info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 2. 2008

Predsednik, poglobite železnico!
Po spletni pošti te dni kroži elektronsko pismo z naslovom "Pobuda PCL". Pripravila ga je skupina strokovnjakov, zbranih okrog spletne strani naddemokracija.si. Pobuda "za razmislek in ukrepanje" se zavzema za poglobitev železnice v centru Ljubljane in je naslovljena na predsednika vlade Janeza Janšo. Pobudo bodo naslovili tudi na Ministrstvo za promet in Ministrstvo za okolje in prostor ter jo posredovali medijem.

V pozivu organizatorji nazorno razložijo zakaj vse je poglobitev nacionalno pomembna in pozivajo k sodelovanju države in prestolnice, da se načrt poglobitve tudi realizira, ali vsaj, da se zagotovijo vsi robni pogoji zato, da bo realiziran v bližnji prihodnosti. Pobudniki opozarjajo, da predstavlja poglobitev železnice v Ljubljani "največjo potencialno investicijo v naši državi! Z njo naj ne bi le povezali Bežigrada, Šiške in mestnega središča in bistveno povečali kakovost bivanja. Kot pobudniki sporočajo premierju Janši, bi lahko namesto 130.000 m2 centralnih mestnih površin, ob poglobitvi sprostili kar 470.000 m2 površin v središču mesta. Podpisniki trdijo, da "ob iztekanju avtocestnega programa tak projekt omogoča razvoj ne le slovenskega gradbeništva, temveč skoraj vseh segmentov gospodarstva." Omenjajo vse, od nepremičninskega trga, do bančništva in urbanizma ter arhitekture.

Pobudniki verjamejo, da se o možnosti poglabljanja tirov govori predvsem na načelni ravni, medtem pa se odvijajo projekti, ki to možnost tako rekoč preprečujejo, kljub temu da je poglobitev del državnega razvojnega programa za leta 2007-2013 (oz..2013-2020). Omenjena sta predvsem kompleks Emonika in nova železniška postaja. Vlado zato pozivajo, naj v sodelovanju z mestom nemudoma pristopi k izdelavi državnega prostorskega načrta za poglobitev železnice in končno definira pogoje za prostorski razvoj območja.

Organizatorji pobude Miha Burger, Aleksander S. Ostan in Ira Zorko so zbrali 32 podpisov, pretežno arhitektov, k podpori pa pozivajo vse, ki se z njihovo pobudo strinjajo. K pismu so predsedniku vlade kolegi priložili tudi zadnjo številko Arhitekturnega biltena, v kateri je kot osrednja tema predstavljena skoraj 100 letna zgodovina prizadevanj stroke za poglobitev železnice v Ljubljani in v tem okviru tudi aktualna izgradnja Potniškega Centra Ljubljana.


Več:
>>www.naddemokracija.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Marko Močnik
Upam, da bodo poglobili., 14.2. 2008, 21:27

Takoj podpišem pobudo, ker sem tudi mnenja, da železnica resnično preseka Ljubljano in odtrga center od Tivolija, kakor tudi omejuje prehodnost Bežigrada v center in obratno. Verjetno je edini problem finančna teža teh planov. Upam, da ne bodo varčevali in skoparili, ker bo nas na dolgi rok dosti več stalo kot pa na kratki.

miha
Brez naslova, 19.2. 2008, 21:54

sanja svinja kukuruz

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
www.naddemokracija.si


Projekt Emonika, katerega gradnja se že pričenja.


Plakat Ivana Vavpotiča za razstavo na Ljubljanskem velesejmu leta 1937
na vrh