info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 2. 2008

Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno

Vlada RS, sporočilo za javnost
Še včeraj smo na spletnih straneh vlade brali Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, s katerim naj bi ZAPS in IZS dobili dodatna pooblastila. Včeraj pa je vlada predlagala popolnoma drugačen zakon, s katerim bi obe zbornici praktično ukinili. Članstvo v zbornicah naj bi bilo po novem prostovoljno, možno bo ustanavljanje novih zbornic, vodenje imenika ter organizacijo natečajev pa naj bi prenesli na MOP.

Iz sporočila za javnost o sklepih, ki jih je Vlada RS sprejela na 159. seji, 21. februarja 2008: Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Temeljni cilj zakona je izločiti iz veljavnega Zakona o graditvi objektov in še veljavnega dela Zakona o prostorskem načrtovanju vse tiste določbe, ki se nanašajo na pogoje za opravljanje dejavnosti in reguliranih poklicev na področju arhitekturne in inženirske dejavnosti ter določbe, ki se nanašajo na delovanje pristojnih poklicnih zbornic, to je Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) ter Inženirsko zbornico Slovenije (IZS).

Predlog zakona na novo določa pogoje za opravljanje reguliranih poklicev na področju prostorskega načrtovanja in graditve objektov, in sicer za odgovornega vodjo izdelave prostorskega akta, odgovornega projektanta, odgovornega revidenta, odgovornega nadzornika in odgovornega vodjo del, pri tem pa posameznikom zagotavlja ohranitev pridobljenih pravic. Namen zakona je dvig pogojev za opravljanje storitev v zvezi s projektiranjem, pri prostorskem načrtovanju pa je cilj zakona delna deregulacija pogojev za opravljanje storitev. Cilj zakona je tudi uvedba mehanizmov in inštrumentov, s katerimi bi se zagotovila večja kakovost izvajanja storitev na področju prostorskega načrtovanja in graditve objektov ter poenostavitev postopkov in odprava številnih administrativnih ovir.

Predlog zakona prinaša veliko spremembo na področju delovanja pristojnih poklicnih zbornic in sicer ukinitev obveznega članstva. Predlog zakona predvideva prostovoljno članstvo v zbornicah,določa postopek za ustanovitev morebitnih novih zbornic, pravila za preoblikovanje ZAPS in IZS ter pravila glede reprezentativnosti zbornic.

S tem v povezavi predlog zakona prinaša bistveno spremembo na področju izvajanja javnih pooblastil. Zaradi predlagane ukinitve obveznega članstva je bil zaradi doseganja največje možne kontrole pri izvajanju javnih pooblastil posledično kot najustreznejši predlagan model, po katerem naloge, ki se na zbornicah izvajajo kot javna pooblastila, prevzame ministrstvo, pristojno za graditev in prostorsko načrtovanje. V primeru razpršitve javnih pooblastil na večje število zbornic in drugih organizacij bi se namreč onemogočil učinkovit nadzor nad izvajanjem javnih pooblastil. Prenos izvajanja nalog, ki se trenutno izvajajo kot javna pooblastila zbornic, na ministrstvo, je s tega vidika tudi bolj ekonomično.


Več:
>>Vlada Republike Slovenije

>>Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 01:36

Bravo JJ!

Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 07:11

Pohlep članstvu odtujenega in vase zaverovanega vodstva ZAPS je tako uničil še IZS.

maja
evropsko, 22.2. 2008, 07:24

Zdaj prihaja končno tudi v slovenijo evropska praksa. Ko smo nekateri skušali na ZAPS-u doslej predlagati, da naj pobere iz domačega načina dela najboljše možno in ustvari pogoje za optimiziranje dela, so nam ves čas govorili, da ničesar ne razumemo in da je treba uveljavti pravice in pogoje za delo evropskega arhitekta. Bolj, ko smo jim govorili, da v Evropi ni entone prakse, bolj so trmarili. Čeprav vemo, da Finci ne poznajo licenc in obveznega članstva, pa je njihova arhitektura še kar...in da imajo Nemci na primer povsem podobno strukturo zbornice kot jo je imela doslej Slovenija in je predsednik njihove zvezne zbornice krajinski arhitekt, smo morali prenašati žalitve in aroganten odnos vodstva ZAPS.
Odtujeno od potreb prakse, vase zazrto in v veliki meri škodljivo ter v velikem nasprotju z janvim interesom je bilo to delovanje in tokrat je vlada potegnila izjemno potezo.


Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 11:15

Kje pa je kakšna javna in strokovna obravnava tega "presenečenja"? Po kakšnem postopku pa se je pripravljal ta predlog, ki ga je vlada sedaj kar naenkrat kar potrdila, na spletnih straneh pa do sedaj objavlajla drugačne vsebine Zakona v nastajanju?
Nujna je povezava z Odvetniško zbornico - njim se godi podobno - vendar so do sedaj vsaj razpravljali; ni rečeno, da je vse slabo, kar je v novem predlogu vsebovano, vendar KAJ in KAKO je to obdelano?


projektant
:), 22.2. 2008, 11:17

HURAAA !!!!!!!

Anonimnez
pregovor, 22.2. 2008, 11:49

kar seješ to zanješ!!! predvidevam, da sedaj bo uo zaps-a iskal krivce povsod, sami pa lastne nesposobnosti in krivde ne bodo nikoli priznali!

Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 12:54

.."Včeraj pa je vlada predlagala popolnoma drugačen zakon..";
A nas imajo za norce in ali obstaja kakršenkoli način, da koga razglasimo za opravilno nesposobnega!?


majav
Brez naslova, 22.2. 2008, 13:38

Sicer mi še ni izpuhtela jeza, da delajo z nami kot svinja z mehom, ampak na hitro se mi ta Predlog ne zdi slab. Razen tistega nesmisla s kulturniki, ne vem zakaj ne bi smeli imeti zraven še statusa...

Andrej Prelovšek
Sporočilo iz kabineta bivšega podpredsednika, 22.2. 2008, 15:03

Sporočilo iz kabineta bivšega podpredsednika sekcije MSA
in nagrajenca ZAPS-2007 za pionirske dosežke pri ustanavljanju

Evo, pa so spet same črepinje . .
Ali bomo pionirji ustvarjanja zbornice spet vpoklicani ?

Pa toliko sem govoril zadnja leta, naj ne delamo posebnega zakona, pač pa naj ostanemo vgrajeni v ostale zakone . . to je bila tudi taktika leta 1996 in 2002. . .
. . in naj ne pretiravamo . pač pa državi ponudimo kaj koristnega . ..
. . o vsem sem opozarjal pravočasno . . .

Tako pa sta se obe zbornici usedli na poseben čoln, odveslali na politično morje brez vsake zaščite in so jih vzeli na muho in pritisnili na gumb . .nič lažjega . . . . . pač populistični predvolilni državni udar(ec) . . anonimneži ploskajo, kar je razvidno iz odzivov. .
. . .čas je za premislek in ne za ploskanje . . .


Marija
Svetle pridobitve, 22.2. 2008, 16:18

Meni se ne zdi, da je vse v crepinjah. Vsec mi je prostovoljno clanstvo in to da bom po novem lahko izbrala zbornico, ki bo zame najboljsa. Tudi organizacija natecajev utegne postati cenejsa.

Anonimnez
R.I.P, 22.2. 2008, 17:42

Upam, da se nepremičnine in premičnine ZAPS prodajo na dražbi, denar pa pošteno razdeli med člane. "Prah si bil, v prah se povrneš."

Andrej Prelovšek
nekaj o prahu in anonimnežih,marijah, majah ipd., 22.2. 2008, 18:29

No, anonimneži so bili prah, so prah in se "povrnejov" v prah, radi rijejo po prahu, prah jih veseli, ker edino prah razumejo

.. no pa brez zamere, saj je zamera očitno anonimna, ne vem kdo je za temi svetlimi anonimnimi vzdevki ...morda so pa odrasli ljudje zadaj . . to bi bila res katastrofa . . .


Katastrofa
Brez naslova, 22.2. 2008, 20:07

Situacija je veoma složena. Posvetimo se globokemu premisleku...ZZZZZZZZzzzzzzzzz z z z z z z

Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 20:43

Andrej Prelovšek! Zakaj pa nisi ti tvojo kandidaturo za predsednika Zapsa na prejšnjih volitvah izpeljal do konca, če si že tako "pameten"; morda če bi bil ti predednik bi bilo drugače....

