info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 2. 2008

Bo ZAPS razpadla ali se povezala?

Matevž Čelik
Odzivi arhitekturne zbornice na vladni sprejem Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) zbujajo dvom, da bo vodstvo sposobno ukrepati tako, da bi se stvari za poklice, ki jih ZAPS pokriva, kar najbolje končale. Partnerska IZS je že v petek sklicala izredno sejo upravnega odbora in na njej zahtevala udeležbo direktorice direktorata za prostor in ministra za okolje in prostor. ZAPS je na svoji spletni strani Arhiforum.com objavil le kratko sporočilo za javnost, v katerem poroča, da je predlog obravnaval več radikalnih sprememb in špekulira, naj bi "uradnih informacij o tem ali in v kakšni obliki so bile sprejete ter o morebitnih dodatnih spremembah" še ne bilo.

Tretjo verzijo zakona, ki jo je prejšnji četrtek potrdila vlada, lahko že od petka berete tako na Trajektu kot na Arhiforumu. Iz priložene presoje učinkov in usklajenosti vladnega gradiva, pa lahko ugotovite tudi, kakšne "radikalne spremembe" so nam nameravali pripraviti pisci zakona in sledite kronologiji dela vladnih služb, ki so jih eno za drugo črtale iz zakona. Čeprav v presoji učinkov piše, da je zakon medresorsko usklajen, med ministrstvi, ki so sodelovala v usklajevanju manjka Ministrstva za kulturo. Zato se upravičeno pojavlja dvom, da so določila 12. člena o pridobitvi naziva arhitekt usklajena z Uredbo o samozaposlenih v kulturi.

Največ pripomb na zakon so očitno imeli Služba vlade za razvoj, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za finance in Ministrstvo za gospodarstvo. Že v začetku meseca so na usklajevalnem sestanku zapečatili določbe, ki so se nanašale na projektivne družbe in njihovo ustanavljanje. Predlagatelji zakona so namreč na področju načrtovanja nameravali močno omejiti svobodno trgovanje s storitvami. Vse načrtovalce naj bi spravili pod okrilje projektivnih družb, ki bi morale biti vpisane v registre zbornic. Omejili naj bi lastništvo teh podjetij, saj bi bili njihovi večinski lastniki lahko samo člani inženirske ali arhitekturne zbornice. Omejena pa naj bi bila tudi njihova dejavnost, saj bi se smele ukvarjati samo "s storitvami na področju prostorskega načrtovanja in graditve objektov".

Na istem sestanku so iz zakona črtali še člen, s katerim bi ZAPS posameznikom lahko podeljevala licenco na podlagi "izjemnih dosežkov". To naj bi počela kar nekakšna komisija, ki bi nekaterim omogočila, da dobijo licenco brez strokovnega izpita, stažiranja in drugih pogojev, ki so jih nameravali predpisati ostalim. Črtali so tudi člen, na podlagi katerega bi vam zbornica lahko vzela licenco zaradi neplačane članarine.

Ko to beremo danes, si lahko oddahnemo in se sprašujamo, kako so takšna določila sploh prišla v predlog zakona. Vsem, ki spremljajo delo vlade, je jasno, da si prizadeva za kar največjo sprostitev pogojev na trgu storitev in preglednost podeljevanja različnih licenc in pooblastil. Če karikiramo: ta vlada vsaki gospodinji želi omogočiti, da v eni uri odpre podjetje, brez posebnih omejitev prične tekmovati na trgu z različnimi dejavnostmi in polni davčno blagajno. Če za to potrebuje licenco, naj si jo pridobi, vendar na podlagi jasnih pogojev. Pričakovati, da bi danes kdo sprejel zakon s posebno vrsto podjetij in izjemnimi licencami brez pogojev kot veljajo za vse ostale na trgu, je bilo utopično. Pripravljalci zakona so očitno živeli v političnih sanjah.

V nadaljevanju so se te sanje še bolj razblinjale. Sredi meseca so prispele pripombe Ministrstva za finance, ki je seveda črtalo člene, na podlagi katerih naj bi vlada ustanovila še en javni sklad, ki bi se ukvarjal samo s podeljevanjem Plečnikovih ter Fabianijevih nagrad. Še nekaj sanjskih členov pa je na koncu prečrtal vladni urad za gospodarstvo. Tri dni pred obravnavo na vladni seji je zahteval, da "se pripravi novo gradivo, ki bo vključevalo odpravo obveznega članstva v zbornicah in predvidelo prenos nalog, ki so bile doslej predmet javnega pooblastila, na MOP". Vsi, ki smo spremljali spremembe na področju gospodarskih zbornic, smo pričakovali podobne ukrepe tudi na našem področju. Samo vodstvu naše zbornice se očitno ni niti sanjalo, da se bodo stvari razvijale v to smer.

Če skušamo potegniti črto pod novim zakonom, lahko predvidevamo, da bo poslovanje za vse, ki opravljajo dejavnosti arhitekturnega, prostorskega ali krajinsko arhitekturnega načrtovanja z novim zakonom postalo malo enostavnejše. Vpisani boste v imenik pri ministrstvu in za to vam ne bo več potrebno plačevati 300 eur, kolikor je bilo potrebno plačevati ZAPS za vodenje imenika in članarino.

Vendar se stvari na nekaterih področjih lahko zelo hitro tudi poslabšajo. Natečaji so v zadnjih letih lepo napredovali, bilo jih je veliko in njihova organizacija je skoraj prešla v rutino. Če bi zbornica pocenila njihovo izvajanje in sprejela še nekaj ukrepov s katerimi bi natečajni pogoji ostali dovolj odprti za zanimive rešitve, bi slovenski arhitekturi lahko zagotovili zanimiv razvoj. Zdaj se pooblastila za organizacijo selijo na Ministrstvo. Kako bo to postopalo v nadaljevanju še ne vemo. Če bo samo organziralo natečaje, nas lahko skrbi, da bodo postali predvsem birokratski postopek, podvržen interesom menjajočih se vlad. Če bo ministrstvo pooblastila preneslo nazaj na ZAPS, lahko pričakujemo, da bodo stvari spet padle v ustaljeni ritem in izboljšav ne bo. Tudi za organizacijo natečajev bi bilo verjetno najbolje, če bi bilo podvrženo tekmovanju različnih organizatorjev, ki bi si pridobili pooblastila ministrstva.

Ali bomo ostali člani skupne zbornice bo po novem naša odločitev, zato se bo zbornica morala odslej potruditi, da nam predstavi prednosti našega članstva. Ker se doslej ZAPS s tem ni ukvarjala, vemo da bo to težko. Če bo zakon v predlagani obliki sprejet v parlamentu, se lahko zgodi tudi, da ZAPS razpade. To za prostorske načrtovalce, arhitekte in krajinske arhitekte ne bi bil dober izid. Na vodstvu ZAPS zato v tem trenutku sloni velika odgovornost. Jasno je, da bo zdaj potrebno zategniti pas in najti dogovor, ne samo v okviru organov zbornice, temveč precej bolj na široko. Če se bo ZAPS sposobna reorganizirati in se spremeniti v učinkovito strokovno ustanovo, ki bo po eni strani zagovarjala pravice vseh svojih članov in po drugi uporabnikom arhitekturno-urbanističnih storitev pomagala pri iskanju ugodnih rešitev, lahko stroka napreduje veliko bolj, kot je do včeraj. Vendar so stvari zaenkrat samo v rokah vodstva zbornice. To pa do danes v zvezi s predologom ZAID še ni potegnilo nobene poteze.


Več:
>>Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
>>Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
>>Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
>>Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
>>Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
>>Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

>>Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Frenk Sinatra
Mhm..., 27.2. 2008, 13:21

Fantje na ZAPS so hoteli ukiniti krajinarje, kulturnike, biroje, ki poleg projektiranja razvijajo tudi druge dejavnosti... Skratka ukiniti so nameravali kar veliko članov... In zdaj naj jih članstvo podpre, da ne bi ukinili njih? Ta je pa dobra! Ha,ha,ha...

