info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 2. 2008

Vodstvo zbornice nezadovoljno z novinarji

Matevž Čelik
Prejšnji petek (15.02.2008) je Delo objavilo članek novinarja Janeza Petkovška "Odstopilo šest funkcionarjev." Predsednik Pust se je v današnjem dopisu redakciji Dela pritožil, da omenjeni članek "neobjektivno in senzaciolistično prikazuje razmere v zbornici" in zahteval objavo pojasnila zbornice v časopisu.

Petkovo pisanje Dela se je nanašalo na odstop komisarke za natečaje Darje Matjašec in petih članov natečajne komisije. V članku je novinar omenil tudi nezadovoljstvo , ki se med člani ZAPS poraja ob novem zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Z njim ZAPS namerava odvzeti priznana pooblastila delu svojega članstva ter uvesti obvezno stalno izobraževanje za vse člane. Novinar je razmere v ZAPS opisal kot nevzdržne.

ZAPS v svojem pojasnilu meni, da novinar ni ustrezno povzel pojasnil, ki so mu jih posredovali za pripravo članka. Zato so na Delo naslovili novo pojasnilo, ki obsega tri točke ter zahtevali objavo po zakonu. V prvi točki ZAPS ponovno pojasnjuje, da je z odstopom natečajne komisarke zadovoljen. Upravni odbor naj bi jo razrešil sam, če ga ne bi prehitela. Uradno pojasnilo ZAPS dodaja, da naj bi krajinski arhitekti tako ali tako ne bili ustrezno izobraženi za opravljanje funkcije natečajnega komisarja in naj bi na splošno problematike arhitekturno urbanističnega načrtovanja ne razumeli. Za upravni odbor naj bi bil v tem trenutku edini primeren kader za natečajnega komisarja tisti, ki ima zaključeno izobrazbo arhitekta.

ZAPS v pojasnilu tudi meni, da so Aleš Žetko, Andrej Mlakar, Rok Benda, Jelka Hudoklin in Liljana Jankovič odstopili, ker jih je komisarka zavedla in "niso bili ustrezno seznanjeni o svojih nalogah." Tudi oni naj bi zato ne opravljali svojega dela.

V drugi točki ZAPS novinarjevo opredelitev razmer v Zbornici kot "nevzdržnih" tolmačijo kot nek splošen odnos do vloge upravnega odbora. Priznavajo, da je bila razprava na zadnji Skupščini, ki je obravnavala predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti "vroča." ZAPS razume, da problem predstavlja prav ta zakon, "ki naj bi v bodoče omejil določena pooblastila krajinskim arhitektom pri načrtovanju grajenega prostora." Kot pojasnjujejo v dopisu Delu, je po njihovem mnenju tudi za to delo "potrebna izobrazba arhitekta." Po prepričanju ZAPS ima novi Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti med njihovim članstvom podporo, kar naj bi se potrdilo tudi na skupščinah in kongresu. Vodstvo ZAPS je prepričano, da je v okviru javnega interesa s tem zakonom potrebno opredeliti arhitekturo kot izraz kulture, kreacije in načrtovalske enovitosti, za razliko od inženirske dejavnosti, ki naj to ne bi bila. Nekatera bistvena določila naj bi uspeli vnesti v predlog zakona, druga ne, ker na Zakon vplivajo različni interesi. Formalne pobude za sklic izredne skupščine naj bi še ne prejeli, zato je zaenkrat ne nameravajo sklicati.

Glede konkretnega reševanja obveznega neprestanega izobraževanja, ki se po mnenju ZAPS uveljavlja v evropski praksi, naj bi bile stvari znane potem, ko bo predlog usklajen z Ministrstvom za javno upravo. Šele ko bo predlog že v parlamentu namerava vodstvo Zbornice pozvati svoje člane k podajanju pripomb. Načrtujejo, da bi pripombe članov posredovali neposredno v Državni zbor.

Pojasnilo ZAPS se zaključuje z ugotovitvijo, "da odstopne izjave ne predstavljajo nikakršnih izrednih razmer v poslovanju Zbornice, temveč le priložnost za kakovostni premik v delovanju te institucije."

V pojasnilu se je ZAPS tokrat izognil omembi zapleta z natečajem za novo sodno stavbo v Ljubljani, ki je bil tudi eden od formalnih razlogov, ki ga je nekdanja komisarka navedla v odstopni izjavi. V prvi izjavi za novinarje je zbornica sicer navedla, da bo poskrbela, da bodo javni natečaji nemoteno potekali, vendar organizacijskih in kadrovskih sprememb ni pojasnila. Na podlagi zadnje izjave smo lahko še s toliko večjo gotovostjo prepričani, da vodstvo ZAPS ni pripravljeno prevzeti najmanjše odgovornosti za nezadovoljivo kakovost rešitev na natečajih. Ob tem pa še nadaljnje izmišljevanje strokovnih razlik in podcenjevanje partnerskih strok v zbornici, ki veje iz zadnjih sporočil, zveni vse prej kot modro in kulturno.


Več:
>>Pust: ZAPS že pripravlja ustrezne rešitve
TrajekT 14.02.2008
>>Na arhitekturni zbornici je počilo!
TrajekT 13.02.2008

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

A.J.
pa to ni res, 18.2. 2008, 18:45

Tole vodstvo ZAPS ne dela drugega, kot da se ukvarja samo s sabo, zbira denar z ogromnimi članarinami, motovili s tako zbranim denarjem in se skrajno arogantno obnaša do svojih članov. Poleg nekaj izjem, ki trdo in kakovostno delujejo, so v vrhu ZAPS očitno tipi, ki nimajo drugega resnega in produktivnega (krativnega, kulturnega...!) dela. Stalno neke vojne razmere, razprtije, discipliniranje... a smo se za to borili, ko smo ustanavljali svojo zbornico?

miha
Brez naslova, 18.2. 2008, 22:00

Zbornica s svojim vodstvom dela škoda vsem strokam in da v tem trenutku na pritiske širše javnosti v zvezi z zgoraj izpostavljenimi problemi nimajo rešitev. Le najbolj nore vlade iščejo vzroke za slabe razmere v trenutno najšibkejših clenih, ki niso pod njihovim vplivom. Na koncu bi po vseh teorijah morali volivci nagraditi kandidate, ki nimajo nobene zveze s sedanjim predsednikom in sedanjim upravnim odborom. in še to, vsak, ki je prišel na zbornico s poštenimi nameni in ki ni bil pripravljen igrati pokvarjene igre vodstva, jih je dobil grbi in se tudi slej ko prej umaknil... Zbornica s takimi potezami načrtno usmerja pozornost vstran od sebe, da javnost ne bi opazila, kako nima ničesar več pod nadzorom in kako se jim pošteno majejo tla pod nogami...!

stanko
zavedeni, 19.2. 2008, 09:24

Predsednik Pust je marioneta v rokah do skrajnosti znerviranih kolegov v UO, ki se čutijo ogrožene od vsakogar, ki je sposoben odgovorno in kakovostno poseči v urejanje prostora. Boleče spoznanje, da kljub samozavesti in leotm ne bodo prevzeli položaja strokovnih in moralnih avtoritet v slovenskem prostorskem načrtovanju, kaj šele v arhitekturi, tem kolegom očitno ne pušča druge možnosti. Sramota za vso stroko!
Žal se na te mediokritete in njihove prijatelje nalsanaj celotna slovenska arhitketurna politika, prosotrske tako in tako nimamo, in nikogar ni, ki bi tmeu naredil konec. Mladi, prodorni in razumni, se v glavnem ne obremenjujejo s to nepomembno, robno, okoliščino njihove prkase in delujejo zgledno in evropskim merilo primerljivo. Dobro za stroko. Verjamme, da tudi brez problemov povezujejo znanja preko meja ene fakultete in enovrstnih diplom, ker že 2od malega" vedo,d a več ljudi več ve in da bolj ko smo različni, boljši smo.


Bor
Brez naslova, 19.2. 2008, 09:39

Vedno so največja razočaranja, ko te na cedilu pustijo "lastni". Tvoji, arhitekti vseh vrst, planerji. A smo res popolnoma neorganizirana in zblojena stroka oz. vrsta strok? Je narediti red tako nemogoče?
Potem bi bilo morda res najbolje, da odkorakamo nazaj v IZS, kjer nas bodo vodili kolegi inženirji, ki jim organiziranosti ne manjka, pa tudi njihove članarine so "konkurenčne".
Osebno si tega seveda ne želim in najbrž niti ni opcija. Ugled stroke pa je gotovo stvar, ki nas zanima. Trenutno temu ugledu žal slabo kaže, a "slišim", da prihaja čas za nov veter…


Anonimnez
Volk in njegova dlaka, 19.2. 2008, 09:46

Pust je bil partijski komisar, od študentskih let naprej. Njegovo delovanje je sad dolgoletnih izkušenj.

boris
neverjetno, 19.2. 2008, 10:49

Dragi kolegi!To kar odgovarja ZAPS je preprosto sprenevedanje in zavajanje. Če do sedaj ni bilo pripomb čez komisarkino delo in jo podpirajo tisti člani "arhitekti", ki so polnoletni in opravilno sposobni, potem je z vodstvom nekja hudo narobe!!!
Predlagam, ker je ZAPS sedaj jasno izjavil , da ne namerava sklicati skupščine, da zberemo 30 podpisov ( 29. čl. statua ZAPS-a) za sklic skupščine, kjer bi obravnavali sledeče točke - predlog točk:
- nov predlog ZAID-a in za nas nesprejemljivi členi
- koga zastopa vodstvoZAPS-a
- sedanje finačno poslovanje ZAPS-a
- ustanovitev konkurenčne zbornice ali "prebeg oz. vrnitev "v IZS
- natečaji in odstop komisarke ter ostalih članov
- razno

Ker so verjetno še stvari, ki vas "žulijo", prosim sporočite katere so te stvari, ki jih moramo razčistiti, da jih dodamo na dnevni red skupščine. Zaželjeno je tudi, da se te skupščine tudi udeležite.
In še to. Težko je govoriti o nekorektnem poročanju novinarja. Ta je pravzaprav povzel dogajanje v naši zbornici. In če "smrdi" tudi do tu doli, potem mora biti res nekaj narobe. Zato, da bi zadeva stekla, pa predlagam da svoje pripombe pošljete na moj e mail, ki je boris.kocevar@volja.net in bom to skušal zbrati in pripraviti gradivo.


Anonimnez
Brez naslova, 19.2. 2008, 14:58

Kako lahko skupna zbornica kar sama diskvalificira celoten strokovni del svojih članov, kot si to privošči predsednik ZAPS za članstvo s področja za krajinsko arhitekturo?
Naziv sam po sebi ni toliko pomemben, kot je pomembna vsebina izobrazbe, ki jo posamezen študij nudi eni ali drugi vrsti diplomantov. Pomembna je nato še specializacija v praksi, kar naj bi pa tako ali tako pokrival "strokovni izpit" in s tem opredelil "področje dela", za katerega svojemu članu podeljuje licenco zbornica.
Vse to je treba pravilno in objektivno opredeliti v zakonu ter v pravilih ali statutu ZAPS.


ante
Brez naslova, 19.2. 2008, 21:56

pojdimo v tujino :)

študent
Brez naslova, 19.2. 2008, 22:07

Dragi kolegi!
Pojdite pogledat na Fakulteto za arhitekturo... En kup predmetov pri katerih se sploh ne ve čemu služijo, zaposlitvi pedagogov ali pridobivanju znanja študentov. Slednjemu sigurno ne. Glede na pomanjkanje PRAVE prakse in teorije, splošne organiziranosti fakultete, starosti predavateljev in učne snovi, pogojev dela, elitističnosti dela študentov v določenih seminarjih, itd., se ne smemo čuditi, da prihaja in bo prihajalo do podobnih težav v stroki. Če se začne z gnilo korenino, se konča z gnilim sadežem.


