info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 2. 2008

Kdo so letošnji favoriti za Plečnikovo?

Matevž Čelik
Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je že objavil razpis za letošnjo nagrado in medaljo. Svoje najljubše in najnovejše arhitekturne, urbanistične, krajinske ali oblikovalske dosežke lahko predlagajo "vsi državljani Slovenije." (Ob prijavi vam sicer ni potrebno dokazovati državljanstva, morate pa priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela - karkoli naj bi že to bilo.)

Na razpis je dovoljeno prijaviti dela, ki so nastala v zadnjih petih letih, vendar imajo glede na odločitve žirij v zadnjih letih več možnosti najnovejši dosežki vaših najbolj priljubljenih arhitektov. Za Plečnikovo medaljo se lahko potegujejo tudi dela s področja arhitekturne teorije, kritike, strokovne publicistike "oziroma nasploh za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture".

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje. Kandidate za študentsko priznanje lahko predlagajo samo mentorji ali ustanove, kjer se izobražujejo. Dela bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada, neuradno pa naj bi - tako kot je navada - tudi v letošnji žiriji sodelovali lanski nagrajenci: Matija Bevk ali Vasa J. Perovič, Matej Blenkuš, Majda Kregar, Tomaž Krušec, poleg njih pa še dolgoletni urednik arhitekturne strani v mariborskem Večeru, Uroš Lobnik.

Konjunktura v gradbeništvu nedvomno vpliva tudi na zadostno število stavb in ureditev, ki jih je mogoče označiti za vrhunske. Med stavbami, ki so bile lani že deležne pozornosti bosta nedvomno Kongresni center Brdo (Bevk Perović) in stadion Ljudski vrt v Mariboru (Ofis + Multiplan). Ofis arhitekti so lani dokončali kar nekaj stanovanjskih stavb, med njimi tudi v Cerkljah na Gorenjskem, kjer so blok stanovanjskega sklada oblikovali kot velik kozolec. Med kakovostnimi novostmi, ki bodo med glavnimi kandidati za nagrado, sta prav gotovo tudi nedavno dokončana Srednja ekonomska šola v Murski Soboti (Benda, Hočevar, Zorc) in zbirni center za odpadke v Pivki (Dekleva Gregorič). Nande Korpnik nekatere ponovno navdušuje - druge pa ponovno razburja - tokrat s trgovskim centrom Diamant v ljubljanskem BTC.

Urejanje odprtega javnega prostora je bilo s posebno razstavo ljubljanskega društva arhitektov lani posebej izpostavljeno kot pomembno za razvoj mest. Morda letos prav zato lahko pričakujemo, da bo kakšna od medalj podeljena na tem področju. Med izvedenimi ureditvami je bila v letu 2007 velike medijske pozornosti že deležna otvoritev Barjanske vpadnice v Ljubljani, kjer so čez Gradaščico postavili nov most in se lotili zelenih površin v okolici (Jurij Kobe s sodelavci). Morda pa bi si nagrado lahko zaslužil sam ljubljanski župan Jankovič, ker je uspešno uredil nekdanje vrtičke ob Žalah in zaprl Plečnikovo tromostovje za promet. Za eno od priznanj bi se vsekakor moral potegovati Maistrov park v Ljubnem ob Savinji (Bruto krajinski arhitekti), ki so ga otvorili v septembru.

Zadnja leta je postalo pravilo, da sklad podeli tudi medaljo za prispevek k arhitekturni kulturi. Kdo bi bil letos lahko njen prejemnik? Kljub Plečnikovemu letu velikih arhitekturnih dogodkov lani ni bilo. Še najodmevnejši je bil sklop dogodkov ob 100 letnici rojstva Edvarda Ravnikarja, ob katerem smo dobili tudi dve novi knjigi o Ravnikarju. Izšel je zbornik njegovih besedil Umetnost in arhitektura (uredil: Aleš Vodopivec) ter delo Fedje Koširja, Profesor Edvard Ravnikar kot arhitekturni teoretik. K manj resnobnim in bolj navdihujočim razpravam o arhitekturi je nedvomno veliko doprinesla okrogla miza "Plečnik 2007", na kateri se je arhitekt Boštjan Vuga pogovarjal z zanimivimi mednarodnimi sogovorniki, ki so nas prepričali, da so arhitekturne teme lahko tudi izjemno zabavne. Za to medaljo pa bi se načeloma lahko potegoval tudi studio Monochrome, ki marca v Ljubljani organizira že 4. mednarodni arhitekturni bienale.

Katera zgradba, park, most, vrt, knjiga, frizerski salon ali kafič je navdušil vas? Spravite svoj predlog na papir in ga do 15. marca 2008 pošljite na DAL. Predloge dokumentirajte s slikami, največ v velikosti A3. Naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. Besedilo razpisa je dostopno tudi na spletnih straneh Društva arhitektov Ljubljana. In ne pozabite na izjavo o avtorstvu...


Več:
>>Društvo arhitektov Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Plečnikova nagrada:
Srednja ekonomska šola, Murska Sobota
Arhitekti Benda, Hočevar, ZorcPlečnikova medalja
Zbirališče odpadkov, Pivka
Dekleva Gregorič arhitektiPlečnikova medalja
Edvard Ravnikar: Umetnost in arhitektura
Uredil: Aleš Vodopivec, oblikoval: Peter SkalarPlečnikovo priznanje za študentsko delo
Peter Rauch
Knjiga-diplomsko delo: Pomen v sodobni arhitekturi


na vrh