Anonimnez
Brez naslova, 27.2. 2008, 17:19

Frenk, pozabil si na urbaniste in prostorske planerje. Tudi te so fantje na ZAPS obravnavali kot tretjekategornike.

Anonimnez
Faraonski kompleks, 28.2. 2008, 09:53

Pa naj kdo reče, da se zgodovina ne ponavlja. Zapsovi mogotci sedaj organizirajo miting resnice v Cankarjevem domu. Zgleda, da še vedno blodijo blodnje.

Anonimnez
pobuda ZAPS za MOP, 28.2. 2008, 12:03

Ljubljana, 31.1.2005
Št.: 62/05-ZAPS/VP-SB

MOP
G. JANEZ PODOBNIK – minister
Dunajska 48
1000 Ljubljana

Predmet:
Predlog za sprejem delegacije Zbornice
***DOCUMENT TOO LARGE***


hilda
Brez naslova, 28.2. 2008, 12:30

upam, da bo bo razpadla.

Anonimnez
primerjave po EU državah, 28.2. 2008, 12:50

oglej si spletni naslov:
http://www.archieuro.archiworld.it/archieugb/default1.htm l


Anonimnez
???, 28.2. 2008, 13:27

Kaj naj si tu ogledam(o)????

Anonimnez
Brez naslova, 28.2. 2008, 14:34

Anonimnez
???, 28.2. 2008, 13:27
Kaj naj si tu ogledam(o)????
Primerjave po EU državah - stanje razmer na področju članstva dejavnosti arhitekturnega in drugega projektiranja


Anonimnez
Brez naslova, 28.2. 2008, 17:13

Daj kolega prosim naredi kratko analizo stanja razmer, da bomo vsaj vedeli kaj primerjamo in s čim in za kaj se bi zavzeli oz. čemu bi dali prednost. Meni stvari niso tako prezentne, kot tebi. Zgleda da se s tem že nekaj časa baviš.

TR
Resnica na plan, 29.2. 2008, 09:20

...Če ZAPS razpade kot posledica "razbitja" več kot očitnega monopola in s tem povezanega uzakonjenega "enoumja"...bo pokazal svoj pravi obraz... namreč... če je naloga zapsa, poleg dobro utečenega birokrat-sistema, dvigati kvaliteto grajenega prostora in in ne le polniti svojo mošnjo... potem bodo na široko pogledali okoli sebe in se zamislili o svojem delu... ga izboljšali in si tako pridobili zaupanje svojih članov, ki bodo posledično ostali v instituciji in jo tudi finančno, tako ali drugače, podprli... če do tega zasuka ne pride, je vse kar se bo v zvezi z ZAPSom dogajalo... posledica nesposobnosti celotne strukture ZAPSa, da utrdi svoj položaj v novem zakonskem okvirju.

boris
vsi na zbor, 29.2. 2008, 19:14

Prosim vas ,da pridete vsi na zbor 10.3. ob 17 uri v Cankarjev dom. Nikar se ne zanašajte na to,d a bodo delo namesto vas opravili drugi. sami ga morate. Vsaj z dvigom rok. Potem vas ZAPS ne bo vodil več za nos.

Anonimnez
za Borisa, 29.2. 2008, 22:56

"Mitingaštvo po vzoru balkanskih držav: namesto za sklic legitimne skuščine iščejo g. Pust in UO podporo med "ljudstvom"; sklica skuščine pa se izogibajo, saj se bojijo, da bi jih razrešili; zbor za kaj takega pa nima kompetenc!"
Kot je že nekdo ugotovil je "ovaj skup" totalna brezvezarija in še malo peska v oči. Če želiš kaj naredit je sklic izredne skupščine edino legitimno dejanje z upravno formalnimi posledicami.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)Kako se bo na vladni predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti odzvalo vodstvo ZAPS...

na vrh