polno ime: Robert Hyde Jacobs, Jr.), ki je bil tam profesor za zgodovino arhitekture in urbanizma.

Usoda je hotela, da nisem bil na gradbišču Projekta Split-3 tistega 22. oktobra 1981, ko sta nas Jacobsa nenapovedano obiskala in zapisala v spominsko knjigo (takrat največjega in menda najodmevnejšega) gradbišča v Jugoslaviji:

"Split 3 makes me feel so optimistic. Thank you! I already look forward to returning for another look. Jane Jacobs, oct. 22, 1981"..."Split is the most exciting city I have ever visited. ... And you are making it more so! Bob Jacobs"

Sodim v generacijo urbanistov (in recimo še posebej 'urbanističnih oblikovalcev'), na katero je Jacobsova močno vplivala s svojo neštetokrat ponatisnjeno in prevedeno knjigo The Death and Life of Great American Cities (1961). V času mojega podiplomskega študija na Harvardu (1963-64) ni bila ta knjiga le obvezno šolsko čtivo, temveč nova humanistična naravnanost, ki je zaznamovala spremembo naše miselne paradigme. Ravnikarjeva arhitekturna in urbanistična šola je bila v 50-ih letih zelo dobra podlaga za razumevanje kritike fukcionalizma Moderne in za razvijanje 'kritičnega (novega) regionalizma". Pri tem ne smemo pozabiti, da je bila JJ med 1952 in 1962 sourednik vplivne revije Architectural Forum in že takrat znana po svoji uničujoči kritiki urbanistične načrtovalske in izvedbene prakse (posebej urbane prenove) in zavzemanja za drugačno s pozicij 'človeške naravnanosti'.

Aktualno obujanje spomina na JJ se veže tudi na vsebino tematske številke revije Harvard Design Magazine (št. 25, jesen 2006 - zima 2007), zlasti na uvodniški članek Michaela Sorkina The End(s) of Urban Design. Gre namreč za sočasnost pojava in konsolidacije urbanistično oblikovalskega programa, dekanstvo Joseja Luisa Serta in razpadanje CIAMa (Mednarodni kongresi za moderno arhitekturo. Bil sem namreč priča dogodkom na 9. kongresu (Aix-en-Provence, 1953) in na 10. kongresu (Dubrovnik, 1957) in pisal o tem v Arhitektu in v Naših razgledih. In spet: udeležbo Franceta Ivanška in mene v Aixu in moje "dopisništvo" iz Dubrovnika, je močno podpiral naš profesor.

Iz mojega osebnega gledišča obračunov s preteklostjo in s tem v zvezi z delom na 2. knjigi osebnih spominjanj, imajo tu omenjena dogajanja tudi grenak priokus, seveda zaradi usode projekta Split 3, ki je bil tudi svojevrstna žrtev političnih dogajanj.


Več:
>>Jane Jacobs
TrajekT NYC 11.01.2008

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Jane Jacobs
TrajekT NYC 11.01.2008

na vrh