info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 3. 2008

Barbike, Kitajska in trajnostna arhitektura
Danes se začenja 4. arhitekturni bienale Ljubljana. "Sodobni geto" bodo otvorili ob 19.00 v Mestnem muzeju in galeriji Vžigalica z razstavo barbik. Monochrome arhitekti, ki organizirajo bienale, obljubljajo raznolike, nenavadne, zanimive in zabavne dogodke, ki bodo odstrli nekaj drugačnih pogledov na oblikovanje ter doživljanje sodobnega prostora.

Bienale bo, kot smo zdaj že vajeni, nabit s številnimi razstavami, predavanji, filmskimi projekcijami in predstavitvami. Predstavilo se bo več kot 30 svetovno znanih ustvarjalcev iz sveta arhitekture, urbanizma, mode, teorije in filma. V treh tematskih sklopih in dokumentarnih filmih bodo obiskovalci lahko doživeli različne poglede na sodobna dogajanja v družbi.

Razstavo "La Villa de Mademoiselle B", s katero se pričenja bienale je pripravilo devet francoskih arhitektk, ki so oblikovale nove urbane prostore za najpopularnejšo igračo punčk v 20. stoletju, Barbiko. Arhitektke, med njimi Isabel Hérault in Florence Lipsky, so za Barbiko (Mademoiselle B) ustvarile nova stanovanja, svetovno znani modni oblikovalci, med njimi Christian Lacroix, Paco Rabanne, Sonia Rykiel in Vivienne Westwood, pa njena nova oblačila. Kot trdijo prireditelji, je razstava svojevrstna kritika utečenih standardov in znamčenja (brandinga), s pomočjo katerih velike multinacionalke skozi klientelizem oblikujejo sodobno subkulturo.

Na bienale prihajajo številni zanimivi mednarodni udeleženci. Med tistimi, ki bodo zbujali največ pozornosti, pa bo nedvomno kitajska sekcija, ki bo nastopila 14. marca. Projektu je naslov "The Chinese Dream – A Society under Construction." Razstava, projekcija filma in predavanja bodo obravnavala neobvladljivo rast kitajskih mest, ki se razvijajo zunaj obstoječega družbenega in prostorskega konteksta. Pripravili bodo tudi okroglo mizo (Does China represent a Dream or a Nightmare?), ki jo bo vodil Nizozemec Neville Mars. Med predavatelji bodo ugledni kitajski arhitekti Wang Shu, snovalec olimpijskih objektov v Pekingu, Tiantian Xu, Wang Hui in Marisa Yui.

Bienale bo postregel tudi s projekcijami dokumentarnih filmov, ki jim bodo sledila srečanja in pogovori s filmskimi režiserji. Poleg Oliva Barbieri, Angelike Fitz in drugih se bo slovenski javnosti predstavil tudi razvpiti režiser Chris Marker.

Tretji del bienala bo v znamenju razglasitve nominirancev za prestižne svetovne arhitekturne nagrade GA za trajnostno arhitekturo - Global Award for Sustainable Architecture. Bienale tako postaja tudi priložnost za promocijo mest in držav, spoznavanja raznolikosti in zanimivosti kultur. Dogodki naj bi doživeli vrh 10. marca, ko bo na bienalu potekala okrogla miza z naslovom "Ljubljana - sodobni geto".

Na zaključni prireditvi, ki bo 18.marca, se bodo predstavili tudi slovenski modni oblikovalci, ki bodo po zgledu francoskih oblačili Barbiko.


Več:
>>Contemporary Ghetto
>>Monochrome

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh