info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 2. 2008

Na arhitekturni zbornici je počilo!

Matevž Čelik
Prejšnji torek 5.2.2008 je odstopno izjavo podala komisarka za natečajno dejavnost Darja Matjašec, takoj naslednji dan pa je odstopilo še 5 od 9 članov natečajne komisije: Aleš Žetko, Andrej Mlakar, Rok Benda, Jelka Hudoklin in Liljana Jankovič. Za izvajanje svojih zakonsko dodelejenih javnih pooblastil tako ZAPS v tem trenutku nima niti pol ekipe. S tem je resno ogrožen tudi javni interes izbire najboljših arhitekturnih rešitev.

Darja Matjašec poudarja, da odstopa javno in je svojo odstopno izjavo zato poslala tudi na TrajekT. Za tem smo prejeli tudi odstopne izjave, ki so jih preostali člani natečajne komisije podali po elektronski pošti. Odstopili so v znamenje solidarnosti in podpore stališčem, za katere se je zavzemala natečajna komisija pod vodstvom Matjašečeve. V odstopnih izjavah poudarjajo, da je bil v času njenega vodenja komisije na področju natečajev dosežen velik napredek. Aleš Žetko pa v svoji odstopni izjavi kot član skupščine ZAPS predlaga tudi "takojšen sklic Skupščine ZAPS-a, ki bo obravnavala izključno in samo Natečajno problematiko."

Število razpisanih natečajev je z uspešnim delom komisije naraslo. Opažanja, da ob njihovem vse večjem številu zmagovalni predlogi ne predstavljajo vedno rešitev, ki bi navduševale ali vzpodbujale napredek in inovacije v arhitekturi, so prisotna že nekaj časa. Ob tem so se pojavila tudi opozorila, da so razlog za mlahave arhitekturne rešitve slabo pripravljene natečajne naloge in komisija se je lani že odzvala z razpisom za izdelovalce natečajnih nalog. Iz odstopne izjave je mogoče sklepati, da je eden od razlogov za počasno reševanje problemov predvsem neodzivnost upravnega odbora zbornice. Kot vemo, so žrtev slabega izvajanja natečajev lahko predvsem občine in drugi javni naročniki, ki so dolžni s pomočjo zbornice iskati optimalne rešitve za svoje investicije. Prizadevanja, da bi natečaj kot orodje postal priljubljen so s tem izničena in pričakujemo lahko kvečjemu, da bodo javni naročniki še pogosteje iskali poti, kako se natečajem izogniti.

Glede na letno poročilo za 2007 je bila reorganizacija dela ZAPS pri izvajanju natečajav ena od prioritet zdaj že odstopjene komisarke za natečaje. V odstopni izjavi poudarja, da odhaja, ker je že dlje opozarljala, da zaradi kadrovske podhranjenosti zbornice na tem področju lahko pride do težav, vodstvo pa se ni odzvalo. Opozorila so se nanašala na to, da se lahko poveča število napak pri organizaciji in da obstaja možnost, da bi bili natečaji slabše pripravljeni. Komisarka je predlagala okrepitev strokovnega telesa zbornice s predstavniki strokovnih društev (ZDAS, DKAS in DUPPS) in njihovo sistemsko vključitev v strokovno presojo natečajnih nalog pred objavo razpisa. V zvezi s tem je komisarka že 5. januarja na Zbornico naslovila pobudo za razpravo na skupščini ter predlagala izboljšave. Vendar se v mesecu dni člani upravnega odbora, ki ga poleg predsednika Viktorja Pusta sestavljajo še Andrej Černigoj, Tomaž Kancler in Boris Zuliani, niso odzvali na opozorila. Kot v odstopni izjavi navaja Matjašečeva, je bilo "zanimanje vodstva ZAPS za izvajanje natečajev zaenkrat osredotočeno le na finančni vidik."

