info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 2. 2008

Nepričakovani prostori Juhe Ilonena
Finski arhitekt Juha Ilonen, ki smo ga že nekajkrat srečali v Ljubljani tokrat prihaja kot gostujoči profesor na Fakulteto za arhitekturo. Ilonen prihaja naslednji teden, v torek 19.02.2008 ob 18.00 pa bo imel na fakulteteti tudi javno predavanje.

Naslov predavanja bo "Identity Operations: Cities (un)Touched". Ilonen se ukvarja z vprašanji, kako arhitekte vzpodbuditi k kreativnemu ukvarjanju z mestom. Kot pravi v napovedniku k svojemu seminarskemu delu, je običajno, da arhitekt dobi lokacijo, program in sredstva, da izvede določeno nalogo. Lokacija, program in sredstva so običajno med seboj tudi v določeni kontradikciji. Lokacija je, na primer, preveč javna ali preveč zasebna za predvideni program. Sredstva so lahko preskromna ali preveč razsipna.

Pri svojem delu na fakulteti Ilonen bodočim mladim arhitektom ne namerava podati ničesar: niti lokacije, niti programa in seveda niti predvidenih sredstev. Lokacijo bodo morali poiskati študentje sami, program pa naj bi generirala lokacija sama. S tem gostujoči Finec namerava študente vzpodbuditi k razumevanju tega, da lokacija ni le prazna parcela, temveč nekaj, kar le s kreativnim mišljenjem lahko generira vrsto scenarijev za bodočo rabo. Lokacija naj bi razumeli kot priložnost in kot prototip nečesa, kar je vedno lahko izjemno.

Poleg torkovega predavanja bo v tem semestru Ilonen pripravil se dve javni predavanji.


Več:
>>Juha Ilonen

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh