info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 10. 2003

Častno priznanje za Elastik in Arup v Italiji

Mika Cimolini
Elastik je v sodelovanju z Arup v obmorskem mestu Pontecagnano Faiano, (blizu Salerna) na jugu Italije prejel častno priznanje za predlog revitalizacije bivše tobačne tovarne v center za emergentno kreativnost. Med približno 140 prispelimi elaborati je žirija, sestavljena pretežno iz lokalnih arhitektov, izbrala tri projekte in jih nagradila, sedmim pa je namenila pohvalo oz. častno priznanje. Nagrade so šle nam neznanim italijanskim imenom: 1. Corvino+Multari, 2. Alessandro Carbone, 3. Marco Casamonti.

Natečajno lokacijo, ki obsega 21.785 m2 in se drži mestne hiše, označujejo velike zapuščene industrijske stavbe bivše tobačne tovarne in odprti prostori, katerih potencial pa se zaradi strateške lege skriva v možnosti spremeniti celotno mesto. Program, ki v razpisu ni bil natančno definiran, obsega prostore za umetnike, slikarske, kiparske in fotografske studije, razstavne prostore, knjižnico in dvorano za koncerte ter vrsto komercialnih programov, kot so trgovine, restavracije, bari in stanovanja, namenjena oddajanju za obiskovalce, s čimer bi tudi financirali neprofitne programe. Z revitalizacijo te industrijske cone bo Potecagnano Faiano končno dobil nazaj vitalne mestne prostore, z aktivnostmi in servisi, ki so pomembni za kvaliteto modernega načina bivanja in hkrati unikatno strukturo, ki bo sposobna pritegniti in gostiti večjo število mladih umetnikov in kreativcev iz cele Italije in Evrope.

Projekt, ki ga je predlagala združena ekipa Elastik+Arup, poudarja univerzalen značaj industrijskih betonskih stavb z začetka prejšnjega stoletja in odpiranje zaprtih struktur obstoječih stavb bivše tobačne tovarne. Projekt integrira nove in stare strukture z mestom zato, da so dostopne obiskovalcem in prebivalcem Potecagnana Faiana. Obstoječe stavbe z novo strukturo, ki jo definira uporaba univerzalnega prostorskega elementa – betonske lupine – postanejo permeabilne, odprti in zaprti prostori pa se zlivajo med seboj zato, da ustvarjajo socialno izmenjavo. Tudi notranji in zunanji programi so organizirani tako, da omogočajo spremembe glede na letni čas. Prostorska lupina, ki je bila razvita iz obstoječe mreže podpornih stebrov, je prostorski separator, ki omogoča, da lahko obstoječa struktura ostane nedotaknjena, prostor pa lahko okupirajo sicer nezdružljivi programi. Umetniški studiji in restavracije so povezani z razstavnimi prostori, letni oder na prostem in razstavni prostori, se zlivajo med seboj. Edini prostorki ločevalec je nova betonska lupina, ki je včasih stena, drugič pa nova stavba ali prizidek k mestni hiši.

V projektni ekipi so sodelovali Mika Cimolini, Igor Kebel, John-Jo Hammil, Gabriele Del Mese, Gabu Heindl, Tomaž Pipan in Michaela Tomaselli.


Več:
>>Elastik
>>Arup
>>Newitalianblood / podrobnosti o rezultatih
>>Europaconcorsi / podrobnosti o rezultatih

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Matevž
Bravo!, 13.10. 2003, 14:04

Čestitke za priznanje in pogumno lotevanje takšnih natečajev.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Opuščena tobačna tovarna v Pontecagnano Faiano


Opuščena notranjost tovarniških hal


Integracija starih in novih struktur v predlogu Elastik+Arup


Nove betonske lupine, ki omogočajo povezovanje umetniških, razstavnih in mestnih programov

na vrh