Iz odstopne izjave je razvidno tudi, da je posredni razlog za skupinski odstop komisarke in njene strokovne ekipe tudi izid natečaja za novo sodno stavbo. Del problema naj bi se nanašal na to, da je komisarka opozarjala na problematičnost pretiranega pomena avtorstva nad veljavnimi urbanističnimi dokumenti, kar zagovarja predsednik ZAPS Pust. To naj bi se izkazalo tudi pri natečaju za sodno stavbo, kjer so bili avtorji urbanistične zasnove pripuščeni k prepodrobnemu določanju nove zgradbe in spravili natečajno komisijo v neprijetno izbiro med natečajnimi elaborati, ki so bolj ali manj odstopali od predpisanih izhodišč.

Razlog za odstop pa naj bi bila tudi prepoved predsednika Pusta natečajni komisarki, da odgovarja na novinarska vprašanja o natečaju za sodno stavbo. Matjašečeva je v svojem mandatu zagovarjala transparentnost in se ustrezno odzivala tudi v zahtevnih situacijah, kot so bili primeri medicinske fakultete v Mariboru, Novega trga v Novem mestu, Svetilnika v Izoli in drugih.

ZAPS je te dni s svoje spletne strani tudi odstranil izjavo za medije v zvezi s sodno stavbo, ki jo je odobril predsednik in je bila objavljena 27. decembra lani. Kot opozarja Matjašečeva v odstopni izjavi, je ob izvajanju javnih pooblastil "zavijanje v molk neodgovorno in ZAPS kot javna predstavniška institucija tega ne bi smel početi."

Kot je razvidno iz letnega poročila komisarke za natečaje za leto 2007, je natečajna komisija pod njenim vodstvom dosegla pomembne izboljšave: med članstvom je izvedla razpisa za sodelavce ocenjevalnih komisij in izdelovalce natečajnih nalog. Poleg tega je izpeljala izobraževanje za skrbnike in poročevalce, ki se ga je udeležilo precejšnje število kandidatov. Ker se je pod vodstvom Matjašečeve povečala odzivnost komisije se je povečalo tudi število razpisanih natečajev. Lani je ZAPS zaključila 11 natečajev, 9 natečajev je bilo do zaključka leta v teku, 6 v pripravi, komisija pa se je pravočasno odzvala še na 11 poizvedb. Rezultati izboljšav so bili opazni, saj lani komisija ni prejela niti ene pritožbe na izvajanje natečajnega postopka. Odstop ekipe, ki se je s svojim delom v kratkem obdobju izkazala najbolje doslej, je za predsednika Pusta in njegov upravni odbor nedvomno skrajno neprijetna zadeva.


Več:
>>Trije razlogi za ponovitev natečaja
TrajekT 11.02.2008
>>Natečaj za sodno stavbo še ni zaključen
TrajekT 05.02.2008
>>Proti nesmislu in povprečnosti
TrajekT 30.01.2008
>>Ali je izbrani projekt najboljša rešitev?
TrajekT 21.12.2007
>>Bo nova sodna stavba utesnjena?
TrajekT 22.08.2007

Odstopna izjava

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Andrej Prelovšek
Iz urada bivšega komisarja za natečaje, 13.2. 2008, 16:44

Kaj pa je zdaj to ?
Leta 2006 jeseni sem kot komisar za natečaje zapustil to področje v dobri kondiciji.
Začel sem leta 2004, ko so se nekateri jezili na Janeza Lajovica, ki pa je sploh opravil pionirsko delo na tem področju.
Jaz sem na ministrsvu 2004 dosegel še kar ugoden pravilnik o natečajih, potem sem pa bil postavljen za natecajnega komisarja na ZAPS.
Marsikdo se je nekoliko jezil name zaradi nekoliko "avtorskega" ukrepanja, hotel sem to postaviti na nov nekoliko drugačen koncept (ki ga imam še vedno za najboljšega), vendar nisem bil uslišan.
Zato sem odstopil in prepustil delo mlajši kolegici - skratka prav nič ni počilo - nobenih pisanj zamere.
Na tej funkciji nihče ne zdrži več kot dve leti, saj te razni narcisoidni kverulanti živega obžrejo, pomoči pa nimaš . .razen toplih besed . .,
Kdo pa je zdaj junak, ki se bo javil? (seveda bog nas obvaruj raznih jurišnikov in priučenih pravnih interpretov).

Spet se bo treba pozanimati za tole našo ZAPS , ni kaj.
Zaenkrat nimamo druge dežele.


boris
Brez naslova, 13.2. 2008, 17:03

ZAPS treba pretrest v celoti. Prevetrit vodstvo in usmeritve za nadaljnje delo. Da se sedaj dogajajo odstopi, je odraz notranje dezorganizacije in odtujenosti vodstva od članstva. Da pa potem še podpira osnutke zakonov, ki so neustrezni za samo članstvo in nadaljnje delo, pa bi morali tudi spregovorit na skupščini. ne samo o natečajih so še druge stvari.Se jih je nabralo precej.

sandi
Brez naslova, 14.2. 2008, 14:53

Mislim, da je zelo preprosto potrebno zamenjati upravni odbor s Pustom na čelu. To, da je Matješeceva odstopila gotovo ne pomeni nič produktivnega saj je preostalo gnilo jedro s tem postalo še bolj suvereno. Dejstvo je, da je upravni odbor v rokah gradbeno-investitorskega lobija, ki dirigira, kako naj zbornica posluje, da slednjim dopušča kar največ maneverskega prostora. Natečajne podloge se namerno togo držijo zazidalnih načrtov, kjer je to v interesu investitorja in so zelo ohlapne, kadar je potrebno pustiti odprto pot špekulacijam, da o natečajnih pogojih za projektante sploh ne govorimo. Če bi Zbornica nasproti investitorjem nekajkrat zavzela trdna in neomajna stališča bi ti ostali brez projektov, vendar vedno se najde kakšna "uboga" para, ki je v želji "proslaviti" se, pripravljena projektirati za vsako ceno in pod kakršnimikoli pogoji. In v preteklosti je ZAPS blagoslovil ničkoli takih nelegitimnih natečajov, ki so v očitnem nasprotju z etičnim kodeksom zbornice. Zbornica je tu zato, da ščiti projektante, ne interese investitorjev, sicer je škodljiva in takšna je naša zbornica.

Anonimnez
Brez naslova, 14.2. 2008, 16:55

Nekateri člani uo, če bi zavzeli trda stališča, ne bi nikoli nič več projektirali .....

jure
saj to je smešno..., 14.2. 2008, 19:51

...komisarka in komisija za natečaje kar naenkrat niso več odgovorni za dogajanje na tem področju?? Za kaj so pa potem tam? Komisarka se pa hvali koliko se je izboljšalo pod njenim vodenjem, ampak vsi ki sodelujemo na natečajih smo lahko opazili, da se ni prav nič izboljšalo v zadnjem času. Še več, vsak natečaj prinese nov zaplet. Da je bilo izvedenih največ natečajev v letu? Super, a zavzemati bi se morali za kakovostno izvedbo, ne za mesto v knjigi rekordov.

blaz
Brez naslova, 15.2. 2008, 15:22

...doin' is the best way of sayin'...

Anonimnez
Brez naslova, 19.2. 2008, 14:50

komisarka opozarjala na problematičnost pretiranega pomena avtorstva nad veljavnimi urbanističnimi dokumenti, kar zagovarja predsednik ZAPS Pust -

- kar je pretirano, je pretirano in ni dobro
- pomen avtorstva nad veljavnimi urbanističnimi dokumenti pa ni v prvem planu, saj ga itak ščiti v pravni državi še dosti bolj obvezujoč ODLOK o veljavnem urbanističnem dokumentu - dokler ta ni preklican po predpisanem uradnem postopku in na podlagi tega pravilno "avtorsko" spremenjen, se mimo opredelitev v veljavnem urbanističnem dokumentu tako ali tako ne more in ne sme


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Trije razlogi za ponovitev natečaja
TrajekT 11.02.2008
Natečaj za sodno stavbo še ni zaključen
TrajekT 05.02.2008
Proti nesmislu in povprečnosti
TrajekT 30.01.2008
Ali je izbrani projekt najboljša rešitev?
TrajekT 21.12.2007
Bo nova sodna stavba utesnjena?
TrajekT 22.08.2007

Odstopna izjava
na vrh