študent
Brez naslova, 19.2. 2008, 22:08

No ja, bodoči kolegi... :)

Park
Novi trg 6, 20.2. 2008, 00:18

Nima veze s to novico, ampak trajekt.org je o tem že poročali, tako da upam, da ne zamerite, če vas opozorimo na novico na http://www.park-on.net/?p=2051
Vaš Park...


Anonimnez
Park, Novi trg, 20.2. 2008, 11:43

gre za kvaliteto urejanja prostora in aktivni nadzor ZAPS nad nepravilnostmi pri delu članov - projektantov prostorskih aktov in projektantov gradenj objektov; MOP je itak dolžan ukrepati po nadzorstveni pravici na podlagi Zakona o državni upravi, kot to citira Računsko sodišče pri zadnjih obremenitvah za ministra Podobnika - ukrepati bi morala tudi ZAPS - uvedba strokovne INŠPEKCIJE

Anonimnez
različna področja natečajev, 20.2. 2008, 11:47

Natečaji se vodijo s področja arhitekture prostora - urbanistični natečaji, in s področja gradnje objektov - arhitekturni natečaji; temu primerne naj bi bile tudi organizirane sestave natečajnih komisij

Anonimnez
Brez naslova, 20.2. 2008, 11:54

Iz poročila računskega sodišča avgusta 2007:
ministrstva niso izvajala nadzora ali niso izvajala zadostnega nadzora nad splošnimi in posamičnimi pravnimi akti, ki jih izdajajo organi lokalnih skupnosti v zadevah iz pristojnosti lokalnih skupnosti, kot je to predpisano v 64. členu Zakona o državni upravi;

to neizvajanje se nam sicer dogaja več ali manj vsak dan - zbornica (ZAPS) pa takemu načinu sledi


Anonimnez
Klobase, 20.2. 2008, 12:13

Kaj je to zdaj eno klobasanje in odvračanje pozornosti od bistva problema? Pohvale samim sebi pisarite na arhiforumu.

Kritik
RE: različna področja natečajev, 20.2. 2008, 12:20

Anonimneževa definicija urbanizma kot arhitekture prostora samo odraža "fah idiotizem" ki vlada v krogih okoli vodstva naše podalpske zbornice. Po svetu sta tako arhitektura kot urbanizem že desetletja interdisciplinarni dejavnosti in prav zato dosegata tudi precej boljše rezultate, kot so jih sposobni proizvesti arhitekt-urbanisti z demiurško obsesijo. Urbanist je v evropskih zbornicah po izobrazbi lahko tudi ekonomist, sociolog, ekolog, prometnik... Pri nas pa je urbanizem postavljanje kock po mestih, vaseh in tudi travnikih, če je treba. Če bolje preberete osnutek novega Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki ga pišejo na ZAPS pa bo samo še slabše. Fahidioti nameravajo za večno ugrabiti urbanizem in arhitekturo ter ukiniti vse sodelovanje, ki dela te poklice lepe, zanimive in koristne... Če nameravajo pri natečajih ukiniti še mešane strokovne komisije, potem je z njimi res konec... Najbolj zanimiva slovenska arhitektura, tista ki danes kotira v svetovnih arhitekturnih centrih, se je rojevala sredi devetdesetih, ko še ni bilo ZAPS in natečajev in milijarde pravilnikov, ko so bile stvari odprte in so se na natečajih še lahko potegovali študentje in ljudje brez ZAPS-ovih izkaznic. ZAPS že leta stvari samo zapira in oži krog posvečenih in kot vidimo je takšna politika za razvoj cele stroke dokaj katastrofalna.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Pust: ZAPS že pripravlja ustrezne rešitve
TrajekT 14.02.2008
Na arhitekturni zbornici je počilo!
TrajekT 13.02.2008Kako se bo na vladni predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti odzvalo vodstvo ZAPS...

na vrh