Frenk Sinatra
Mhm..., 22.2. 2008, 20:56

Razmere so od danes za vse prostorce drasticno drugacne. Vsekakor je treba premisliti. Se povezati in ugotoviti, kaksni skupni interesi nas lahko obdrzijo v neki zbornici, magari ZAPS. Stara garda se bo po tem fiasku itak morala posloviti. Najbrz pa bo treba po novem tudi prevec delati, denarja bo premalo, da bi jih sploh se zanimalo. Kdo bi lahko bil povezovalec? Zadeve lahko postanejo se strasno kaoticne in neprijetne za nas posel... Dejstvo je, da nam nicesar vec ne bo podelil noben zakon. Boljse pogoje bomo odslej lahko imeli samo ob povezovanju in iskanju zaveznistev. Arhitekti, krajinski arhitekti, urbanisti! Treba bo stopit na trdna tla in se priceti pogovarjati med sabo. Treba se bo povezat z bazo v regijah, poucevat, kako se naredi dober projekt, kako se sklene pogodba, kako se izstavi racun, kako se prijavi na razpis, kako se ravna z investitorjem. Samo to lahko dvigne nase cene in nas ugled.

Anonimnez
Brez naslova, 22.2. 2008, 21:14

Frank, in kaj je zaps počel v vseh teh letih da bo zdaj kar naenkrat treba takole po šolsko. Sploh pa se bojim, da je vodstvo zapsa še vedno zadovoljno samo s sabo in da niti za trenutek ne pomisli, da je kaj narobe, če pa je pa so itak drugi krivi (to isto že nekdo zgoraj omenja). Situacija res ni lepa in slaba za stroko.

majav
Brez naslova, 23.2. 2008, 09:49

No, glede očitkov o anonimnežih; je pa tole končno le samo ena internetna klepetalnica in kakšne poglobljene in resne razprave res ne moremo pričakovati.
Za kaj takega pa člani vendarle pričakujemo kakšen hiter sklic izredne seje , če že ne skupšine....


projektantka
Andreju in Franceljnu, 23.2. 2008, 10:11

Resnično hvala, da sta z nami. Drugače bi bili še vedno v temi... Hvaljen tudi Jezus in Marija.

Anonimnez
Brez naslova, 23.2. 2008, 11:57

majav, ignorantski odnos vodstva zaps najverjetneje med drugim pomeni to, da je to vodstvo v teh kriznih trenutkih kje na dopustu, po možnosti na stroške članov zbornice...!!! in da verjetno ner azumejo, da so vse zavozili tako, da bo zaradi njih nestradala tudi IZS. Zato je tudi v tem trenutku težko pričakovati kakšen sklic seje ali skupščine.

sobotni
Analiza, 23.2. 2008, 22:07

In še nekaj se bo zgodilo, če se sprejme takšen zakon v Državnem zboru: ukinitev natečajev. Vsakdo bo lahko ustanovil svojo zbornico. Ne samo arhitekti, urbanisti, krajinski arhitekti, tehnologi, inžemirji..., ampak se lahko ustanovi naprimer ZASP-Šiška, ZAPS-Žirovnica, ZAPS-levi, ZAPS-desni.... in vsakdo si bo lahko izvedel natečaj po svojih željah in prepričanju, seveda z nostrifikacijo svoje zbornice. To je cirkus.

Frenk Sinatra
Samo Jezus in Marija..., 24.2. 2008, 00:22

...nam še lahko pomagata. Upravni odbor IZS je že v petek poslal vabila na izredno sejo in zahteval da gospa Černelčeva pride tja s Podobnikom. Doktor Pust pa s svojimi magistri uživajo miren in lep vikend...

Wen
Brez naslova, 24.2. 2008, 11:25

Te koraki peljejo samo v anarhijo. Namesto enotne zbornice bo na tem mestu več različnih zbornic z različnimi interesi, to je zmeda. To je samo še en poskus vlade, kako razlahljati in uničiti vse kar je le mogoče, podobno so nardili že GZS. Takšne poteze pa nas žal peljejo samo v anarhijo, stanje ki bo primerljivo s kulturno revolucijo na Kitajskem.

Boris B.
kar seješ to žanješ, 24.2. 2008, 15:50

Sobotni, žal arhitekti nimamo takega vodstva, ki bi bilo vsaj malo sposobno detektirati alarmantno situacijo in vsaj na arhiforumu, če že na trajektu ne (slednjega bojda ignorirajo na celi črti) objavili prednosti (v kolikor jih sploh kaj je) in slabosti (teh je ogromno) v predlogu ZAIDa, ki ga je obravnavala vlada v petek. Ker tole nesposobno vodstvo z doktorji, magistri in blagajničarjem rabi sto laških let, da pogrunta, kaj je treba storisti, bo ta grda situacija do konca zasrana, stroka pa bo samo še bolj izgubljala na svoji veljavi, ker bo nastali kaos tako razsul sceno, da se še sto let ne bomo pobrali iz te tega.

Anonimnez
Brez naslova, 24.2. 2008, 20:08

Glej objavo pod naslovom Nova pooblastila novim zbornicam, priložene povezave in komentarje na objavljen tekst...

Martina
Andreju, 24.2. 2008, 20:14

Včasih je treba kakšne, tudi pametne, misli obelodaniti brez osebnega izpostavljanja, pa zato vsebina teh misli ali mnenj ni nič manj upoštevanja oziroma razmisleka vredna.
Vsi pač nismo v situaciji, da bi se javno in na glas vedno in povsod opredeljevali, včasih tudi v kočljivih temah.
Če je treba glasovati in izrekati uradna strokovna mnenja, naj zbornica ali pa strokovna društva skličejo svoja članstva, tam pa se bomo vsi po vesti in odgovornosti osebno opredeljevali.
Kritičnost posameznih situacij se pa lahko razbere tudi iz tukaj objavljenih kritičnih tekstov in iz komentarjev nanje (pa če so anonimni ali pa osebno opredeljeni)


cekin
utrinek, 24.2. 2008, 21:22

Na spletni strani zapsa je obvestilo z naslovom "Vlada sprejela Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti ZAID", objavljeno 22.02.2008:

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti ZAID. Zakon določa prostovoljno članstvo v poklicnih zbornicah in določa postopek za ustanovitev morebitnih novih zbornic ter pravila glede njihove reprezentativnosti. Javna pooblastila in njihovo izvajanje prevzame MOP.
Predlog zakona je obravnaval še več radikalnih sprememb, vendar uradnih informacij o tem ali in v kakšni obliki so bile sprejete ter o morebitnih dodatnih spremembah še ni.
Predlagal je stažiranje in obnavljanje poklicnih nazivov na dobo petih let z avtomatičnim obnavljanjem na podlagi zbiranja kreditnih točk po shemi kontinuiranega izobraževanja. Določal je nezdružljivost pri opravljanju storitev, ki je bila usmerjene na posameznika, ki poklic opravlja in ne na subjekt, ki opravlja samo dejavnost, kot je bilo to določeno v ZGO-1. Uvajal je obvezno zavarovanje posameznikov, ki opravljajo poklic, vezano na posamezen projekt oziroma storitev, pri tem pa ni izključeval možnosti, da bi se to zavarovanje zagotavljalo v okviru zavarovanja pri delodajalcu, predpisanem po ZGO-1 ali pri izvajalcu storitev, v katerega imenu posameznik te storitve izvaja.

Komentar:
PA saj ne misli tale zaps resno! Brez kakršnekoli vrednostne sodbe to novico tako objavijo? PA kaj so čisto sami napisali ta ZAID in ga rajši sami uničijo prej, preden izgubijo na naslednjih volitvah? SAj ni res, smo se zato borili....???????? Ali se to samo meni zdi, ali je še kdo prišeld o podobnih zaklučkov?


boris
licence in ZApS, 29.2. 2008, 19:09

Moje mnenje pa je, dapridite vsi 10.3.ob 17 uri v Cankarajev dom. Jaz zastopam stališeč, da mora biti članstvo prostovoljno. Kaj nam pa je ZAPS nudil? NIČ. In zato naj bi plačevali?.Prosim vas no.Naj se ustanovi tudi več zbornic. Tista, ki bo ponujala več, tista bo imela tudi več članov. Sedaj smo samo podpirali monopolizem. Še zmeraj trdim, da kot zarukani kmetavzarji na južni strani, smo v svoji omejenosti prikazovali samo nam ustrezne zbornice. Koliko pa te zbornice resnično pomenijo v svetu arhitekture, pa se vidi v njihovih dosežkih.O temu ste pa že nekateri člani lepo napisali.Torej.Odprimo vrata pomladi inn novemu vetru brez zagotovljenih stolčkov.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Vlada Republike Slovenije

Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)

na vrh